Hrvatski povijesni forum je sastavni dio Hrvatskog povijesnog portala

Author Topic: Komentari drzavnog natjecanja iz povijesti 2010-2011  (Read 13453 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
Komentari drzavnog natjecanja iz povijesti 2010-2011
« on: May 14, 2011, 15:20:26 »

Dio komentara pristiglih na moj e-mail:

Smatram da ideja da se natjecanje iz geografije i povijesti održava zajedno nije dobra, s obzirom da testovi nisu interdisciplinarni, te samo dolazi do kaosa prilikom zajedničkih obroka, transporta u školu i slično.

Pitanje dodatne literature je prilično nezgodno jer je valjda svima potpuno jasno da koliko god netko volio povijest jedva će pročitati knjigu poput "Gospodarstva antičke Istre". Osim toga, u općim uputama je stajalo da će 50% pitanja biti iz dodatne literature, a u testu za 1. razred bila su 4 pitanja, što zasigurno nije 50%. Ako se od učenika očekuje da se toliko drže protokola i učenici očekuju od državnog povjerenstva da čine isto.

Kad je u pitanju ocjenjivanje testova, sastavljači moraju imati u vidu da u raznim udžbenicima stoje razni podatci i onda se svaki od njih mora ili ravnopravno bodovati, ili odabrati samo jedan udžbenik što državno povjerenstvo ne smije. Osim toga, pitanja na natjecanju su iz dvije krajnosti - banalna pitanja poput "iz kojeg je razdoblja stonehenge" do pitanja poput "Kako su Grci nazivali Egipćane", što je nesuvislo pitanje.

Godinama profesori i učenici ponavljaju zahtjeve za promjenom koncepta natjecanja, pa mi se možda državno povjerenstvo trebalo zapitati.

Zasto mentori nisu dobili primjerak pitanja barem iz kategorije u kojoj se natjecao njihov ucenik? Zar su ispiti drzavna tajna?

U prvoj verziji programa rada nije bilo planiranog "okruglog stola", a po dolasku u hotel na plakatu je planiran za posljednji dan. Zbog čega nije bio održan?

Mislim da bi bilo u redu da su pročitani i mentori najuspješnijih učenika (nap. ur. pretpostavljam da je pitanje vezano uz proglašenje najboljih)?

Zbog čega se sastavljači pitanja nisu držali kriterija objavljenih u Katalogu (npr. 50% pitanja iz izborne teme poput Gračaninove "Kratke povijesti..")?

Omjer nacionalne i svjetske povijesti redovne i dodatne literature nije bio prema zadanim propozicijama, komentar?

Prema kojim se kriterijima sastavlja Državno povjerenstvo? Dio članova nikada nije radio u prosvjeti, a obzirom da se radi o državnom povjerenstvu postavlja se i pitanje regionalne zastupljenosti.

Smatrate li da je dodatna literatura na državnom natjecanju bila primjerena učenicima (npr. 3. razred)?

Problematična je objektivnost u ocjenjivanju i kriterijima za istraživačke radove. Potreban je neki oblik transparentnosti kako bi se izbjegao konflikt na relaciji natjecatelji-povjerenstvo. Možda je potrebnu veću pozornost pridati prezentaciji jer je objektivnija od samog eseja.

Zbog čega se na Državnom natjecanju ne pozovu stvarno najbolji učenici koji su to pokazali na Županijskim natjecanjima? Ovo natjecanje nije natjecanje županija već najboljih učenika u Hrvatskoj.

Kategorija istraživačkih radova je postala natjecanje mentora i njihovih prijatelja znanstvenika, a ne učenika. Kako to izbjeći? Ova kategorija zahtijeva bitne izmjene.
« Last Edit: May 14, 2011, 15:23:37 by Hajdarovic »
Audaces fortuna iuvat!

