Stvarno znanje u pisanju testa je ustvari nebitno, ao mi je. Nisu li nedavno na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisali najbolju generaciju povjesničara ikada na temelju kviza opće kulture? Tko je tada buduće studente pitao za plasman na natjecanju iz povijesti?
Neki pokuavaju braniti testove tako to odmah navale na "profesora", koji je eto u testovima "neuspjean". Umjesto iznoenja argumenata lake je napasti čovjeka, zar ne? Naravno da mi ne pada na pamet opravdavati se ikome osobnom biografijom zbog toga to sam iznio vlastite stavove.
Učenik koji pamti podatke, već nakon par tjedana vie od 50% njih zaboravi. Nakon par godina zaboravi vie od 90%. Podaci sami za sebe ne znače nita. Zar bi magarac s tri enciklopedije na leđima trebao biti učeno biće? Naa kola doista odgaja "trebere", to pokazuju sve relevantne ankete, fakulteti su nam vrlo slabi, a mladi ljudi izgubljeni na tritu rada.
Ja mislim da ne bismo trebali biti tako pesimistični; znanje je bitno i to ne ustvari samo znanje nego i snalaženje na takvom testu. A što Vama znanje uopće predstavlja? Naštrebane godine, kreativnost, itd...ili načitanost, logičko razmišljanje, povezivanje? Takvo stvarno znanje može se pokazati i testovima sa natjecanja( iako se ja slažem da se samo takvim načinom provjere znanja iz jedne tako široke i općenite znanosti, tj. predmeta kao što je povijest ista minorizira). Prije no što bi netko mogao točno riješiti pitanja kronologije na tri strane, budimo realni, ipak u glavi treba imati neku percepciju i viziju cijele radnje, kontinuiranost i priču- a štrebanje za to još uvijek nikako nije rješenje.
Kakve koristi student ima na fakultetu od sudjelovanja na natjecanjima? Začudilo me to da Vi kao jedan obrazovani prosvjetar u to i sumnjate. Ako baš nikakve što se tiće upisa- a sada kada imamo maturu ni to ne stoji, onda će biti jako velike koristi dok će imati priliku pokazati znanje na predavanjima, nešto lakše povezati, pa makar se samo i prisjetiti nečega što je " štrebao" u četvrtom gimnazije, a onda "zaboravio 50 % toga u tjedan dana".
Kao argument neću navoditi nikakve linkove ( iako je Vaše bilo zanimljivo pročitati), mogu to argumentirati vlastitim primjerom- pripremam se za povijest na maturi i drago mi je što za dosta stvari ne otvaram udžbenike iz prethodnih razreda.
Što se tiće Vašeg CVa, nije potreban, nismo ga ni tražili. Većina udžbenika uopće nije primjerena učenicima osnovne škole- 5, 6, 7 razred, toliko su opsežni i puni ( neću reči nepotrebnih, jer to ovisi o pojedincu) nedovoljno temeljitih i objašnjenih informacija da je upravo PROFESOR tada glavna karika koja će učenike motivirati na učenje i zapravo im na jedan drukčiji način ispričati tu cijelu priču- doslovno im "prevesti" udžbeničko gradivo. Profesor tako, stvarno ima veliku ulogu. Neki uspjevaju, a neki ne; ima mnogo onih koji su odlični predavači.
Znamo i sami koliko država ulaže u zanje i prosvjetu, nadam se da će se ta statistika ubrzo promijeniti (ako namjeravamo biti jedno europsko društvo) i da profesori i ostali u prosvjeti neće brinuti toliko o samim štreberima koliko o svojem radu te kako ga obavljati što kvalitetnije.
Tako, umjesto jednog društvenog pesimizma, mogli bismo krenuti od zdravog i motiviranog duha, a naposljetku i prave akcije koja će sa sobom donijeti dobre novotarije- upravo se tako i stvarala sama povijest, to i je bit cjelog društevnog stanja svakodnevnice nastavljene u budućnosti. NAdam se da ćemo jednog dana otvoriti podtemu gdje će se natjecanje iz povijesti,kakvo bilo, pozdraviti.