Author Topic: Povijest alternativnog Sovjetskog saveza 1917-1992.  (Read 2760 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Zoran Ostric

• Suradnici portala i foruma
  • Jr. Member
Povijest alternativnog Sovjetskog saveza 1917-1992.
« on: July 07, 2011, 19:42:14 »
Nisam bio siguran gdje da ovo stavim. Radi se o nekoj vrsti igre, pa neka bude ovdje. "Alternativne povijesti" inače su omiljena tema u znanstvenoj fantastici (i ja sam jednu takvu priču objavio, davno...)  :o

Tko zna ruski i zanimaju ga takve maštarije, zabavno je:

Povijest Sovjetskoga saveza 1917-1992.

Nakon pogibije njegovog starijeg brata, Vladimir Iljić Uljanov zaključuje da to nije pravi put i da u Rusiji nema uvjeta za revoluciju. Uči turski, emigrira na bliski istok, živi u palestini, osniva Revolucionarnu cionističku demokratsku radničku partiju. Partija koristi krizu turske imperije nastalu u doba prvoga svjetskoga rata i raste na revoltu masa. U oktobru 1917, odredi Crvene armije, podržani od engleskih trupa i britanskog agenta Lorensa, podižu pobunu protiv Turske u Palestini. 25. oktobra, Lenjin proglašava nezavisnu Izraelsku republiku. slijedi žestoka bitka s kontrarevolucionarima, te s britanskom intervencijom, jer su Britanci shvatili da su revolucionari preopasni. Nakon tri godine žestokih borbi, revolucionarne trupe osvajaju veći dio nekadašnje Turske imperije. Progašen je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika...

Slijedi dramatična povijest slijedećih 70 godina, sve do raspada...  8)

Slika prikazuje republike Sovjetskog saveza pri osnivanju.

1) Izraelska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika
2) Arapska SFSR
3) Asirska SFSR
4) Babilonska Socijalistička sovjetska republika
5) Kurdistanska SSR
6) Sirijska SSR
7) Armenska SSR
8. Aleksandrijska SSR
9) Turska SSR
10) Grčka SSR

« Last Edit: July 07, 2011, 19:47:33 by Zoran Ostric »

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
Re: Povijest alternativnog Sovjetskog saveza 1917-1992.
« Reply #1 on: July 08, 2011, 00:03:23 »
Nakon pogibije njegovog starijeg brata, Vladimir Iljić Uljanov zaključuje da to nije pravi put i da u Rusiji nema uvjeta za revoluciju. Uči turski, emigrira na bliski istok, živi u palestini, osniva Revolucionarnu cionističku demokratsku radničku partiju. Partija koristi krizu turske imperije nastalu u doba prvoga svjetskoga rata i raste na revoltu masa. U oktobru 1917, odredi Crvene armije, podržani od engleskih trupa i britanskog agenta Lorensa, podižu pobunu protiv Turske u Palestini. 25. oktobra, Lenjin proglašava nezavisnu Izraelsku republiku. slijedi žestoka bitka s kontrarevolucionarima, te s britanskom intervencijom, jer su Britanci shvatili da su revolucionari preopasni. Nakon tri godine žestokih borbi, revolucionarne trupe osvajaju veći dio nekadašnje Turske imperije. Progašen je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika...
Ne zvuči mi uvjerljivo. Sam naziv partije isključuje [palestinske] Arape, te mi je nejasna ideja revolta narodnih masa (jerbo je Židova na tom teritoriju tada bilo 75.000-85.000.
Što se tiče ostalih "sovjetskih republika" u njima bi nacionalne težnje prevagnule nad bilo kakvih socijalističkim/komunističkim idejama, a u nekima se potonje ne bi niti mogle pojaviti zbog postojanja čitave civilizacije kojoj je takva ideja u potpunosti strana.
Zatim, Lawrence je u lipnju 1917. rukovodio napadom na Akabu s manjim odredom vojnika dok je glavnina Faisalove vojske otišla za Jenbo. Nakon Akabe Lawrence se vraća u Egipat prije novog odlaska na Arapski poluotok, pa se postavlja pitanje bi li se arapska "vojska" do listopada uopće mogla pojaviti u  blizini Palestine. Lawrence nije morao ustrojiti "vojsku" već je došao u već postojeću, a u potpunosti je nemoguće da bi u roku od 2 mjeseca mogao stvoriti bilo kakvu značajniju postrojbu u Palestini, da mu je takav zadatak i bio zadan.
Zatim, zašto baš tri godine teških borbi i zašto bi revolucionari pobijedili, pogotovo u Turskoj, jer Osmanlije nisu propali zbog vanjskih, već zbog unutarnjih uzroka, kojima je rat samo poslužio kao katalizator. Zbog toga bi na području [bivšeg] carstva djelovale silnice identične, ili vrlo slične povjesnima, što bi nesumnjivo dovelo na površinu Atatürka,  ili negof vrlo sličnog.
Itd...
Kad bih se išao baviti alternativnim SSSRom odlučio bih se za Njemačku, a ne za zemlju camel-jockeya  :-X
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline Zoran Ostric