Offline lithium4957

• Newbie
  • *
Re: Komentari drzavnog natjecanja iz povijesti 2010-2011
« Reply #1 on: May 14, 2011, 15:30:40 »
Potpuno se slažem sa svima u vezi sa dodatnom literturom. Ja sam bila 5. sa 65 bodova u kategoriji za 8.razrede ali koliko sam ja zamijetila ( a i ostali s kojima sam razgovaral ), imali smo 2 pitanja iz dodatne literature dakle, HOS i Plan Z-4. Ta literature nije jako jednostavna jer je bilo dosta detalja i mnogi smo i literaturu naučili u detalje. Ne želim previše kritizirati, ali puno se vremena utrošilo na učenje Gračaninove "Kratke povijesti .. " a nije je bilo ni 20% dok se u međuvremenu, to se moglo lijepo iskoristiti na ponavljanje ostalog gradiva.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #2 on: May 14, 2011, 19:24:44 »
S moje strane nema nikakvih primjedbi na rad Državnoga povjerenstva. Organizacija je bila dobra, a proveli smo 3 nezaboravna dana u Poreču.

Voljela bih da se izborite za pismene s prošlogodišnjeg i ovog državnog. Posebno me zanima zastupljenost dodatne literature koja je trebala biti 50%.
Žao mi je što smo  u OŠ tretirani kao da smo  na tajnom zadatku (rekli su nam da ne ulazimo) i što su klinci ili tako nagurani po učionama.

Na školskom i županijskom natjecanju nismo uz test dobivali radne papire te nam je rješavanje kronologije bilo otežano, budući da nismo gdje imali pisati godine. Kad sam prošla na državnu razinu, odlučila sam se o tome posavjetovati sa starijim učenicima koji su mi rekli da radnog papira nikad nije ni bilo, te da je normalno da se godine pišu na marginu testa. Međutim, na samom testu na državnoj razini zajedno s testom dobila sam i jedan obični bijeli papir. Bila sam zbunjena, jer sam čula da radnog papira inače nema, i još zbunjenija činjenicom da nam nitko nije ni rekao nešto o tome smije li se pisati po testu ili samo na papir. Na privremenim rezultatima se saznalo da su nekim učenicima bodovi oduzimani zbog pisanja godina na margini testa, što smatram nepotrebnim i nepoštenim, jer su ti učenici učinili ono što se radilo i prethodnih godina, a k tome su pisali samo po margini testa, a ne na mjesta predviđena za upisivanje konačnog odgovora. Takvim učenicima su, unatoč tome što im je kronologija možda bila točna, oduzeti bodovi.

Učenici iz moje škole i ja doista smo se osjećali ugodno i dobro se proveli ove godine u Poreču a natjecanje je bilo zaista dobro organizirano. Ipak imamo jednu veoma važnu primjedbu upućenu državnom povjerenstvu. Mnogi su se učenici našli zakinutima prilikom ispravljanja testova. Velika se nepravda dogodila u 4. skupini gdje je učenik (K.L.), inače trostruki državni prvak iz povijesti od prvog do trećeg razreda, izgubio gotovo sve bodove na kronološkom dijelu pismenog ispita zbog pisanja godina pored događaja. Mi smo se zaista osjećali ogorčeno i tužno što se događaju takve nepravde. Slažem se da smo dobili jedan prazan papir na koji smo mogli pisati, također napomenuto nam je da ne smijemo pisati olovkom ali nigdje u pravilniku nije rečeno da ne smijemo na test pisati no ništa osim odgovora. Također godine koje nam pomažu da bismo dobro kronološki poredali događaje od presudne su važnosti i nikada ih ne pišemo u dio zadatka koji sadrži odgovor već pored samog zadatka na drugoj strani lista. Pošto i sama sudjelujem na natjecanjima znam da ovo do sada nikada nije bio problem i nikada nas nitko nije upozorio pa ni sada. Zbog ovih okolnosti već spomenuti učenik nije osvojio svih 71 bod već su mu oduzeti gotovo svi bodovi na kronologijama, točnije njih osam i našao se na 4. mjestu. Naravno to se moglo dogoditi bilo kojem učeniku, ali ovako rezultati ovoga natjecanja zaista nisu vjerodostojni i smatram da ne pokazuju pravo znanje učenika. Takvo što zaista se ne bi smjelo događati jer nimalo ne potiče učenike da se natječu i uče povijest već ih naprotiv destimulira a znanje koje bi trebalo biti najvažnije nije. Ako se već ove godine dogodila velika promjena u dosljednosti ispravljanja testova mislim da smo trebali biti upućeni u to. Nitko nam nije spomenuo da ne smijemo na test pisati niša drugo osim rješenja, pogotovo godine koje su ostalim učenicima i meni jako bitne radi lakšeg snalaženja. Smatram da pisanje godina pored događaja nimalo ne mijenja rezultat samog zadatka već dapače samo ga potvrđuje, tako da ne vidim nikakav razlog zašto baš ove godine to ne bi bilo priznato. Smatram da je to sastavni dio rješavanja pismene provjere koji se ustalio kod ostalih učenika pa i kod mene. Naravno da ovim apelom na očekujem da će pravda biti zadovoljena ali se nadam da se ubuduće ovakve situacije više neće događati jer je to uvreda protiv znanja, truda te svih sati rada koje učenici žrtvuju kako bi postigli rezultat i učini sebe, svoje profesore, prijatelje, obitelji i škole ponosnima.
Audaces fortuna iuvat!

