Author Topic: Natjecanja iz povijesti 2010-2011  (Read 52536 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vojvoda1441

• Newbie
  • *
Re: Natjecanja iz povijesti 2010-2011
« Reply #15 on: January 25, 2011, 09:18:30 »
Ja sam inače jedna od tih kreativaca i više bi voljela da se i u srednjoj školi može raditi istraživačke radove ili nešto slično  ;D
Ne bi voljela da se neko uvrijedi,ali nekako imam dojam da se baš i ne uklapam među ostale koji idu na natjecanja iz povijesti.Takvi su učenici većinom tihi,mirni i stalno misle na učenje...a ja sam druga priča,nemam živaca sjest i naučit sve te godine i ostale podatke,ja ću radije pročitati jednom da sve to razumijem i neću se više zamaratio s time...
Prošle godine sam došla na županijsko iz povijesti i svi oko mene su cijelo vrijeme ponavljali podatke i pričali o tome kako su dane prije toga proveli učeći.Ja sam za razliku od njih to vrijeme potrošila u druženju s prijateljima,jahanju i općenito stvarima koje volim.I bila sam 3., meni i previše  ::)
Moje mišljenje je da se povijest na neki način mora predstaviti učenicima kao predmet za sve,a ne samo one koji su spremni provesti puno vremena učeći već i za sve ostale,a istraživački radovi su bili dobar temelj da se nekoga zainteresira za neki događaj,mjesto,osobu...a samim time i povijest  ;)

Ne bih se složila sa tobom ( i sa profesorom koji je naveo " kakve učenike poziva na natjecanje" ) u tome da na natjecanja ide profil učenika koji ne zna ništa više nego učiti- štrebati iz dana u dan, koji nije sposoban uz postizanje dobrih rezultata ostaviti i slobodno vrijeme  za druženje s frendovima, itd.. Mislim upravo suprotno; na ovakvim testovima- punim kronologije, povezivanja, nekada i logičkog razmišljanja i prepoznavanja ( mislim na puno slikovnih zadataka koje je ove godine imao I. raz.) dobre bi rezultate trebao postići upravo onaj tko osim  čitanja  ( s razumijevanjem) neke pov. tematike također nije toliko opterečen rezultatima i može se puno bolje koncentrirati. Mislim da ovdje ne bi trebalo biti generaliziranja, to što si se ti našla pored grupe koja je  pričala koliko je tko učio, znači samo da si mogla još malo prošetati i možda bi stekla drugi dojam- možda bi baš čula za neki novi zanimljivi hobi od natjecatelja koji će biti prvi.  Slažem se da su istraživački radovi definitivno najbolji za neko natjecanje, ne samo iz povijesti, također i iz geografije, možda i iz  hrvatskog.. Problem je samo u tome što ako učenici to i žele ( više nego pisati bezlične testove) možda profesori i nisu toliko zainteresirani odvojiti svoje slobodno vrijeme kako bi postigli što bolji rezultat.
Na takvim se radovima najbolje može ocijeniti znanje učenika, njegova motiviranost, snalažljivost, razumijevanje...

Sa profesorom se ne slažem, mislim da on sam u svojem komentaru može zapravo pročitati o svojem radu- kao profesor koji bi trebao biti ambiciozan ( i po pitanju svoje struke- da prenosi znanje na druge na možda neki maštovitiji način ako stvarno ima tako  nezainteresirane slušače ) ovaj opis učenika koje on šalje na natjecanja nije ništa drugo  nego ogledalo njegova rada. Možda bi situacija bila skroz drugačija  kada bi se čulo mišljenje tih učenika koji su, eto, puno kreativniji, imaju smisla za zabavu, humor, druže se, itd... zašto upravo oni ne idu na natjecanje iz povijesti, pa neka uz tu svoju kreativnost pokažu i neke dobre rezultate. Nažalost, izgleda da je profesor uspio zainteresirati samo one koji biflaju podatke kao strojevi, nisu društveni ( na njegovoj razini,...) i sigurno onda takvi ne postižu fantastične rezultate kojima bi  se isti taj prof. u zbornici i u društvu kolega volio hvaliti. Znam da se po nekom pravilniku moraju provesti točno određeni sati rada po udžbeniku, da se mora pratiti nastavna cjelina, ali, UVIJEK  jedan dobar i kvalitetan profesor može napraviti tako dobru atmosferu u razredu, koja će biti i puno ugodnija i društvenija, pa na taj naćin privući sve tipove učenika na jedno dobro natjecanje s jakom konkurencijom.
« Last Edit: January 25, 2011, 16:54:16 by vojvoda1441 »

