Hrvatski povijesni forum je dio projekta Hrvatskog povijesnog portala.
Potpuni sadrzaj foruma je vidljiv registriranim clanovima.
Hrvatski povijesni portal

Author Topic: Pokrenute mrezne stranice Istarskog povijesnog drustva  (Read 4420 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hajdarovic

  • Urednik/Admin
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 920
  • Zahvale: +15/-10
  • Gender: Male
    • Hrvatski povijesni portal
Pokrenute mrezne stranice Istarskog povijesnog drustva
« on: December 12, 2010, 23:56:16 »
Izvor: http://www.historiografija.hr/news.php?id=118

Quote
Poštovani, sa zadovoljstvom obavještavamo javnost da smo pokrenuli mrežne stranice Istarskog povijesnog društva – Societa' Storica Istriana na adresi www.ipd-ssi.hr.

Na njima se nalaze podatci o Društvu i njegovim aktivnostima, obavijesti o održavanju skupova, predavanja i izložbi o povijesti Istre te brojne poveznice s adresama muzeja, arhiva i knjižnica u Hrvatskoj i Europi koje bi svojom građom mogle biti od koristi povjesničarima i uopće svim ljubiteljima istarske povijesti. Pored toga, određenu je stručnu literaturu i izvore koji se odnose na povijest Istre moguće na spomenutim stranicama konzultirati on-line, a ta će se zbirka podataka stalno nadopunjavati. Osobito skrećemo pozornost na kategoriju/projekt Fotohist(o)rija čiji je glavni cilj prikupiti, digitalizirati i prikazati fotografije nastale na Istarskom poluotoku vezane uz njegovu crkvenu i svjetovnu arhitekturu, svakodnevicu i ekohistoriju. Time ćemo nastojati otvoriti nove vidike zaljubljenicima u ovjekovječenu i sačuvanu bogatu povijesnu i kulturnu baštinu Istre.

Neizbježnim blijeđenjem kolektivne memorije neki su događaji, običaji i građevine svoje jedino utočište pronašli upravo na starim fotografijama, a kako i same ne bi doživjele istu sudbinu, nastojat ćemo ih digitalizacijom sačuvati kao vrijedan i bogat povijesni dokument. Stoga pozivamo sve vlasnike fotografija koje sadrže prikaz neke prošle, a danas nepostojeće ili izmijenjene stvarnosti istarskog života i pejzaža, da nam se jave kako bismo zajedno sačuvali te podatke za budućnost, uz zadržavanje vlasničkih prava imatelja nad fotografijama.

U realizaciji tog obimnog posla Istarsko povijesno društvo – Societa' Storica Istriana oslonit će se i na privatne zbirke Istrana otvorenih za suradnju na tom polju. Grafičko oblikovanje potpisuje Nina Džeko, web administraciju Aldo Šuran, a uredništvo čine Maurizio Levak i Milan Radošević. Stranice će službeno biti otvorene u ponedjeljak, 27. rujna 2010. godine.

Uz srdačan pozdrav, Istarsko povijesno društvo – Societa' Storica Istrian.
Audaces fortuna iuvat!