Offline Bik_Koji_Tipka

• Newbie
  • *
« Reply #3 on: May 15, 2011, 00:02:29 »
Posljednji citirani komentar odnosi se na moj slučaj pa evo moga komentara.

Natjecanja, pa tako i ona u znanju, oduvijek su služila kako bi se provjerilo tko je u nekom segmentu bolji od drugih, tko se od drugih, koji se u nekom segmentu smatraju krugom najboljih, još više ističe i tko će od njih odnijeti titulu najbolje(g).
Natjecanja u znanju  mjesta su gdje svatko tko cijeni obrazovanost, znanje i predanost radu dolazi na svoje i gdje se najugodnije osjeća - okružen plodovima svoga rada, odnosno većim ili manjim uspjesima, kao i brojnim osobama sličnima sebi. Mjesta su to, dakle, gdje se stječu nova poznanstva, od kojih neka traju cijeli život. Mjesta su to gdje se grade nova iskustva i znanja.
Mogli bismo nabrajati  u nedogled, međutim, ne mogu se ne osvrnuti na nepravdu koja mi je nanesena ove godine na mom završnom natjecanju koje je meni osobno trebala biti dostojan oproštaj od natjecanja, a ostavila je gorak trag ne samo na meni, već i ostalim sudionicima koji su ogorčeni takvim postupkom.   

Riješenost testa na državnom natjecanju sa 100%-tnim iznosom nešto je što se događa. Doduše, ne prečesto, ali događa se.
No pitanje je koliko se često događa da učenik sa 100% točno riješenim testom završi na 4. mjestu?
Slučaj je to ovogodišnjeg državnog natjecanja na kojemu sam sve zadatke točno riješio, a oduzeti su mi bodovi na zadatcima s kronološkim poretkom događaja, gdje sam pored naziva događaja dopisivao godine.
Redni brojevi na crtama predviđenima za odgovore na te zadatke upisani su besprijekorno točno, što se u zadatku i traži.
Međutim, državno povjerenstvo stalo je izmišljati da se godine pored događaja nisu nikada smjele pisati pa tako ni ove godine te ako su mi ti odgovori priznavani, to su propusti povjerenstava. U skladu s tim, mogu napraviti reviziju testova i oduzeti mi sva prijašnja prva mjesta, ali to isto tako znači da "mogu" oduzeti bodove svima koji su pisali godine pored događaja u kronologiji. Na temelju kojeg pravila? Koje je to pravilo koje zabranjuje pisanje godina u kronologiji? Tijekom žalbe sam pitao tajnicu državnog povjerenstva mr. sc. Marijanu Marinović da mi pokaže mjesto u pravilniku gdje se to pravilo nalazi, no ona je odbila to učiniti. Nije mi željela pokazati pravilo jer je to navodno "pravilo koje se samo po sebi podrazumijeva". Kasnije sam ustanovio da to pravilo u pravilniku jednostavno ne postoji te je vjerojatno to razlog zašto mi ga tajnica povjerenstva nije željela pokazati.    Razgovor s članovima državnog povjerenstva i s tajnicom povjerenstva trajao je prilično dugo i u njemu je bilo jednostavno previše neuvjerljivih odgovora, hvatanja slamke, pa čak i kontradiktornih replika. Logičnog objašnjenja za moj gubitak bodova nije bilo, a argumenti su se svodili na mi vas nismo tražili godine,  bitna je forma, a ne samo sadržaj. Ponovno napominjem da nema pravila koje bi određivalo dotičnu "formu". 