Offline thexfiles

• Newbie
  • *
« Reply #16 on: January 25, 2011, 10:52:41 »
Potpuno se slažem s tobom, ne shvaćam kako se može generalizirati učenike i reći kako su svi koji idu na nekakvo natjecanje tipa povijest, štreberi i nemaju društvenog života. Svi imaju neke svoje hobije, Quinta je istakla kako voli konje, pa upravo tako i mi "štreberi" također volimo neke stvari nevezane za povijest, ili školu. Svi svoje slobodo vrijeme provodimo na način kako želimo, i normalna stvar da imamo vremena za druženje sa prijateljima. Najbezveznije je učenike shvaćati kao nekakve strojeve koji samo pamte podatke te su šutljivi i nezanimljivi. Zašto ti Quinta misliš da si toliko posebna jer kao ništa nisi učila, a prva si, sa nekakvih 50% riješenosti... Iznenadila bi se koliko drugih učenika ima koji uspiju biti prvi sa 90-100% riješenosti, a nisu nezanimljivi, i stignu se družiti s prijateljima. A ovo što je profesor napisao, također se ne slažem. To su čiste predrasude koje nemaju veze s vezom. Možda ste vi, oprostite, Tom Cruise iz tog filma, a mi smo svi Dustin Hoffman, dosadni i nezanimljivi. Pogledajte još jedanput taj film pa onda recite da li je baš Raymond ili, kako želite, Dustin Hoffman, toliko nezanimljiv. Pa tako i vaši učenici.

Offline gabica

• Newbie
  • *
« Reply #17 on: January 25, 2011, 15:53:17 »
rezultati u nasoj skoli su takoder pogubni sto se tice drugih razreda...ja sam prva sa samo 43 boda.....katastrofa...žao mi je zbog zupanijskog ali ipak mislim da su malo pretjerali s kloicinom gradiva ..........zna ko kad bude gotova rang lista za zupanijsko (krapinsko zagorska zupanija)????..

Quinta

• Guest
« Reply #18 on: January 25, 2011, 19:02:28 »
vojvoda1441-U pravu si,možda sam se malo zaletila s komentarom,krivo se izrazila ili su me osobe koje sam tada upoznala potakle na to
thexfiles-nikoga ne smatram "štreberom" i strojem za učenje svi smo mi normalne osobe koje imaju svoje mišljenje i mogu raditi što hoće i na način na koji hoće.Uopće se ne smatram posebnom,samo sam u ovom slučaju imala više sreće nego pameti  ;) Sigurna sam u to da ima i takvih osoba,ovaj moj komentar se odnosio na osobe iz moje škole koje recimo dosta dobro poznam,ali ne i na sve koji idu na natjecanje iz povijesti

Offline HistoryRULES

• Newbie
  • *
« Reply #19 on: January 25, 2011, 20:47:00 »
Smatram da štrebanje nema veze s poviješću.

Ja iz povijesti imam prosjek 5,0 već 3. polugodište za redom. Učim za razumijevanjem, shvaćam uzročno-posljedične veze, sam logičko zaključujem te stvaram objektivne procjene o nekim povijesnim ličnostima, jer povijest zapravo nas treba poučavati grješkama iz prošlosti kako ih mi ne bi radili u budućnosti. Sve je to povezano.

