Hrvatski povijesni forum je sastavni dio Hrvatskog povijesnog portala

Author Topic: Vojna povijest - casopis  (Read 8649 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
Re: Vojna povijest - casopis
« Reply #15 on: August 09, 2011, 17:58:55 »
Veliki clanak Bojana dimitrijevica. s cudnim suradnicima okruzio se despot prvo s Perom simicem a sad i s bojanom dimitrijevicem. Vjerojatno se tvrdi zastupnici nacionalnih struja lako nalaze.

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #16 on: August 16, 2011, 21:50:58 »
Veliki clanak Bojana dimitrijevica. s cudnim suradnicima okruzio se despot prvo s Perom simicem a sad i s bojanom dimitrijevicem. Vjerojatno se tvrdi zastupnici nacionalnih struja lako nalaze.

Je li to onaj lik koji ima tezu da je [č]etničko čišćenje tzv. SAOK udruženi poduhvat Tuđmana i Miloševića?
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #17 on: August 17, 2011, 19:19:41 »
Vi kao profesionalni povjesnicar dobro znadete djelovanje vasih kolega u Srbiji. Uglavnom Bojan Dimitrijevic je znakovita figura koju tvrdi desnicari podmecu u hrvatsku. Jos nam samo nedostaje i "uvazeni" Ciglic da bi bio stvoren udruzeni cetnicki trijumvirat.

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #18 on: August 18, 2011, 14:13:02 »
Vi kao profesionalni povjesnicar dobro znadete djelovanje vasih kolega u Srbiji. Uglavnom Bojan Dimitrijevic je znakovita figura koju tvrdi desnicari podmecu u hrvatsku. Jos nam samo nedostaje i "uvazeni" Ciglic da bi bio stvoren udruzeni cetnicki trijumvirat.

Bosančero, kome je ovo upućeno?
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
« Reply #19 on: October 22, 2011, 20:59:05 »
Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/odluka-ministarstva-obrazovanja-vojna-povijest-moze-skole-clanak-338509

Večernjakov mjesečni magazin “Vojna povijest”, koji je u samo pola godine postigao vrhunski uspjeh na tržištu te pokupio niz pozitivnih ocjena, može se odsad slobodno koristiti u nastavi povijesti u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj! Tako je odlučilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje je svojim rješenjem od 27. rujna preporučilo “edukativni časopis VP – Magazin za vojnu povijest svim školama kako bi učenicima poslužio kao pomoć u boljem razumijevanju nastave povijesti”.

Ovakvoj preporuci mjerodavnog ministarstva prethodilo je pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje.
Audaces fortuna iuvat!

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #20 on: January 05, 2012, 20:40:47 »
Iako je u nekoliko brojeva poceo pokazivati ozbiljnost najnoviji broj vojne povijesti klize prema neozbiljnom pisanju.
1. Tito u Spanjolskoj. Prilicno nategnut tekst koga drugo do li Pere Simica. Pored toga u opisu knjige nasi spanci pogresno je napisana stranica na kojoj je navodna fotografija Josipa Broza naime pise da je fotografija objavljena na 157 iako je fotografija objavljena na 303 stranici doticne knjige. Pored toga da li je moguce da je Josip Broz 1939 bio u francuskom zarobljenickom logoru? Skoro pa nemoguce jer iz biografskih opisa Gojka Nikolisa Korijen, stablo pavetina mozemo saznati da se iz logora nije izlazilo bas lagano te da su mnogi proveli u logoru i okupaciju Francuske te su tek u drugoj polovini 1941 uspjevali dolaziti u zemlju preko punktova u Zagrebu. Tako da mozemo dvojiti o tome da je na recenoj fotografiji Josip Broz a potpisana je slijedecim tekstom:Logor Girs, grupa Jugoslovena sama je konstruisala tuseve za umivanje i kupanje u logoru. Inace na 157 stranici knjige je fotografija Blagoja Parovica prilikom formiranja bataljona Djuro Djakovic.