Ovo mi, kao što sam već rekao, nije prvo državno natjecanje iz povijesti. Ja sam trostruki državni prvak iz povijesti. Pobjeđivao sam na državnom natjecanju u 1., 2. i 3. razredu, a pobjedom u 4. razredu bio bih četverostruki državni prvak iz povijesti. Ove sam godine isto tako odnio pobjedu na državnim natjecanjima iz geografije i hrvatskog jezika, čime bih, da su mi na povijesti priznati točno riješeni zadatci, postao trostruki državni prvak. Natjecanje iz povijesti / geografije u Poreču 2011. bilo mi je posljednje, 19. državno natjecanje u osnovnoj i srednjoj školi. Je li nekome bilo stalo do toga da ne budem prvak iz povijesti? Je li netko želio progurati nekog drugog na prvo mjesto? Je li nekome toliko smetalo da netko bude četiri godine zaredom prvi na državnom natjecanju?
Kada sam došao na uvid u test, ustanovio sam da su mi svi zadatci s kronologijom isprva priznati te je u kućicama za upis broja bodova stajalo 2 / 2. Naknadno su, međutim, bodovi u kronologijama križani i pored njih se pojavila nula gdje su god prethodno stajala 2 boda. Dakle, moj je test bio besprijekorno točan. Imao bih 71/71 bod, no imao sam 63. Ne znam zašto nisam imao 61 bod s obzirom na to da je 5 zadataka s kronologijom i svaki nosi po 2 boda. To sam uočio tek kasnije, kada je sve bilo gotovo, ali zanimljivo je da čak ni slijedeći svoja izmišljena pravila nisu bili dosljedni te mi je jedan kronološki zadatak, s obzirom na ukupan broj bodova, ipak priznat!

I tako je završilo XII. državno natjecanje iz povijesti. Jedan 100%-tno točno riješen test našao se na četvrtom mjestu, a svi izrečeni argumenti na skinute bodove bili su besmisleni, netočni, pobijali su jedni druge i tvoreni su samo kako bi se zameo trag istini koja nije otkrivena. Treba li nam takvo natjecanje iz povijesti? Trebaju li nam takvi članovi državnog povjerenstva? Trebaju li nam takve osobe na vrhu hrvatskoga obrazovanja? Je li se to i u samo natjecanje iz povijesti uvukao duh obmane, kojemu su članovi povjerenstva širom otvorili vrata te ga ugostili na najfiniji mogući način? Je li ovaj čin državnog povjerenstva bio direktan napad na zagrebačku XV. gimnaziju, koja izvrsne rezultate kao prirodoslovno-matematička gimnazija ostvaruje i na području društvenih znanosti?
Ovo je definitivno velika pljuska moralu cjelokupnog sustava natjecanja iz povijesti koja mora glasno odjeknuti i upozoriti svakoga tko želi na bilo kakav način biti povezan s njim da se vrhunsko znanje kažnjava. Dragi natjecatelji, dragi profesori, kao i svi posjetitelji portala koji ovo čitate, znajte da se ovakva nepravda mogla dogoditi i vama, i vašem učeniku, i vašem djetetu. Znajte da će se takve krađe događati i dalje ukoliko se odgovorni ne kazne zbog ove beskrupulozne krađe neopisivih razmjera koja je, čvrsto vjerujem, tek sjeme zla posijano na njivama znanja najboljih mladih povjesničara Lijepe Naše s mogućnošću da proklije i razvije se u nešto daleko opasnije...