Ja obožavam povijest, rađe umjesto Šeherezade pogledam jedan dobar dokumentarac na Discoveryu ili Viasat Historyu.

A ja učim povijest jer želim znati, biti informiran. Naravno, postoje i oni šutljivi, koji štrebaju, ali ti i ne napišu nešto test.

Stvar je u razumijevanju i strasti koju učenje povijesti potiče kod mladog čovjeka!

BTW. rekoh već, imam 87% rješenog i prvi sam (8. raz)
« Last Edit: January 25, 2011, 20:49:49 by HistoryRULES »

Offline Bunjac

• Suradnici portala i foruma
  • Newbie
« Reply #20 on: January 25, 2011, 22:29:44 »
Heh, drago mi je da sam potaknuo raspravu.
Shvaćam da oni koji postižu uspjehe na testovima imaju potrebu braniti svoja dostignuća. Cijenim takva razmišljanja, ali ipak više držim do svojega. Testovi su promašaj i za njih bi se učenici glatko mogli pripremati i sami uz pisane upute. Uloga profesora je minimalna, a u najboljem smislu se svodi na neku kombinaciju pritiska i "mita" koji se nudi učenicima. Stvarno znanje u pisanju testa je ustvari nebitno, žao mi je. Nisu li nedavno na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisali najbolju generaciju povjesničara ikada na temelju kviza opće kulture? Tko je tada buduće studente pitao za plasman na natjecanju iz povijesti?
Neki pokušavaju braniti testove tako što odmah navale na "profesora", koji je eto u testovima "neuspješan". Umjesto iznošenja argumenata lakše je napasti čovjeka, zar ne? Naravno da mi ne pada na pamet opravdavati se ikome osobnom biografijom zbog toga što sam iznio vlastite stavove.
Učenik koji pamti podatke, već nakon par tjedana više od 50% njih zaboravi. Nakon par godina zaboravi više od 90%. Podaci sami za sebe ne znače ništa. Zar bi magarac s tri enciklopedije na leđima trebao biti učeno biće? Naša škola doista odgaja "štrebere", što pokazuju sve relevantne ankete, fakulteti su nam vrlo slabi, a mladi ljudi izgubljeni na tržištu rada.
Nešto više o tome vidi na linkovima:
http://www.jutarnji.hr/istrazivanje--hrvatski-ucenici-bolji-su-od--srpskih--a-losiji-od-slovenskih--najbolji-na-svijetu-su-azijci-i-finci-/909734/
http://www.jutarnji.hr/sumrak-zagrebackog-sveucilista--profesori-iz-zimbabvea-citiraniji-od-zagrebackih/511675/
http://www.vecernji.hr/biznis/mladi-radili-bismo-2500-kn-poslodavci-i-to-je-previse-nas-clanak-193431

Da zaključim. Pravila su pravila. Organizirao sam natjecanje kao i svi. Rezultatima sam zadovoljan. Žalim što je u potpunosti ukinuta kategorija istraživačkih radova u osnovnoj školi. Molim da nam se to vrati, ako ikako može, sljedećih godina.

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #21 on: January 26, 2011, 00:54:01 »
Najbolji profesori koje sam imao tijekom školovanja su dopuštali na ispitima korištenje kalkulatora, formula, leksikona i čega sve ne. "Začudo", prolaznost kod takvih nije bila bogznašto veća nego kod ostalih.

Ideja školovanja ne bi smjela biti puko injektiranje gomile informacija, već razvijanje kritičkog mišljenja. Obrazovni sustavi širom svijeta bijedno kapituliraju pred tim zahtjevom. Namjerno! Zašto? Sustavi moći ne žele misleće ljude, oni žele tehnički potkovane dresirane poslužitelje. Rezultat? Svesvjetski fašizam.
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline vojvoda1441

