Author Topic: Obrtničke škole - motivacija  (Read 1235 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline perislav

• Newbie
  • *
Obrtničke škole - motivacija
« on: September 26, 2012, 23:47:46 »
Poštovani kolege, kao što sam napisao u naslovu teme, trebam vaš savjet. Naime, od ove školske godine radim u jednoj obrtničkoj školi, predajem trogodišnjim smjerovima i moram priznati da im je motivacija i znanje jako loše. Zainteresiranost je nikakva, pokušao sam s nekakvim njihovim usmenim izlaganjima, neki odrade i budu nagrađeni za to, ali problem je što oni uopće ne slušaju jedni druge, a kamoli mene. Nisam tip koji ima autoritet, nastojim se držati svojih pravila. Stoga vas pitam imate li ikakvih ideja za motivaciju, kako radite s učenicima? Ovo je pitanje osobito upućeno onima koji rade u srednjima školama. Radio sam u osnovnoj školi, znam kakva je situacija tamo, učenici su drugačiji. Dosad je prevladavala frontalna nastava i njihova izlaganja, donosio sam pitanja na nastavu, ali jako loše to sve odrađuju, odnosno jedva i minimum i to možda polovica razreda. Kako da im privučem pažnju, i što je još važnije, zadržim ju dulje od 10ak-15ak minuta? Ne samo kod mene, nego gotovo kod svih kolega rad s takvim učenicima se svodi, kako je jedna kolegica rekla, na 80% održavanja discipline i 20% objašnjavanja gradiva. Čak mi se neke nastavne jedinice čine i prekratke i prelagane za njih. Hvala svima na bilo kakvim idejama, odgovorima!

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
Re: Obrtničke škole - motivacija
« Reply #1 on: September 29, 2012, 08:16:40 »
Nisam nastavnik i ne znam nista o pedagoskom pristupu . Ono sto znam jest slijedece. Upisi u obrtnicke skole posljedica su negativne selekcije te tamo dospijevaju najlosiji ucenici kojima je i ovako motivacija za skolu nikakva. Nemaju motivaciju niti za ucenje niti za zanimalnje koje bi trebali savladati. To sto su losih ocijena ne znaci da nisu inteligentni i bistri bar dobar dio njih.  Na koji nacin ih potaknuti da se aktivno ukljuce u nastavu? Znam na koji nacin se to ne postize. Suhoparnim bubanjem i drzanjem plana i programa striktno bez fleksibilnosti. Recimo ovako sapunice su na televiziji jako gledane. Ako uzmemo da je povijest u stvari jedna ogromna sapunica protegnuta kroz milenije mozda bi im se paznja mogla privuci upravo predstavljanjem povijesti na takav nacin.
Prije par dana razgovarao sam s jednim projekt menadjerom koji je vrsni strucnjak u onome sto radi. No kad sam mu pricao o projektu koji sam zamislio i koji je izravno vezan za povijest i projektom bi se revitalizirala povijest jednog kraja i jednog povijesnog razdoblja njegov prvi odgovor je bio Ja mrzim povijest. Upitah ga zasto. Zato sto su me u srednjoj skoli tjerali da ucim sve te silne godine i datume. A sad zamislite dijete koje uopce nema motiva za ucenje. Kojem je i sam odlazak u skolu muka. Koja u stvari ne znaju sto u toj skoli traze i zasto su uopce ucenici kad im je sve to velika tlaka.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
Re: Obrtničke škole - motivacija
« Reply #2 on: October 16, 2012, 16:14:38 »
Da, kolega sto reci...
Realno gledajuci oni koji su bili najbolji u povijesti u osnovnoj skoli upisuju gimnazijske i druge cetverogodisnje programe.
U obrtnickim zanimanjima su pretezito ucenici koji su iz povijesti jedva prolazili ili imali nesto poput trojke.
Znamo sto to znaci.
Nisam do sada imao iskustva sa obrtnickim smjerovima (najblize tome bi bili trgovci), ali mogu recimo zamisliti kako bi bilo.
U principu oni povijest imaju samo jednu godinu i u tom malom broju sati oni ponovno prolaze sve od prapovijesti do Domovinskog rata. Stoga ne treba uci u detalje nego u osnove sa brojnim zanimljivostima. Poput prilagodenih programa u osnovnoj skoli. Vrlo ogranicen broj pojmova, stvarno najvaznije licnosti i tu i tamo neka vremenska odrednica.
Sto se motivacije tice ne vjerujem da se prebacivanjem na njihov rad kroz prezentacije ili plakate moze ocekivati motiviranost. Ionako cete uvijek morati ponovno proci onaj dio koji su sami "obradili".
Jedino ako ih pridobijete anegdotama i slicno...
Sretno... ;)
Audaces fortuna iuvat!