Offline ignotus

• Suradnici portala i foruma
  • Newbie
« Reply #21 on: January 06, 2012, 11:36:26 »
Iako je u nekoliko brojeva poceo pokazivati ozbiljnost najnoviji broj vojne povijesti klize prema neozbiljnom pisanju.
1. Tito u Spanjolskoj. Prilicno nategnut tekst koga drugo do li Pere Simica. Pored toga u opisu knjige nasi spanci pogresno je napisana stranica na kojoj je navodna fotografija Josipa Broza naime pise da je fotografija objavljena na 157 iako je fotografija objavljena na 303 stranici doticne knjige. Pored toga da li je moguce da je Josip Broz 1939 bio u francuskom zarobljenickom logoru? Skoro pa nemoguce jer iz biografskih opisa Gojka Nikolisa Korijen, stablo pavetina mozemo saznati da se iz logora nije izlazilo bas lagano te da su mnogi proveli u logoru i okupaciju Francuske te su tek u drugoj polovini 1941 uspjevali dolaziti u zemlju preko punktova u Zagrebu. Tako da mozemo dvojiti o tome da je na recenoj fotografiji Josip Broz a potpisana je slijedecim tekstom:Logor Girs, grupa Jugoslovena sama je konstruisala tuseve za umivanje i kupanje u logoru. Inace na 157 stranici knjige je fotografija Blagoja Parovica prilikom formiranja bataljona Djuro Djakovic.

Meni se osobno sviđa. Vidio sam sad neke slične časopise iz okolice Hrvatske pa mogu reći da ih VP još uvijek šiša kvalitetom.
U svakom slučaju u VP postoje vrlo dobri članci, ali često i meni padnu u drugi plan kad naletim na neke vrlo čudne interpretacije. Problem je, po meni, kao prvo ono što je i prednost - popularizacija. To u nekontroliranim uvjetima može značiti razvodnjavanje i nestručno pisanje, jer ne postoji "kontrola kvalitete" koja bi trebala postojati u stručnim časopisima (koje opet rijetko tko uzme u ruke makar su sad članci vrlo dostupni preko hrčka). Osim toga tu je i mjesečna dinamika izlaženja jednog časopisa namjenjenog popularizaciji povijesti.
Zbog toga se primaju i vrlo dobri radovi, ali i oni koji kod svakog malo upoznatijeg dižu obrve.
Sve u svemu boljeg nemamo, a i ne vidim kako bi se spomenuti nedostaci ikako mogli ispraviti pa sam vrlo zadovoljan dobivenim. U svakom slučaju VP je vrlo dobro opremljen mjesečnik i želim mu na startu 2012. dugu i sretnu budućnost.
 :)

EDIT: Danas uzeh u ruke Večernjak i bacih oko na tekst kolege Despota koji prepričava Simićev tekst iz VP-a i njegovih istraživanja. Moram priznati da sam tek onda otišao i uzeo VP te pročitao tekst. U najmanju ruku vrlo nategnuto tumačenje, a pod tušem i na uvećanju ne vidi se nedvosmisleno da je to Tito. Mogao je biti bilo tko bilo gdje, a to je navodno jedina slika njega tamo. Mene osoba pod tušem više podsjeća na mog oca. Ostali "nepobitni dokazi" da je Tito sudjelovao u Španjolskom građanskom ratu su svjedočanstva pojedinaca koja su toliko dvosmislena da mogu značiti svašta, ali ne i nepobitno da je bio tamo (npr. vrlo lako se mogu protumačiti da je sudjelovao u ubacivanju pojedinaca iz Jugoslavije u borbu u Španjolskoj, ali ne i da je sam ikad bio tamo i nekome zapovjedao). Zatim su tu određena pisma koja je, "kakti". Tito vidio, ali se pravio da nije (a i to da se tako pravio nije nepobitno dokazano).
Inače uvijek sam se pitao ako je Tito bio tamo, zašto to nije koristio za reklamu, bar od 1941.-1945. godine, pa i u neposrednom poraću?
« Last Edit: January 07, 2012, 14:01:11 by ignotus »