• Newbie
  • *
« Reply #22 on: January 26, 2011, 14:29:58 »
Stvarno znanje u pisanju testa je ustvari nebitno, žao mi je. Nisu li nedavno na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisali najbolju generaciju povjesničara ikada na temelju kviza opće kulture? Tko je tada buduće studente pitao za plasman na natjecanju iz povijesti?
Neki pokušavaju braniti testove tako što odmah navale na "profesora", koji je eto u testovima "neuspješan". Umjesto iznošenja argumenata lakše je napasti čovjeka, zar ne? Naravno da mi ne pada na pamet opravdavati se ikome osobnom biografijom zbog toga što sam iznio vlastite stavove.
Učenik koji pamti podatke, već nakon par tjedana više od 50% njih zaboravi. Nakon par godina zaboravi više od 90%. Podaci sami za sebe ne znače ništa. Zar bi magarac s tri enciklopedije na leđima trebao biti učeno biće? Naša škola doista odgaja "štrebere", što pokazuju sve relevantne ankete, fakulteti su nam vrlo slabi, a mladi ljudi izgubljeni na tržištu rada.

Ja mislim da ne bismo trebali biti tako pesimistični; znanje je bitno i to ne ustvari samo znanje nego i snalaženje na takvom testu. A što Vama znanje uopće predstavlja? Naštrebane godine, kreativnost, itd...ili načitanost, logičko razmišljanje, povezivanje? Takvo stvarno znanje može se pokazati i testovima sa natjecanja( iako se ja slažem da se samo takvim načinom provjere znanja iz jedne tako široke i općenite znanosti, tj. predmeta kao što je  povijest ista minorizira). Prije no što bi netko mogao točno  riješiti pitanja kronologije na tri strane, budimo realni, ipak u glavi treba imati neku percepciju i viziju cijele radnje, kontinuiranost i priču- a štrebanje za to još uvijek nikako nije rješenje.
Kakve koristi student ima na fakultetu od sudjelovanja na natjecanjima? Začudilo me to da Vi kao jedan obrazovani prosvjetar u to i sumnjate. Ako baš nikakve što se tiće upisa- a sada kada imamo maturu ni to ne stoji, onda će biti jako velike koristi dok će imati priliku pokazati znanje na predavanjima, nešto lakše povezati, pa makar se samo i prisjetiti nečega što je " štrebao" u četvrtom gimnazije, a onda "zaboravio 50 % toga u tjedan dana".
Kao argument neću navoditi nikakve linkove ( iako je Vaše bilo zanimljivo pročitati), mogu to argumentirati vlastitim primjerom- pripremam se za povijest na maturi i drago mi je što za dosta stvari ne otvaram udžbenike iz prethodnih razreda.
Što se tiće Vašeg CVa, nije potreban, nismo ga ni tražili. Većina udžbenika uopće nije primjerena učenicima osnovne škole- 5, 6, 7 razred, toliko su opsežni i puni ( neću reči nepotrebnih, jer to ovisi o pojedincu) nedovoljno temeljitih i objašnjenih informacija da je upravo PROFESOR  tada glavna karika koja će učenike motivirati na učenje i zapravo im na jedan drukčiji način ispričati tu cijelu priču- doslovno im "prevesti" udžbeničko gradivo. Profesor tako, stvarno ima veliku ulogu. Neki uspjevaju, a neki ne; ima mnogo onih koji su odlični predavači.
Znamo i sami koliko država ulaže u zanje i prosvjetu, nadam se da će se ta statistika ubrzo promijeniti (ako namjeravamo biti jedno europsko društvo) i da profesori i ostali u prosvjeti neće brinuti  toliko o samim štreberima koliko o svojem radu te kako ga obavljati što kvalitetnije.
Tako, umjesto jednog društvenog pesimizma, mogli bismo krenuti od zdravog i motiviranog duha, a naposljetku i prave akcije koja će sa sobom donijeti dobre novotarije- upravo se tako i stvarala sama povijest, to i je bit cjelog društevnog stanja svakodnevnice nastavljene u budućnosti. NAdam se da ćemo jednog dana otvoriti podtemu gdje će se natjecanje iz povijesti,kakvo bilo, pozdraviti.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
« Reply #23 on: January 26, 2011, 18:29:41 »
Ovogodisnji ispiti sa skolskih natjecanja u osnovnim skolama se mogu skinuti sa http://povijest.net/deponija/category/1-ispiti-sa-proslih-natjecanja.html (morate biti registrirani na portalu)
Ukoliko netko ima primjere sa natjecanja srednjih skola neka ih posalje na celikup@gmail.com
Audaces fortuna iuvat!