Offline Nicolchica

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: May 15, 2011, 10:52:47 »
^ dobro rečeno Karlo. Zbilja nisam znala da su ti prvo bili priznati svi bodovi a onda tek poništeni. Čini sa da je došlo do naknadnog dogovora jer nekom članu povjerenstva koji osobno nije ispravljao tvoj test nije bilo dopustivo da budeš prvi. Neznam kako im je uopće palo na pamet nešto takvo učiniti pogotovo zato što nemaju nikakve argumente. I Maša i ja smo išli gledati u pravilnik i istina je da nigdje ne piše to pravilo jer je apsurdno. Sada samo žalim što nisam ni ja pisala godine pored kronologija, kao što pišem inače, pa da vidimo da li bi i meni morali oduzet sve bodove na tome ili bi im to bilo malo previše oduzet dva prva mjesta. Nadam se da će netko ipak odgovarati za ovo, ako ne onda da će se izbjeći ovakve situacije na budućim natjecanjima.  Ne znam što im je bio povod da nešto ovo učine.Mislim da su mogli pretpostavit da mi nećemo samo tako prijeći preko ovoga jer ako su već izmislili ovo pravilo onda bi trebali napraviti kompletnu reviziju svih prijašnjih natjecanja na svim razinama što je dakako nemoguće. To samo dokazuje da se ovakva odluka dogodila baš sa ciljem da se promijeni ishod jednog natjecanja, a tu odluku donjela je jedna utjecajna osoba u povjerenstvu s ciljem da se  Karlu onemogući da i 4. puta bude prvak Hrvatske, a nije se razmišljalo o dalekosežnim posljedicama; što to znači za ostale natjecatelje koji se sami možda nisu našli u ovoj beskrupoloznoj krađi, ali ih se ona itekako tiče i boriti će se da se pravda zadovolji.
« Last Edit: May 15, 2011, 11:05:39 by Hajdarovic »

Offline Bik_Koji_Tipka

• Newbie
  • *
« Reply #5 on: May 15, 2011, 11:23:12 »
Činjenica je da mi zasluženo prvo mjesto vjerojatno nitko ne može vratiti jer su rezultati konačni.
No to ionako nije moj cilj, već je cilj da što više ljudi čuje za ono što se događa "iza kulisa" natjecanja iz povijesti. Naravno da se  u službenom izvješću koje je objavljeno na portalu nalaze uglavnom samo pohvale i opis natjecanja s nekakvim zadovoljnim prizvukom. Međutim, cjelokupni je dojam daleko od istine.

I ponovno naglašavam da se ovakve stvari mogu događati i dalje, pogotovo onima koji ostvaruju najbolje rezultate. Ovakvo povjerenstvo ne bi smjelo imati nikakve povezanosti s provođenjem bilo kojeg natjecanja. U širem smislu, takvi ljudi ne bi smjeli imati nikakve povezanosti s poslovima koji se tiču hrvatskog obrazovanja jer ga sramote u najvećoj mogućoj mjeri i kvare njegovu kvalitetu, a obrazovanje je onaj sektor koji bi trebao omogućiti da se Hrvatska razvije u jednu perspektivniju državu nego što je u ovom trenutku. U ovom komentaru pomalo generaliziram spominjući 'cijelo državno povjerenstvo' jer ne mogu znati tko je točno, pojedinci, skupine koje su se dogovorile - utjecao na moj konačni rezultat. Možda nije baš svaki pojedinac kriv za to iako je očigledno da je tu bilo nekakvog dogovaranja i urote. Eto, i ja se nadam da će se odgovorni kazniti i da će istina izaći na vidjelo jer to je jedino što oni u ovom trenutku zaslužuju.

Offline Nicolchica

• Newbie
  • *
« Reply #6 on: May 15, 2011, 11:35:15 »
Da slažem se s tobom. Zbilja se nadam da će istina izaći na vidjelo. To se može ponovo dogoditi, možda ne identičan slučaj ali se ponovo može izmisliti neko pravilo koje bi onda pružalo argument zašto baš on nije prvi. Naravno da nisu svi članovi povjerenstva odgovorni za ovo, i nemoguće je znati tko ,ali oni koji jesu definitivno bi trebali biti kažnjeni na neki način.