• Jr. Member
E, ali tu je Vladimir Ilič Lenjin, on može sve!
« Reply #2 on: July 08, 2011, 15:56:26 »
Diskutirao sam naime ovih dana s jednim lenjinistom, koji žestoko brani svog junaka, tvrdeći da je ovaj baš uvijek bio u pravu protiv baš svih protivnika - socijalrevolucionara, anarhista, menjševika, "lijevih komunista", Kamenjeva, Zinovjeva, Trockog, Staljina, Buharina, Kauckog... da ništa ne vrijede sve one opomene i kritike od strane sijaset različitih ljudi, Kropotkina, Rusella, koji su predviđali stvaranje vladavine birokracije itd... Pa nekako ispada, nasuprot teoriji "historijskog materijalizma" da je u pitanju čin stvaranja iz ničega, stvaralaštvo genija.

Uostalom, vidi se to i kod suvremenih fanatičnih antikomunista, koji Lenjina, kao i Tita idr., doživljavaju slično, samo kao genija zla. Samo što kod njih naravno to ne mora biti u proturječju s njihovom načelnom teorijom povijesti.

Pa sam onda, surfajući, naišao na ovo. Može se gledati i s te strane, kao sarkazam na tu vrstu neumjerenog veličanja.

Lawrence nije morao ustrojiti "vojsku" već je došao u već postojeću, a u potpunosti je nemoguće da bi u roku od 2 mjeseca mogao stvoriti bilo kakvu značajniju postrojbu u Palestini
Naravno da nije, piše "uz podršku", značajne postrojbe stvorili su boljševici!  :D

Što se tiče međunacionalnih odnosa, to je jedna stvar u kojoj PMSM (Po Mom Skromnom Mišljenju), moramo dati boljševicima plus, usprkos diktaturi koja je nekad protiv nekih naroda bila žešća, stvarno su se trudili i imali uspjeha u podizanju raznih zaostalih naroda, propagiranju suradnje među narodima i izbjegavanju imperijalizma, pa je priznato pravo na samoopredjeljenje do samootcjepljenja za 15 saveznih republika (i zapravo, unatoč nekoliko loklanih ratova, gleddajući kompliciranost situacije, sve je prilično mirno prošlo i te države često razumno surađuju).

Naravno, ne znam gotovo ništa o tom razdoblju u Turskoj, ali mogu zamisliti uspješni politički pokret koji bi bar donekle prevazišao međusobne sukobe u borbi protiv turske imperije, uključujući i Židove i Arape.

A možda ipak možemo zamisliti i jednu takvu budućnost? I tome takve priče mislim služe, da nam oslboode imaginaciju, prelako je upasti u kolotečinu da se u povijesti ponavlja uvijek isto i da ničeg novog ne može biti (ta pesimistička filozofija prošlosti važna je kod Franje Tuđmana). Možemo li zamisliti budućnost, u kojoj Židovi i Palestinci surađuju na obostranu korist? Te Židovi i Arapi općenito? Lenin ili netko drugi, bilo bi napredak.  :-\ Stvar nije sasvim originalna, čitao sam neke slične stvari.

