Hrvatski povijesni forum je sastavni dio Hrvatskog povijesnog portala

Author Topic: Natjecanja iz povijesti 2010-2011  (Read 39566 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
Natjecanja iz povijesti 2010-2011
« on: November 07, 2010, 17:28:00 »
« Last Edit: May 14, 2011, 15:27:27 by Hajdarovic »
Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
Pronadeni stari testovi za OS
« Reply #1 on: December 02, 2010, 01:46:27 »
Kolegica Sanja se potrudila i iskopala po dva testa sa zupanijskog natjecanja za osnovce. Testove upravo postavljam na Deponiju portala - http://povijest.net/deponija.html (svi registrirani clanovi portala moci ce testove skinuti za desetak minuta).
Audaces fortuna iuvat!

Offline HistoryRULES

• Newbie
  • *
Re: Natjecanja iz povijesti 2010-2011
« Reply #2 on: January 19, 2011, 21:59:33 »
Pozdrav!

8. sam razred, isao na natjecanje iz povijesti danas, 1. na skoli, 87% točno riješenog. Presretan sam. Ali ipak, bilo je dva pitanja na koje nisam znao uopće odg, a bila su: "Tajna boljševička policija?" i "Vođa Hitlerove propagande?"

Na dva pitanja sam ostao zabezeknut. Ne zato što ne znam, nego što toga nema ni u jednom od 3 udžbenika iz kojeg sam učio! Ja ne znam odakle su ovo izvadili!

Sad sam njuškajući po netu našao da je tajna policjia NKVD, a vođu Hitlerove propagande nisam ni tražio.

Test je u globalu bio jako lagan, prelagan ako me se pita. Nema konkretnih, teških pitanja stila "Koliko je zastupnika glasalo za, a koliko protiv Vidovdanskog ustava?" ili "Kako se zvao general kojeg je kralj Aleksandar Karađorđević postavio za pred. vlade kad je uveo 6. siječanjsku diktaturu?".

Također, u izvoru koji govori o ubojstvu kralja A. K. 9. listopada 1934. piše da su ga ubili Ustaše i makedonski nacionalisti. I sad je pitanje ispod izvora:

"Tko je ubio kralja A. K.?" (nije 100% citat pitanja, vec forma pitanja)

Ja napisah: Ustaše i VMRO.

I ne prizna mi! Jer tako nije u rješenjima, već se 100% mora držati izvora koji je gore. I ja pomislim, da li je ovo natjecanje ili neka sprdnja?! Jer daju ti odg u citatu i onda te pitaju, pa samo prepišeš.

Ne sviđa mi se baš. :S

Što se tiče kronološkog reda, to mi je odlično išli, moja konkurencija je na tome jako puno bodova gubila :D

Ak imate još kakvih iskustava, slobodno tu postajte, da se malo čujemo i razmjenimo iskustva :D

Veliki pozdrav iz Pitomače.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #3 on: January 20, 2011, 01:43:40 »
Prve reakcije nekoliko nastavnika nisu pozitivna glede konstrukcije pitanja i odgovora koji se isključivo moraju priznati. Vjerojatno ću detaljnije tokom vikenda.
Audaces fortuna iuvat!

Offline kamontutan

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: January 20, 2011, 14:09:38 »
Pozdrav!

Ne znam kako je bilo ostalima, ali u mojoj školi ( Gimnazija I.Z.D. Križevci) rezultati nisu baš dobri, tj. katastrofalni su.   :D

1. razred ( moram se pohvalit da sam ovdje prvi :) ) :
    1. 43/71
    2. 33/71
    3. 27/71
    4. 20/71
    5. 16/71

2. razred
    - ne znam rezultate iz drugog ali znam da nitko nema vise od 40

3. razred
   - isto kao i za drugi

4. razred
    1. 44/71 (ovo sam zapamtio jer je na cijeloj školi samo za 1 bolji)
    2. ne znam

Dajte stavljajte rezultate iz svojih škola. ( Ako ima neko iz Koprivničko-križevačke neko obavezno stavi! )

Offline ZoSo

• Newbie
  • *
« Reply #5 on: January 20, 2011, 18:35:32 »
Pozdrav!