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #22 on: February 07, 2012, 13:43:12 »
Nego, je li tkogod čitao novi broj. Nije da ne mogu živjeti ne pročitam li, ali zanima me kvaliteta onih "mitova i istina o vermahtu"...
Nikako ne bih imao bilo što protiv prikelji li tko taj članak na forum. Uštedio bih si 4 kahve...
- Robert E. Lee

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #23 on: February 07, 2012, 17:15:33 »
U najmanju ruku vrlo nategnuto tumačenje, a pod tušem i na uvećanju ne vidi se nedvosmisleno da je to Tito. Mogao je biti bilo tko bilo gdje, a to je navodno jedina slika njega tamo. Mene osoba pod tušem više podsjeća na mog oca.
Ne samo to nego je i pogresno napisana stranica knjige u kojoj se nalazi fotografija. Kako ozbiljno shvatiti tekst autora koji nije niti pogledao izvornu knjigu "Nasi spanci" pa je profulao za preko 150 stranica.
(npr. vrlo lako se mogu protumačiti da je sudjelovao u ubacivanju pojedinaca iz Jugoslavije u borbu u Španjolskoj, ali ne i da je sam ikad bio tamo i nekome zapovjedao). Zatim su tu određena pisma koja je, "kakti". Tito vidio, ali se pravio da nije (a i to da se tako pravio nije nepobitno dokazano).
Inače uvijek sam se pitao ako je Tito bio tamo, zašto to nije koristio za reklamu, bar od 1941.-1945. godine, pa i u neposrednom poraću?

Prema njihovom tumacenju Tito je bio ubojica po nalogu kominterne i insinuira se da je odgovoran za ubojstvo Blagoja Parovica. Svakako da se s time bas i ne bi mogao hvalisati. No kako je sve nategnuto tako je i ovo i meni osobno smrdi na prilican falsifikat i zutilo. No znajuci Peru Simica ali i Dimitrijevica kao "ravnogorske" povjesnicare koji se udruzuju s hrvatskim desno orjentiranim teologom i vjerouciteljom u prekrajanju povijesti nije niti cudo da izlaze takvi tekstovi. No ipak stvar spasavaju napisi Milana Pojica i Amira Obhodasa iz HDA.

Offline kiseli1

• Full Member
« Reply #24 on: February 07, 2012, 17:47:15 »
komentar je ovdje (vecernjak)
http://www.vecernji.hr/vijesti/tito-je-bio-sef-stozera-nkvd-a-likvidacije-trockista-spanjolskoj-clanak-362833

ja cu se zabavljati sa uvodnom recenicom :)

Tito je u kući Lea Matesa 1941. rekao Anki Butorac: “Ja sam tvoga ‘druga’ poslao u Španiji u smrt!” Bio je to Blagoje Parović, njezin bivši suprug

1941 ima trajanje od oko 365 dana, i povjesnicari su senzitivni na datume, i mjesta; posto datuma i mjesta  nema, morat cemo se pozabaviti tom godinom za sva tri lica

JBT ( u drugoj polovici svibnja 1941 prelazi u Beograd ; do te polovice je u  Zagrebu i jede struklje sa sirom)

Leo Mates
Od 1937. godine bio je član Centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije i sekretar Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku. Zbog revolucionarne aktivnosti u razdoblju od 1933. do 1941. godine, bio je sedam puta hapšen, izveden pred Sud za zaštitu države i 26. decembra 1939. godine konfinovan u zatvor u Lepoglavi.

Nakon okupacije zemlje aprila 1941. godine, kao član Mesnog komiteta KPJ za Zagreb, radio je na organizaciji ilegalne štampe do početka 1942, kada se pridružio Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, gde je bio na raznim vojnim i političkim dužnostima.