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
Re: ahaaaaaaa
« Reply #3 on: July 08, 2011, 19:03:56 »
e pa nijesam znao da je Lenjin nešto između Džeka Bauera i Čaka Norisa  :P
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #4 on: July 09, 2011, 20:35:12 »
A možda ipak možemo zamisliti i jednu takvu budućnost? I tome takve priče mislim služe, da nam oslboode imaginaciju, prelako je upasti u kolotečinu da se u povijesti ponavlja uvijek isto i da ničeg novog ne može biti (ta pesimistička filozofija prošlosti važna je kod Franje Tuđmana).
Ma nemam ništa protiv mašte. Igrao sam sličnu igru na temu ii. svj. rata u kojoj sam uzeo Nijemce i završio rat 1947. propojivši carstvu Ukrajinu, Bjelorusiju, poljsku i baltičke države, ali počeli smo od ljeta 1940. i stvarnih odnosa snaga, stvarne željezničko-cestovne mreže, stvarnog vremena potrebnog za mobiliziranje novoosvojenih stretegijskih izvora sirovina itd, e a onda je čitava priča drukčija.
- Robert E. Lee

Offline komodor

• Newbie
  • *
« Reply #5 on: July 11, 2011, 15:58:07 »
Ovo je, naravno, više puka fantastika (maštarija), nego znanstvena fantastika, koja bi bila utemelja na kakvim-takvim prethodnim činjenicama čiji se razvoj proicira. Ali, ako se već igramo, zanimljivo je na što je spala Turska. OK je da je carstvo svedeno na državu, ali nije li ona  tanja od granica u kojima su etnički Turci uvjerljiva većina ili imaju dominanatan položaj? U najmanju ruku čini mi se da su grčka i armenska republika predebele. Naravno, ovdje ne ulazimo u odnose unutar tih hipotetskih republika. osim toga, vjerojatno bi u savezu bile još neke turkijske republike.

Offline Zoran Ostric

• Jr. Member
Znanost, fantastika, Grčka i Armenija
« Reply #6 on: July 11, 2011, 18:02:08 »
Ovo je, naravno, više puka fantastika (maštarija), nego znanstvena fantastika, koja bi bila utemelja na kakvim-takvim prethodnim činjenicama čiji se razvoj proicira.

"Alternativne povijesti" su jedna od omiljenih tema u žanru koji zovemo "znanstvena fantastika". Obično se krene od nekog ključnog povijesnog događaja i spekulira ŠBBDJB (Što Bi Bilo Da Je Bilo). Hanibal je razorio Rim i nikad nije nastalo Rimsko carstvo, Velika Britanija i Njemačka sklopile su mir u lipnju 1940., razvoj teorijske fizike bio je nešto brži nego u stvarnosti i nacistička Njemačka konstruira atomsku bombu...  (Posljednje je iz moje priče, objavljene u "Siriusu" 1984.  8))

Pogledajte forum AlternateHistory.com!

Naravno, to je žanr literature, granica između "znanstvene fantastike" i "fantasyja" može biti nesigurna. Ovo je ipak više šala.  ::) Ali može biti zgodno za održavanje svježine misli, kako sam gore u komentaru napisao.

U najmanju ruku čini mi se da su grčka i armenska republika predebele.

Ne znam za detalje granica, ali ne zaboravi da su i Grci i Armenci u Turskoj bili žrtve genocida u to doba. Grci su istjerani iz gradova na istočnoj obali Jonskoga mora, u kojima su živjeli 3000 godina, Armenci istrebljeni s većine svog povijesnog područja i preživjeli kao nacija upravo zahvaljujući stvarnom Sovjetskom savezu.
« Last Edit: July 11, 2011, 18:10:10 by Zoran Ostric »