8. sam razred, isao na natjecanje iz povijesti danas, 1. na skoli, 87% točno riješenog. Presretan sam. Ali ipak, bilo je dva pitanja na koje nisam znao uopće odg, a bila su: "Tajna boljševička policija?" i "Vođa Hitlerove propagande?"

Na dva pitanja sam ostao zabezeknut. Ne zato što ne znam, nego što toga nema ni u jednom od 3 udžbenika iz kojeg sam učio! Ja ne znam odakle su ovo izvadili!

Sad sam njuškajući po netu našao da je tajna policjia NKVD, a vođu Hitlerove propagande nisam ni tražio.

Rekao bih da su ova dva pitanja prilično lagana, ja se sjećam da sam u svojoj knjizi to imao. Vođa Hitlerove propagande je Joseph Goebbels.

Ja sam također bio na natjecanju, 2. sam razred i bilo je prilično teško, ali odgovori na sva pitanja se mogu naći u udžbenicima, nisu ekstremno pretjerana. 2. sam na školskoj razini sa 55 bodova. Jedva čekam županijsko :D

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #6 on: January 21, 2011, 12:14:59 »
Sljedeci tjedan cu na portal postaviti testove sa ovogodisnjih skolskih natjecanja pa ih mozete ponovno rjesavati i pregledati u detalje.
Sazetak prvih reakcija: http://povijest.net/novosti/aktualno/1014-prve-reakcije-na-skolska-natjecanja-iz-povijesti-2011.html
« Last Edit: January 21, 2011, 18:37:14 by Hajdarovic »
Audaces fortuna iuvat!

Offline Lucy

• Newbie
  • *
« Reply #7 on: January 21, 2011, 15:27:54 »
hej,ekipa :)
ja sam također pisala školsko natjecanje (treći razred,Bjelovar) i osobno mislim da je test bio dosta težak i bilo je previše kronologije..i slažem se sa svojom profesoricom koja kaže da su neka pitanja više bila trik-pitanja, nego znanje.. rezultati nisu baš dobri u našoj školi.ne znam kako u ostalim srednjim školama u Bjelovaru i okolici,ali vjerujem da nisu bili puno bolji..

P.S.Ako ima tko iz BBŽ, neka javi svoje rezultate :)
pozz.

Offline halikarnas

• Newbie
  • *
« Reply #8 on: January 21, 2011, 19:46:23 »
Ucenik sam 1. razreda opce gimnazije. Sudjelovao sam ove godine na natjecanju. Osobno smatram da je test za prvi razred bio ogavan. Primjerice, prosle godine je najteze pitanje bilo vezano uz sliku Narmerove palete, sto predstavlja Donji Egipat (odgovor je papirus), dok je ove godine bilo zadataka tipa kojeg titana je Klio kcerka, dvosmislena pitanja uz kronoloski slijed - ekspedicija u Punt i provala Hiksa. Naime, Mentuhotep I. je u Srednjoj drzavi organizirao ekspediciju u Punt, sto znaci da se to dogodilo prije provale Hiksa u II. medurazdobljo. Medutim, znano je da je i vladarica Hatsepsut takoder organizirala ekspediciju u Punt 1475., znaci u Novoj drzavi, sto je poslije upada Hiksa. Iskreno zacudio sam se na nekim dvosmislenim pitanjima i pitanjima koja su toboze bila eliminacijska, a zapravo su bila ogavno teska. Postigao sam solidan rezultat ostvarivsi 57/71, s obzirom da sam se dosada natjecao u kategoriji istrazivackog rada.