Offline Lugi_je_kralj

• Newbie
  • *
« Reply #7 on: May 15, 2011, 14:53:32 »

Učenici iz moje škole i ja doista smo se osjećali ugodno i dobro se proveli ove godine u Poreču a natjecanje je bilo zaista dobro organizirano. Ipak imamo jednu veoma važnu primjedbu upućenu državnom povjerenstvu. Mnogi su se učenici našli zakinutima prilikom ispravljanja testova. Velika se nepravda dogodila u 4. skupini gdje je učenik (K.L.), inače trostruki državni prvak iz povijesti od prvog do trećeg razreda, izgubio gotovo sve bodove na kronološkom dijelu pismenog ispita zbog pisanja godina pored događaja. Mi smo se zaista osjećali ogorčeno i tužno što se događaju takve nepravde. Slažem se da smo dobili jedan prazan papir na koji smo mogli pisati, također napomenuto nam je da ne smijemo pisati olovkom ali nigdje u pravilniku nije rečeno da ne smijemo na test pisati no ništa osim odgovora. Također godine koje nam pomažu da bismo dobro kronološki poredali događaje od presudne su važnosti i nikada ih ne pišemo u dio zadatka koji sadrži odgovor već pored samog zadatka na drugoj strani lista. Pošto i sama sudjelujem na natjecanjima znam da ovo do sada nikada nije bio problem i nikada nas nitko nije upozorio pa ni sada. Zbog ovih okolnosti već spomenuti učenik nije osvojio svih 71 bod već su mu oduzeti gotovo svi bodovi na kronologijama, točnije njih osam i našao se na 4. mjestu. Naravno to se moglo dogoditi bilo kojem učeniku, ali ovako rezultati ovoga natjecanja zaista nisu vjerodostojni i smatram da ne pokazuju pravo znanje učenika. Takvo što zaista se ne bi smjelo događati jer nimalo ne potiče učenike da se natječu i uče povijest već ih naprotiv destimulira a znanje koje bi trebalo biti najvažnije nije. Ako se već ove godine dogodila velika promjena u dosljednosti ispravljanja testova mislim da smo trebali biti upućeni u to. Nitko nam nije spomenuo da ne smijemo na test pisati niša drugo osim rješenja, pogotovo godine koje su ostalim učenicima i meni jako bitne radi lakšeg snalaženja. Smatram da pisanje godina pored događaja nimalo ne mijenja rezultat samog zadatka već dapače samo ga potvrđuje, tako da ne vidim nikakav razlog zašto baš ove godine to ne bi bilo priznato. Smatram da je to sastavni dio rješavanja pismene provjere koji se ustalio kod ostalih učenika pa i kod mene. Naravno da ovim apelom na očekujem da će pravda biti zadovoljena ali se nadam da se ubuduće ovakve situacije više neće događati jer je to uvreda protiv znanja, truda te svih sati rada koje učenici žrtvuju kako bi postigli rezultat i učini sebe, svoje profesore, prijatelje, obitelji i škole ponosnima.

Karlo, ovo si super rekao. Jednostavno su neki ljudi puni ljubomore što se neki učenici ističu u znanju više od drugih pa skidaju bodove. Što je najgore, kažu da to ni prije nisu dopuštali, a dopustili su i prošlih godina i na županijskom ove godine. Ne bi me čudilo da je netko iz povjerenstva u rodu s nekim učenicima. Ovo se treba ozbiljno popraviti jer bilježenje godina sa strane je dokaz još većeg znanja! To je samo mala pomoć za snalaženje, ali su neki ljudi previše pohlepni i zavidni...

I bez obzira što si po "službenim" rezultatima 4., ti si za nas sve zasluženi prvak. I jako dugo ćeš se pamtiti u povijesti natjecanja iz geografije i povijesti! Pozdrav  ;)

Offline khmmm...

