Evo, malo da oživim temu. Naime, pripravnik sam u jednoj školi, kako se bliži kraj polugodišta trebam obaviti pismenu provjeru učenika osmih razreda na temu Hrvatska u Prvoj Jugoslaviji. Sastavio sam otprilike test, ali nekako mi se čini da ima previše zadataka i da ga neće stići riješiti cijelog. Planiram im dati dvije ocjene, jedna će se odnositi na snalaženje u vremenu i prostoru, a druga na uzročno-posljedične veze. Zanima me kako procjenjujete koliko učenicima treba da riješe pojedinu vrstu zadataka? Najviše me muče zadaci s kronologijom i zadacima esejskog tipa, tj. gdje trebaju nešto objasniti s obzirom da će se ocjena iz uzročno-posljedičnih veza bazirati na takvim pitanjima. Ovo su moji prijedlozi:
- za zadatke kronološkog tipa (četiri događaja), mislim da im treba dvije minute za rješavanje
- zadaci u kojima nešto objašnjavaju (npr. trebaju usporediti kakvo rješenje hrvatskog pitanja nude ustaše i HSS) isto dvije minute
- zadaci za nadopunjavanje dvije minute ako ima više od jedne riječi, s tim da ne koristim doslovce rečenice iz knjige
- ostali zadaci (točno, netočno, zaokruživanje,) jedna minuta
- zadaci koji se rješavaju pomoću karte (npr. prepoznati podjelu države 1929., glavni grad, kojem području je pripadalo naše mjesto, označiti na karti područja koja su dobili Talijani Rapallskim ugovorom itd.), po jedna minuta