Offline Bunjac

• Suradnici portala i foruma
  • Newbie
« Reply #9 on: January 22, 2011, 09:31:26 »
Moje je mišljenje da su pisani testovi kao glavno mjerilo znanja vrlo loše rješenje. Odbacivanje istraživačkih radova u osnovnim školama u potpunosti predstavlja težak poraz struke. To se vidi već po profilu učenika koje sam morao izabrati za natjecanje. Umjesto kreativaca, nazovimo ih slobodno "umjetničkih duša" ili "zafrkanata" morao sam odabrati šutljive, ozbiljne i namrgođene "strojeve" za pamćenje podataka. Taman bi mi dobro došao Dustin Hoffman iz filma "Kišni čovjek". Ima u Japanu neki tip što pročita i zapamti telefonski imenik-da mi je jedan takav za natjecanje iz povijesti!  Šalu na stranu, pisana komponenta je samo jedan od oblika iskazivanja znanja, a zavisi prvenstveno od kampanjske pripreme.  Proizvodi veliki stres za učenike i mentore i pretpostavlja uspjeh samo kao plasman na rang listi postignutih bodova. Šteta što se ne prate opažanje detalja, sposobnost samostalnog rada, usmeno izražavanje, neverbalna komunikacija, vizuelne prezentacije, napose računalne, smisao za estetsko, rad na nepoznatom... Istraživački rad ostajao je trajno u arhivi škole kao jedan lijepi izvor informacija o svojemu kraju. Kao nastavnik povijesti osjećam da smo otišli korak nazad i žao mi je da je inicijativa o povratku testova došla iz redova samih učitelja. Ali, što je tu je, pravila su sad takva kakva jesu i predstoji nam mučenje sljedećih mjeseci. Ravnatelji, mentori, djeca i roditelji očekuju uglavnom prvo mjesto. Nazdravlje!

Offline Bik_Koji_Tipka

• Newbie
  • *
« Reply #10 on: January 22, 2011, 10:54:16 »
Pozdrav!

Test je u globalu bio jako lagan, prelagan ako me se pita. Nema konkretnih, teških pitanja stila "Koliko je zastupnika glasalo za, a koliko protiv Vidovdanskog ustava?" ili "Kako se zvao general kojeg je kralj Aleksandar Karađorđević postavio za pred. vlade kad je uveo 6. siječanjsku diktaturu?".

Također, u izvoru koji govori o ubojstvu kralja A. K. 9. listopada 1934. piše da su ga ubili Ustaše i makedonski nacionalisti. I sad je pitanje ispod izvora:

"Tko je ubio kralja A. K.?" (nije 100% citat pitanja, vec forma pitanja)

Ja napisah: Ustaše i VMRO.

I ne prizna mi! Jer tako nije u rješenjima, već se 100% mora držati izvora koji je gore. I ja pomislim, da li je ovo natjecanje ili neka sprdnja?! Jer daju ti odg u citatu i onda te pitaju, pa samo prepišeš.

Ne sviđa mi se baš. :S

Što se tiče kronološkog reda, to mi je odlično išli, moja konkurencija je na tome jako puno bodova gubila :D

Ak imate još kakvih iskustava, slobodno tu postajte, da se malo čujemo i razmjenimo iskustva :D

Veliki pozdrav iz Pitomače.

To ti je samo stvar iskustva :) Među zadatcima s povijesnim izvorima znaju se nać pitanja na koja je potrebno dati konkretan odgovor, a taj odgovor se ne može pronaći u tekstu. Međutim, ako odgovor na pitanje možeš pronaći u tekstu i dovoljno ga je u biti samo prepisati kako ti kažeš - onda tako i učini. Može ti se činiti glupim i prejednostavnim, ali nekada to zadatci doista traže...a onda oni koji kompliciraju i pokušavaju doći do nekog trećeg odgovora gube bodove :)

S dvosmislenim pitanjima će uvijek biti problema. Dvosmisleno pitanje bilo je u četvrtom razredu "Malu Antanu su osnovale Čehoslovačka, Rumunjska i __________ (puni naziv države)"
Problem je što je Mala Antanta nastajala ne odjednom, već uslijed nekoliko sporazuma, od kojih je prvi bio 1920. I ako taj početak gledamo kao  začetak M.Antante, onda se tražena država zove KraljevSTVO Srba, Hrvata i Slovenaca, a ne KraljevINA SHS, kako je navedeno u rješenjima.
No dobro... 4. razred nije bio pretežak.. 69 bodova

Pogledao sam i test za 3. razred i istina, teži je nego prošle godine. Ali u kronologiji se opet može naći 90% toga što je bilo i u starijim testovima (pogotovo oni famozni mirovni sporazumi, koji se mogu naći stvarno u svakom testu za 3.r.)