• Newbie
  • *
« Reply #8 on: May 15, 2011, 15:04:34 »
Bio sam sudionik ovog Natjecanja te, kao i svi, imam nekoliko primjedbi. Prva, ako je u propozicijama Natjecanja jasno navedeno da dodatna literatura pokriva 50% pitanja, zašto je u testu za 1. razred ona nosila manje od 15 bodova? Također, poneka su pitanja zaista neprimjerena (već spomenuti grčki naziv za Egipćane). Čemu to? Hoće li takva pitanja odijeliti one najbolje? Mislim da ne će i da nisu, pogotovo zato što je to zadatak bio postavljen na zaokruživanje pa se njegovo rješavanje svelo na pogađanje točnog odgovora. Drugo, nepriznavanje točne kronologije zbog upisanih godina nepravda je bez presedana, dok su objašnjenja dana od strane Državnog povjerenstva za taj postupak van svakog komentara. Kako mogu postojati "nepisana pravila"?! Ako je zaista zabranjeno pisati godine uz kronologiju, zašto to u propozicijama nije jasno navedeno? Ili barem rečeno prije pisanja testa? No, budući da takvo pravilo u propozicijama ne postoji (uvjerio sam se u to i sam), krajnje je neprofesionalno i nekorektno ne priznati točno napisan kronološki red. Nije bitno radi li se o zavjeri protiv XV. gimnazije ili ne, bitno je da je učinjena ozbiljna nepravda koja će teško biti ispravljena. Postavlja se i pitanje kako će se to odraziti na interes učenika za povijest te njihovu želju za sudjelovanjem na natjecanju. Ako Natjecanje iz povijsti dobije etiketu natjecanja na kojem se događaju teške prijevare, tko će željeti na njemu sudjelovati? Treće, jedan se učenik pred listom konačnih poredaka (ne znam koji je razred, mislim da je OŠ, ali nisam siguran) naglas pobunio što nije dobio pisani odgovor na svoju žalbu. Potpuno slučajno tamo se našla i jedna mlada članica Državnog povjerenstva. Odmah je počela "paljbu" na učenika. Nisam vjerovao svojim ušima. To je krajnje nedopustivo. Shvaća li ta profesorica da učenici i mentori nisu na natjecanju da bi se Povjerenstvo imalo na kome iživljavati? Na mjestu tog učenika, sigurno više ne bih nastupio na natjecanju iz povijesti. Natjecanja bi trebala poticati i povećavati interes i žar učenika za proučavanjem prošlosti, a ovakav postupak članice Državnog povjerenstva čini upravo suprotno.

Offline Nicolchica

• Newbie
  • *
« Reply #9 on: May 15, 2011, 15:16:41 »
^Znači u prvom razredu bilo je dodatne literature manje od 15 bodova? jeste sigurni jer to onda zbilja nije uredu. Slažem se da je ispit iz prvog razreda bio zaista težak, puno gluposti ali ovo za dodatnu literaturu nisam znala. Ja sam sada treći razred, i prošle godine sam bila na državnom i isprva nisam vjerovala da će biti 50% dodatne literature ali nakraju ipak je. Čak mi je i članica povjerenstva objasnila da je sve točno onako po propisima i da onda 35 ili 36 bodova su iz dodatne literature. O ovome se natjecanju doista treba puno raspravljati a u povjerenstvo sam iz godine u godinu sve više razočarana. Prošle godine dijelila sam prvo mjesto a kada sam došla na žalbe nisu mi htjeli dati test kao ostalim učenicima a onda su mi ga odlučili samo pokazati  iz  njihovih ruku bez ikakve šanse da ih pitam bilokakva pitanja iako je bilo nekih pitanja na koja se dalo žaliti.

Offline khmmm...

• Newbie
  • *
« Reply #10 on: May 15, 2011, 15:18:13 »
Usput, zašto Povjerenstvu smetaju godine uz kronologiju? One samo potvrđuju znanje učenika, a i olakšavaju izradu kronoloških redova, inače najzahtjevnijih zadataka na natjecanju iz povijesti. Ionako će biti napisane na dodatnome papiru ili bi, ako dodatnog papira nema, mogle biti upisane i na klupu, čime se uništava imovina škole domaćina. Jesu li godine uz kronološki red razlog da se definitivno najboljeg maturanta u Hrvatskoj (i definitivno najboljeg mladog povjesničara u Hrvatskoj!) degradira na 4. mjesto sa, naglašavam, sto posto točno riješenim testom? A ona peta, neponištena kronologija, očit je dokaz da je riječ o nekoj "muljaži". Vjerojatno je bilo dovoljno Karla izbaciti iz skupine prvih troje najboljih natjecatelja. To što se dogodilo je iznad svega žalosno, baca tamnu mrlju na inače vrlo lijepu organizaciju, na trud OŠ Poreč i, na kraju, na tolike savjesne i profesionalne članove Državnog povjerenstva koji su ispravno i časno obavili svoj dio posla.