Anka Butorac
Srađivala je u listu „Ženski svijet“, koji je Partija pokrenula početkom 1939. godine, a početkom 1940. je postala i član Redakcije. Zajedno sa Jovicom Markovićem i Stipom Ugarkovićem, bila je u Štabu za organizaciju prvomajskih demonstracija u Zagrebu, 1940. godine. Ponovo je uhapšena, 10. avgusta 1940. godine, kada je policija upala na sednicu CK KPH. Tada je, sa nekoliko članova CK, odvedena u zatvor u Lepoglavi.

U zatvoru je dočekala okupaciju zemlje i stvaranje ustaške Nezavisne Države Hrvatske. Ustaše su zatvorenike premeštali iz logora u logor. Anka je najpre prebačena u gospićki logor, koji su ustaše oformile za Srbe, zatim je, u avgustu, prebačena u Jastrebarsko, a dva meseca kasnije, u koncentracioni logor „Danica“ u Koprivnici. Partijska organizacija iz Koprivnice, je uspela da, 26. decembra 1941. godine, oslobodi Anku i druge komuniste iz logora.

Posle oslobođenja iz logora, Anka se, najpre prebacila u Zagreb, gde je ilegalno boravila oko 20 dana, a posle uspostavljanja veze sa partizanima, pošla je na Baniju. Na putu za Banijski NOP odred, grupa ilegalaca iz Zagreba, u kojoj se nalazila Anka, naišla je na ustašku zasedu kod sela Veliko Krčevo. U nastaloj borbi Anka je bila teško ranjena i zarobljena. Ustaše su je odvele u Kostajnicu, gde je podvrgnuta ispitivanju i mučenju. Tri dana posle zarobljavanja, 22. januara 1942. godine, Anka je umrla.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%86

Znaci , sudeci po datumima, Anka Butorac je bila u zatvoru od 10 augusta 1940, do 26 decembra 1941, pa ni u najcrnjem ludilu nije mogla da razgovara sa Titom 1941 godine, cak ni u razdoblju od 27-31 decembra 1941 godine, jer je JBT bio u Srbiji (pljeskavica sa kajmakom i janjentina), a ona sirota  u Hrvatskoj

Da li mozemo dati nagradu autoru clanka kao vrhunskom masturbatoru ?
« Last Edit: February 07, 2012, 17:53:46 by kiseli1 »

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #25 on: February 07, 2012, 21:26:37 »
Nabavih, pročitah. Korektno, ali kad mi bude potrebna legislativa III. Reicha i detaljan prikaz ustroja oružanih mu snaga - posudit ću debele, prašnjave knjižurine kod kojih sam unaprijed spreman na dosadu, ali neću uzeti magazin za razbibrigu i popularizaciju povijesti.

Kad se već u magazinu forsira hrvatsko-hrvatski, pa se svima razumljiv pojam "grupa armija" (njem. Heeresgruppe, die) prevodi kao "vojna skupina"...
Vojna skupina je diverzantska trojka, desetina, vod, satnija, pukovnija, brigada, korpus itd., iliti  organizacijski ne znači ama baš ništa, ili može značiti apsolutno sve! Ukoliko je riječ o jasno strukturiranoj postrojbi, a jest, onda to može biti samo i jedino "skupina vojska".

Osim toga, bilo bi zgodno da se članak pozabavio mitovima i istinama, ali to je, pretpostavljam, stara urednička patka "bez truba i bubnjeva", jer jedini "mit" koji autor u prvom dijelu članka spominje jest onaj o njemačkoj motorizaciji, iako, nikada nisam čuo da je itko spomena vrijedan u povijesti ikada izjavio da je njemačka vojska bila u velikoj mjeri motorizirana! Dapače, svi ističu važnost konjske vuče u WH, pa čak i nenadjebivi klaun Branko Kitanović.
« Last Edit: February 09, 2012, 13:22:21 by Dinko »
- Robert E. Lee

Povijesni portal - Povijesni Forum - Impresum - Oglašavanje