Offline Lysa

• Newbie
  • *
« Reply #11 on: January 22, 2011, 13:53:39 »
Prvi put sam išla na natjecanje iz povijesti ove godine i ostala totalno iznenađena s tolikom kronologijom iako sam za probu rješavala testove od prošlih godina.
Svi smo test rješili jako loše najbolji rezultat (2 raz gimnazije) je bio 36/71

Offline kamontutan

• Newbie
  • *
« Reply #12 on: January 23, 2011, 08:21:56 »
Dajte vi koji ste bili na natjecanjima stavljajte rezultate od svojih škola, ali od svih razreda tak da si možemo pogledat..

Quinta

• Guest
« Reply #13 on: January 23, 2011, 17:33:40 »
To se vidi već po profilu učenika koje sam morao izabrati za natjecanje. Umjesto kreativaca, nazovimo ih slobodno "umjetničkih duša" ili "zafrkanata" morao sam odabrati šutljive, ozbiljne i namrgođene "strojeve" za pamćenje podataka.

Ja sam inače jedna od tih kreativaca i više bi voljela da se i u srednjoj školi može raditi istraživačke radove ili nešto slično  ;D
Ne bi voljela da se neko uvrijedi,ali nekako imam dojam da se baš i ne uklapam među ostale koji idu na natjecanja iz povijesti.Takvi su učenici većinom tihi,mirni i stalno misle na učenje...a ja sam druga priča,nemam živaca sjest i naučit sve te godine i ostale podatke,ja ću radije pročitati jednom da sve to razumijem i neću se više zamaratio s time...
Prošle godine sam došla na županijsko iz povijesti i svi oko mene su cijelo vrijeme ponavljali podatke i pričali o tome kako su dane prije toga proveli učeći.Ja sam za razliku od njih to vrijeme potrošila u druženju s prijateljima,jahanju i općenito stvarima koje volim.I bila sam 3., meni i previše  ::)
Ove godine su me profesor i razred nagovorili na natjecanj...nisam se opterećivala s učenjem,a i za natjecanje sam saznala u ponedjeljak...pročitala sam dio gradiva i više mi se nije dalo...nisam puno očekivala i stvarno sam se iznenadila kad sam vidjela da sam 1. Inače sam 2. razred prirodoslovno-matematičke gimnazije i imala sam 35 bodova...Ništa posebno,ali profesor je zadovoljan ja također  ;D
Moje mišljenje je da se povijest na neki način mora predstaviti učenicima kao predmet za sve,a ne samo one koji su spremni provesti puno vremena učeći već i za sve ostale,a istraživački radovi su bili dobar temelj da se nekoga zainteresira za neki događaj,mjesto,osobu...a samim time i povijest  ;)

Offline Warlock

• Newbie
  • *
« Reply #14 on: January 24, 2011, 20:17:57 »
Ovako, moje je mišljenje da je test težine dobro koncipiran (ima nedostataka, nedorečenosti itd), osim što da bi se potpuno razumjela povijest fale zadaci koji bi dali konačnu sliku učenika, znači zadaci kojim bi učenik povezao uzroke i posljedice nekog događaja i time dobio sliku povijesti kakva bi trebala biti, odnosno da učenik iskaže svoje mišljenje o nekom događaju. Naravno to je najteže za  ispravljanje, ali izgrađuje učenikovo mišljenje i zbog toga je vrijedno. (jest da to zahtjeva proučavanje izvora, ali zbog toga da se nauče kritičkom mišljenju, a ne biflanju kronologije. Postoje određeni događaji koji se mogu spremati kroz neke dostupne izvore).

Povijesni portal - Povijesni Forum - Impresum - Oglašavanje