Offline Nicolchica

• Newbie
  • *
« Reply #11 on: May 15, 2011, 15:24:19 »
Da točno to odlično rečeno. To ni ja nerazumijem. Te godine trebale bi ako ništa drugo samo potvrditi točno riješenu kronologiju a ne stvarati probleme. Ne znam to mi je sve čudnije i čudnije. Propusti su se događali i kod istraživačkih radova gdje se jedna skupina ljudi koja je imala prezentaciju o tvornici u Rovinju našla u čudnoj i sumnjivoj situcaiji. Naime jedan član povjerenstva je za vrijeme postavljanja pitanja postavio pitanje o krimskom ratu. Oni to isprva nisu znali i onda se od jednom na laptopu stvorila prezentacija o krimskom ratu. Valja napomenuti da je taj član povjerenstva bio također iz Rovinja. Sada da li je to dogovoreno ili ne, neznam.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
Audaces fortuna iuvat!

Offline Galileaa

• Newbie
  • *
« Reply #13 on: May 15, 2011, 19:00:24 »
Karlo, čestitke na svim rezultatima, a najviše na hrabrosti koju si iskazao u borbi protiv nepravde :D
Nisam natjecateljica iz povijesti, ali činjenica je da su sva natjecanja puna nepravilnosti, i to sam nažalost iskusila.
Što je najgore od svega, nekako mi se čini da je propusta sve više i više, i to od strane Državnog povjerenstva.
Ne vjerujem (ili ne želim vjerovati) da su u pitanju urote protiv određenih učenika ili škola, jednostavno mislim da povjerenstva ne shvaćaju da su u cijeloj priči najbitniji natjecatelji. I rezultati u skladu sa znanjem.

Ono što nam preostaje jest da se borimo protiv toga. I zato, ne daj se i budi uporan!

Offline clary

• Newbie
  • *
« Reply #14 on: May 15, 2011, 19:14:00 »
Za slučaj Bika_Koji_Tipka, odnosno Karla, osjećam samo veliku ogorčenost. Učeniku koji je očigledno najbolji od najboljih, što je znanjem potvrdio prethodne tri godine za redom, oduzeti mjesto prvaka četvrte godine krajnje je odvratno.
Smatram da ne moram ovdje pokazati nekakvo poštenje prema povjerenstvu i ispravljačima jer ga oni nisu pokazali osobi koja je to sasvim sigurno zaslužila. Netko tko je toliko predan i toliko dosljedan u znanju, radu i marljivosti treba biti nagrađen, ne pokraden. Stoga imam za reći samo da je Karlo pravi prvak i da vas sve skupa treba biti sram što ste jednoj osobi koja očito voli povijest i koja je jedna od najbistrijih ljudi što se toga tiče i definitivno osoba koja je najviše zaslužila osvojiti četverostruku krunu natjecanja iz povijesti krađom oduzeli ono što je zaslužio. 100% testa imati točno nešto je što malo tko može, a koliko sam vidjela, osim njega nitko na natjecanju. Na ovaj način jednom takvom talentu ogađivati povijest nek vam stoji na vječnu sramotu.

Ne znam kad je postalo loše da učenici pokazuju što više znanja. Hrvatska se ponosi da je zemlja znanja, ali ovakvi primjer svakako to demantiraju. Nije ni čudo što je u Hrvatskoj zabilježen takav odljev mozgova - prave znalce se krade, a ostale potiče da što manje znaju.

Karlo, svi smo uz tebe! :)

Povijesni portal - Povijesni Forum - Impresum - Oglašavanje