Author Topic: ocjenjivanje u nastavi povijesti  (Read 3562 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline lilly

• Newbie
  • *
ocjenjivanje u nastavi povijesti
« on: July 02, 2011, 22:42:13 »
Malo sam kopala, ali ne nalazim baš puno informacija, pa predlažem temu: praćenje i vrednovanje učenika u nastavi povijesti. Veliki je pritisak na ocjene, a postojeći pravilnik pun nedorečenosti. Zanimaju me iskustva drugih kolega, kako ispituju, kako ocjenjuju, ima li alternative klasičnom usmenom i pismenom provjeravanju znanja (npr. različiti samostalni radovi učenika, rad na satu,...)

Offline komodor

• Newbie
  • *
Re: ocjenjivanje u nastavi povijesti
« Reply #1 on: July 03, 2011, 16:50:36 »
Nisam povjesničar, ali svezidbeni ocjenjivanju sjećam se da smo i u višim razredima osnovne škole, a ja sam to obavio uoči sredine sedamdesetih ljeta 20. stoljeća, imali više ocjene ako bismo pravili "albume" (isječke iz novina, sa svojim tekstom) o nekim temama. Ja sam u 8. razredu držao "seminar" koristeći i dijaprojektor (tadašnji PowerPoint), uz pomoć profesora, a onda je bila tarapana (rasprava). Dobro se sjećam da je u ocjenu ulazilo i "zalaganje na satu" (ili "u nastavi"); banalno rećeno koliko se puta javljaš kad profesor nešto pita - ili sam pitaš nešto što ti nije jasno.

Offline Lysa

• Newbie
  • *
« Reply #2 on: July 24, 2011, 20:15:36 »
Ja idem u drugi srednje i meni se jako sviđa ocjenjivanje prezentacija,pogotovo jer imamo super profesora koji nam da da si biramo teme, jedino je loše što uvijek dio ljudi ne sluša te prezentacije

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
« Reply #3 on: July 25, 2011, 09:40:40 »
Ja idem u drugi srednje i meni se jako sviđa ocjenjivanje prezentacija,pogotovo jer imamo super profesora koji nam da da si biramo teme, jedino je loše što uvijek dio ljudi ne sluša te prezentacije

A kako te prezentacije moraju izgledati?
Audaces fortuna iuvat!

Offline perislav

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: November 20, 2011, 18:50:42 »
Evo, malo da oživim temu. Naime, pripravnik sam u jednoj školi, kako se bliži kraj polugodišta trebam obaviti pismenu provjeru učenika osmih razreda na temu Hrvatska u Prvoj Jugoslaviji. Sastavio sam otprilike test, ali nekako mi se čini da ima previše zadataka i da ga neće stići riješiti cijelog. Planiram im dati dvije ocjene, jedna će se odnositi na snalaženje u vremenu i prostoru, a druga na uzročno-posljedične veze. Zanima me kako procjenjujete koliko učenicima treba da riješe pojedinu vrstu zadataka? Najviše me muče zadaci s kronologijom i zadacima esejskog tipa, tj. gdje trebaju nešto objasniti s obzirom da će se ocjena iz uzročno-posljedičnih veza bazirati na takvim pitanjima. Ovo su moji prijedlozi:
- za zadatke kronološkog tipa (četiri događaja), mislim da im treba dvije minute za rješavanje
- zadaci u kojima nešto objašnjavaju (npr. trebaju usporediti kakvo rješenje hrvatskog pitanja nude ustaše i HSS) isto dvije minute
- zadaci za nadopunjavanje dvije minute ako ima više od jedne riječi, s tim da ne koristim doslovce rečenice iz knjige
- ostali zadaci (točno, netočno, zaokruživanje,) jedna minuta
- zadaci koji se rješavaju pomoću karte (npr. prepoznati podjelu države 1929., glavni grad, kojem području je pripadalo naše mjesto, označiti na karti područja koja su dobili Talijani Rapallskim ugovorom itd.), po jedna minuta

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #5 on: November 20, 2011, 19:09:39 »
Meni se cini da im najvise problema zadaju, a time i oduzimaju vremena zadaci snalazenja na karti, kronologije (poredati po redu ili lenta) i ovi opsirniji sa U-P vezama. Kod tih zadataka probajte predvidjeti sto tocno ocekujete u odgovorima.
Dobar putokaz za sastavljanje ispita vam mogu biti provjere koje ste dobili uz prirucnik izdavaca udzbenika.
Audaces fortuna iuvat!

Offline perislav

• Newbie
  • *
« Reply #6 on: June 13, 2012, 19:12:35 »
Vezano za temu: je li netko imao u rukama knjigu Danijele Trškan: Praćenje i ocjenjivanje u nastavi povijesti? Htio bih si ju nabaviti, zanima me je li ju netko barem prolistao, ima li korisnih savjeta u njoj? Mislim da je svima jasno da metodika nastave povijesti u Hrvatskoj nije toliko zastupljena što se tiče literature. Dovoljno se sjetiti Marije Vrbetić po kojoj se na nekim fakultetima i dalje polažu ispiti iz metodike povijesti.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #7 on: June 14, 2012, 23:33:29 »
Izdanje profesorice Trskan je trenutno JEDINI udzbenik po kojem nesto mozes posloziti u nastavi...
Moze se naruciti kod izdavacke kuce Srednja Europa
Audaces fortuna iuvat!