Hrvatski povijesni forum je sastavni dio Hrvatskog povijesnog portala

Author Topic: Ante Kotromanović: Borio sam se partizanski  (Read 2321 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
Ante Kotromanović: Borio sam se partizanski
« on: February 15, 2011, 14:26:54 »
U novom naletu protupartizanske pomame dobro se prisjetiti intervjučića iz ljeta 2008, u kojem umirovljeni stožerni brigadir A. Kotromanović povlači paralele između NOVH i HV:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/17115/Default.aspx
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
Re: Ante Kotromanović: Borio sam se partizanski
« Reply #1 on: February 15, 2011, 19:18:09 »
Za one koji su lijeni za citanje izdvajam najzanimljivije:

30. studenoga 1994. godine.
Toga dana pokrenuli smo Zimu 94. i tom akcijom na Dinari, u ekstremnim vremenskim uvjetima na minus 20 stupnjeva Celzijevih, razbili smo neprijatelje i na padinama planine zauzeli sve visove nadomak Kninu. Ja sam bio zapovjednik te akcije.

Odlučio sam u toj bitki primijeniti partizansku taktiku. U dubinu prostora pod kontrolom neprijatelja uputio sam 130 diverzanata. Kada smo mi krenuli u napad s Vrdova i Vještić gore, naši diverzanti istodobno su napali neprijatelje sleđa i među njima izazvali kaos, strah i natjerali ih u bijeg glavom bez obzira – kazuje Ante Kotromanović, općepriznati junak Domovinskog rata i bivši alkarski vojvoda.

Odmaram se roneći s prijateljima oko Paga i čitajući “Čerčil – 2. svjetski rat” u 6 tomova. Inače sam u posljednje vrijeme čitao samo knjige s ratnim štivom, ponajviše o partizanskim brigadama.

Zadnja je bila Rade Bulata o partizanskom ratu na Baniji i Kordunu. Kroz njih vidim da je borba hrvatskih vojnika od 1991. i partizana iz 2. svjetskog rata bila posve slična. I mi smo, poput partizana, u početku bili slabo naoružani, bez opreme, vojnih znanja i iskustava, a uz to smo uz snažnu propagandu Beograda od svijeta tretirani paravojskom.

Što nam je ostalo nego primijeniti partizansku taktiku. Ja sam od rujna 1991. godine na sinjskom ratištu s jednom grupom u komadu proveo 33 dana “u šumi” na Svilaji, u neprijateljskom zaleđu, gdje smo svakodnevno Mladićevim četnicima nanosili gubitke i tako se od njih opskrbljivali streljivom i oružjem.

O Anti Gotovini
Mene je ratovanju naučio general Ante Gotovina. S njim sam se upoznao u specijalnim postrojbama, a izravno mi je zapovijedao od 1992. godine kada je preuzeo Zborno područje Split.

On je od nas neukih vojnika učinio ratnike s pobjedničkim duhom, uvijek nas podsjećajući da su kukavice gubitnici, a za ratnike koje krasi hrabrost i viteštvo rezervirana je pobjeda.

S takvim glavnim zapovjednikom i njegovim zamjenikom generalom Ademijem, koji je imao veliko srce i vojno znanje, oslobodili smo Hrvatsku, porazili Mladića u Republici Srpskoj, došli pred Banju Luku u koju smo mogli ušetati kako smo željeli i tako stvorili uvjete za Daytonski sporazum i prekid rata u BiH.
Audaces fortuna iuvat!

Offline komodor

• Newbie
  • *
« Reply #2 on: June 20, 2011, 01:26:29 »
Prema novinaru, visoki časnik reče:
Odmaram se roneći s prijateljima oko Paga i čitajući “Čerčil – 2. svjetski rat” u 6 tomova. Inače sam u posljednje vrijeme čitao samo knjige s ratnim štivom, ponajviše o partizanskim brigadama.

Hm, tvorci novina u načelu nisu baš pismena i kompetentna čeljad, ali da ni urednik ni lektor ne reagiraju na “Čerčil – 2. svjetski rat”. No, i Kotromanović se očito malo zaigrao. Drugi svjetski rat W. Churchilla ima u tih šest svezaka 4800 stranica.   

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #3 on: June 20, 2011, 18:18:45 »
eh, pa novinar je guglajući naletio samo na beogradsko izdanje (btw, je li uopće u rh/srh to ikada izdavano)  :D

Misliš li da herr general nisu u stanju pročitati 5 iljadica stranica? Čovjek nam je kolega, tak da se nadam da je.
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline komodor

• Newbie
  • *
« Reply #4 on: June 22, 2011, 01:50:55 »
Nije toliko stvar u Čerčilu/Churchillu nego u tome što izgleda da se djelo zove "Čerčil - 2. svjetski rat". Ergo, nepoznati netko napisao je rad "Tacit - Anali".

A zašto bi ta knjižurina bila izdana na hrvatskom ako je na srpskom/tada srpskohrvatskom? Ima drugih stvari koje treba izdavati na hrvatskome, odnosno koje nam fale (a i govoriocima/čitaocima srpskoga, crnogorskog i bosanskog).

Kotromanović je povjesničar? Na internetu stoji da ima SSS.

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #5 on: June 22, 2011, 19:22:53 »
Nije toliko stvar u Čerčilu/Churchillu nego u tome što izgleda da se djelo zove "Čerčil - 2. svjetski rat". Ergo, nepoznati netko napisao je rad "Tacit - Anali".

A zašto bi ta knjižurina bila izdana na hrvatskom ako je na srpskom/tada srpskohrvatskom? Ima drugih stvari koje treba izdavati na hrvatskome, odnosno koje nam fale (a i govoriocima/čitaocima srpskoga, crnogorskog i bosanskog).

čini se da smo se međusobno nerazumjeli, ali ionako nebitno

Kotromanović je povjesničar? Na internetu stoji da ima SSS.

Nije povjesničar, a ja sam iz nekog nepoznatog razloga mislio da smo nas dvojica kolege (netko mi je rekao da je "komodor" politolog), no mislim da je AK onda moj koljega (bar bi trebao biti budući je 2010. bio samo za izradu diplomskog rada udaljen od diplome).
- Robert E. Lee

Offline komodor

• Newbie
  • *
« Reply #6 on: June 25, 2011, 13:55:51 »
Bio sam, među ostalim, upisao i politologiju i povijest, ali kad sam vidio da na povijesti nešto treba i čitati, diplomirao sam politologiju. ;) Hm, iako sam čitao i Churchilla (ne svih 500.000 stranica)

Povijesni portal - Povijesni Forum - Impresum - Oglašavanje