Offline Ivan Vidakovic

• Newbie
  • *
« Reply #24 on: January 27, 2011, 17:53:01 »
Pisao sam test,prvi sam razred 1.gimnazije(opće) iz Osijek,prvi sam sa 44/71...druga iza mene je imala 33 boda...prvi put sam izašao na test i iznenadio se sa nekim pitanjima...iako osobno smatram da nije bio jako težak test.Smatram da je bilo previše kronologije i nikako mi nije jasno kako su mogli stavit za zadnju sliku Lumbardsku psefizmu,jer u par udžbenika ima samo mali isječak slike,a oni su stavili cijelu što je gotovo nemoguce prepoznat prema isječcima iz udzbenika...

Offline halikarnas

• Newbie
  • *
« Reply #25 on: January 27, 2011, 18:31:35 »
Pisao sam test,prvi sam razred 1.gimnazije(opće) iz Osijek,prvi sam sa 44/71...druga iza mene je imala 33 boda...prvi put sam izašao na test i iznenadio se sa nekim pitanjima...iako osobno smatram da nije bio jako težak test.Smatram da je bilo previše kronologije i nikako mi nije jasno kako su mogli stavit za zadnju sliku Lumbardsku psefizmu,jer u par udžbenika ima samo mali isječak slike,a oni su stavili cijelu što je gotovo nemoguce prepoznat prema isječcima iz udzbenika...

iz iste smo zupanije. idem u ss donji miholjac. kod nas su rezultati, ja sam prvi sa 58/71, druga je moja kolegica iz razreda s istim brojem bodova kao i ti 44/71. da. u prvom razredu je slika lumbardske psefizme bila stvarno gotovo neprepoznajuca. ja osobno smatram da cak i nije bila takva frka oko slika (psefizma i zlatne maske), veci su problem bila nedorecena pitanja posebice mi je upalo u oko pitanje kronolskog reda gdje se spominju hiksi i ekspedicija u punt sto sam vec i napisao na forumu.

Offline Ivan Vidakovic

• Newbie
  • *
« Reply #26 on: January 29, 2011, 11:20:13 »
E to mi pitanje nije bilo problem,jer smo mi učili da je Mentuhotep 2. pokrenio ekspediciju u Punt,a da je Hatšepsut obnovila trgovinu s Puntom,tako da mi to nije bilo problem,ali npr. Klio muza povijesti,bila je kćer Zeusa i Titana __________ nisam znao,kao ni sumerskog Nou.

Offline Ivan Vidakovic

• Newbie
  • *
« Reply #27 on: January 29, 2011, 11:27:37 »
Zna li netko gdje su nestali svi ispiti sa deponije?Gdje ih mogu pronaći,važno mi je!

Offline luna1

• Newbie
  • *
« Reply #28 on: February 02, 2011, 15:59:29 »
Zasto jos nema rezultata ?  :-\

Offline lucia

• Newbie
  • *
« Reply #29 on: February 05, 2011, 16:49:45 »
Bok,
pišem iz zadarske županije, ja sam također bila na natjecanju iz povijesti i s 39 bodova sam dijelila 5.mjesto i prošla sam na županijsko natjecanje što je meni bilo iznenađujuće, naime, bodovni prag se snizio u drugim školama naše županije pa sam uspjela proći. Najviše me u testu iznenadila slika Lumbardske psefizme, to nisam zbilja znala što je, čudila sam se 5 minuta onoj slici, zbilja znaju zakomplicirati stvari  >:(