Hrvatski povijesni forum je sastavni dio Hrvatskog povijesnog portala

Author Topic: Natjecanja iz povijesti 2009-2010  (Read 6621 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
Re: Natjecanja iz povijesti 2009-2010
« Reply #15 on: November 08, 2010, 21:35:00 »
meni je bilo u redu, bila sam četvrta, pa me jedino malo rezigniralo to što se ove godine nisu dijelila prva mjesta kao i inače, tako da nisam imala šanse da budem druga kako bi inače po normalnom pravilu bila jer sam imala dva boda manje od ostalih troje koji su dijelili prvo mjesto pa išli dalje na pripetavanje. Ali prezadovoljna sam rezultatom s obzirom da sam prvi put na natjecanju iz povijesti. :)
što se tiče organizacije, sve je bilo ok, nemam nekih primjedbi.
Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
Re: Natjecanja iz povijesti 2009-2010
« Reply #16 on: November 08, 2010, 21:35:23 »
Bilo je dosta pritužbi na istraživačke radove, tj. na komisiju, a bilo je i protivljenja dodatnoj literaturi na okruglom stolu.
Dosta se ljudi izjasnilo protiv dodatne literature jer u udžbenicima ionako piše dovoljno. A i po meni je ta dodatna literatura nekako nerazrađena. 50 % svega sadržaja čini upravo dodatna literatura, što je svakako previše. U 2. razredima npr. dodatna literatura je obuhvaćala Hrvatsku u ranom srednjem vijeku, a samo 10 % je otpalo na posljednju cjelinu iz koje bi zapravo trebalo biti i najviše pitanja jer ona nije uopće bila obuhvaćena pitanjima na školskom i županijskom natjecanju.
Tak da, ak već misle ostaviti dodatnu literaturu neka malo ravnomjernije rasporede odnos gradiva udžbenici - literatura.
Ne sviđa mi se ni što su uveli dodatno testiranje na državnom natjecanju. Navodno je to zbog upisa na faks jer npr. pravo, za dodatne bodove, zahtijeva isključivo 1. mjesto na natjecanju. Ali uopće ne vidim razlog zašto ne bi više osoba moglo dobiti dodatne bodove ako su osvajanjem prvog mjesta to zaslužili. Osim toga, za upis na pravni fakultet dodatne bodove nosi 1. mjesto ne samo na povijesti već i na drugim natjecanjima - a na nekima od tih drugih natjecanja dopušta se dijeljenje prvog mjesta. Samim tim, dodatno testiranje na državnom natjecanju nema mi apsolutno nikakvog smisla. Ajde da se za 1. mjesto dobiva neka masna nagrada, al nagrada za prvo mjesto je "Merika" (knjiga o iseljavanju stanovnika srednje Europe u Ameriku) koju je izdao Muzej grada Rijeke. Također jedna od nagrada za visokoplasirane je Adamićevo doba, također knjiga kakva se ne bi trebala dijeliti srednjoškolcima kao nagrada... ja sam ju dobio u 1. razredu za osvojeno 1. mjesto i nisam ju otvorio do dana današnjeg. Ne znam uopće čemu mi služi na polici, samo zauzima mjesto... Dakle nagrada nije razlog zašto se provodi dodatno testiranje, a i upis na fakultet je sasvim bijedna izlika.
Ove su godine uveli neke značajne promjene, ali one samo odmažu...
Srećom, nisam bio među onima koji su se trebali mučiti na dodatnom testu, bio sam 1. u 3. razredu bez dijeljenja mjesta, ali totalno mi je žao ekipe u 2. razredu - njih troje dijelilo je 1. mjesto i dodatnim testiranjem se to raspalo na 1., 2. i 3. mjesto, a onaj koji je u stvarnosti prema rangu bio 2. - nakon toga je postao 4.  

I da, btw.. fkt su se mogli potruditi pa napraviti cijelu listu xD to im je zapravo i dužnost..
Audaces fortuna iuvat!

Povijesni portal - Povijesni Forum - Impresum - Oglašavanje