Poštovani kolege, kao što sam napisao u naslovu teme, trebam vaš savjet. Naime, od ove školske godine radim u jednoj obrtničkoj školi, predajem trogodišnjim smjerovima i moram priznati da im je motivacija i znanje jako loše. Zainteresiranost je nikakva, pokušao sam s nekakvim njihovim usmenim izlaganjima, neki odrade i budu nagrađeni za to, ali problem je što oni uopće ne slušaju jedni druge, a kamoli mene. Nisam tip koji ima autoritet, nastojim se držati svojih pravila. Stoga vas pitam imate li ikakvih ideja za motivaciju, kako radite s učenicima? Ovo je pitanje osobito upućeno onima koji rade u srednjima školama. Radio sam u osnovnoj školi, znam kakva je situacija tamo, učenici su drugačiji. Dosad je prevladavala frontalna nastava i njihova izlaganja, donosio sam pitanja na nastavu, ali jako loše to sve odrađuju, odnosno jedva i minimum i to možda polovica razreda. Kako da im privučem pažnju, i što je još važnije, zadržim ju dulje od 10ak-15ak minuta? Ne samo kod mene, nego gotovo kod svih kolega rad s takvim učenicima se svodi, kako je jedna kolegica rekla, na 80% održavanja discipline i 20% objašnjavanja gradiva. Čak mi se neke nastavne jedinice čine i prekratke i prelagane za njih. Hvala svima na bilo kakvim idejama, odgovorima!