Author Topic: Vojna krajina - 3. Ogulinska pukovnija  (Read 3273 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
Vojna krajina - 3. Ogulinska pukovnija
« on: June 25, 2011, 22:39:30 »
Sve informacije o ovoj pukovniji dobro su mi dosle. Znam da je u izdanju Prosvjete izisao prijevod kratke povijesti pukovnije i znam da u Arhivu ima prilican fond. No zanima me u kojoj jos literaturi ima podataka o navedenoj pukovniji.

Offline kiseli1

• Sr. Member
Re: Vojna krajina - 3. Ogulinska pukovnija
« Reply #1 on: June 25, 2011, 23:52:45 »
Čebotarev, Andrej. Građa za proučavanje upravnog sustava krajiških pukovnija (1746.-1873.) s posebnim obzirom na Ogulinsku krajišku pukovniju br. 3,
Amstadt, Jakob. Die k.k. Militärgrenze 1522-1881,
Hostinek, Josef. Die k.k. Militärgrenze, ihre Organisation, Verfasung und Verwaltung. I. - II. Theil,
Egger, Rainer. Dvorsko ratno vijeće i Ministarstvo rata kao središnji upravni organi Vojne krajine,
Buczynski, Alexander. Gradovi Vojne krajine,
Moačanin, Fedor. Organizacijske strukture Vojne krajine do sredine 18. stoljeća,
Kaser, Karl. Slobodan seljak i vojnik. Sv. 1 i 2,
Vaniček, František. Spezialgeschichte der Militärgrenze. 4 Bände,
Hitzinger, Karl. Statistik der Militärgrenze des Österreichischen Kaisertums. 2 Bände,
Roksandić, Drago . Vojna Hrvatska = La Croatie militaire : krajiško društvo u Francuskom Carstvu (1809-1813), sv.1-2,
Valentić, Mirko. Vojna krajina i pitanje njezina sjedinjenja s Hrvatskom 1849-1881
David ,Hollins.Austrian Frontier Troops 1740–98
« Last Edit: June 25, 2011, 23:57:06 by kiseli1 »

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #2 on: August 04, 2011, 17:51:21 »
Ima i Paul Kussan Kratka povijest Trece Ogulinske narodne granicarske pjesadijske regimente.

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #3 on: February 07, 2012, 08:01:26 »
Evo nesto novih saznanja. Zahvaljujuci jos jednom istrazitelju dosao sam do pretka cija me je sudbina zanimala.  Taj predak je nakon Svistovskog mira dobio zadatak da naseli jedno mjesto uz Koranu. Naseljavanja pocinju oko 1794 a intenzivna su oko 1799. godine. Tada je i moj predak bio u bitki kod Novog ranjen te je vjerojatno nakon povratka doma dobio zadatak naseljavanja mjesta. No vec 1809. Turci u dogovoru s francuzima ponovno zauzimaju to podrucje uz pljacku i ubijanja te je mjesto nakon ponovnog zauzimanja 1810 trebalo ponovno naseliti sto je takodjer radio moj predak. Na kraju je ostao zivjeti u tom mjestu i dobio je veliku povrsinu zemlje ciji je dio i danas jos uvijek u vlasnistvu njegovih potomaka.

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #4 on: February 21, 2012, 17:16:42 »

Na ovoj listi moj predak je Hauptleute sto bi vjerojatno bilo nesto poput kapetana prve klase jer je odmah ispod majora.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
« Reply #5 on: February 21, 2012, 17:46:20 »
Audaces fortuna iuvat!

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #6 on: February 21, 2012, 21:04:01 »
Nisam vidio. Bas dobro. Nadam se da cu uspjeti posjetiti nekoliko predavanja.

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #7 on: April 28, 2012, 07:16:11 »
U izdanju Matice Hrvatske ogranak Ogulin izisla je knjiga "Ogulinska pukovnija (1746 - 1873) autora Željka Holjevca. Knjiga je prilicno opsezna i predstavlja dobru osnovu za proucavanje povijesti pukovnije.

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #8 on: June 10, 2012, 17:21:49 »
Pa evo da podijelim jos novih saznanja o pretku.
Dimitrije Kosanovic bio je časnik u 3. Ogulinskoj pukovniji. od 1793 kad je bio narednik do 1814 napredovao je do čina višeg kapetana.  Za sada je zapisano da je učestvovao u dvije bitke. 15. kolovoza 1799. bitka kod Novog protiv francuza. Prema Kussanu poginulih, ranjenih i nestalih bilo je oko 800 ogulinaca te je pukovnija tada brojila nesto preko 360 vojnika, dosasnika i casnika. Druga dokumentirana bitka bila je kod Venecijepri zauzimanju Cavanella 23.03.1814 kad je kao satnik vodio napad na St. Annu.  Pored toga bavio se i kartografijom te je kartografirao podrucje Jasenka, Dreznice i Bjelolasice godine 1789 . Takodjer je nakon Svistovskog mira kartografirao podrucje Dreznika i naseljavao ga. Bio je pretplatnik Safarikove knjige o povijesti slavenskog jezika te je i sam pisao pjesme. Njegova 3 sina takodjer su bili casnici u austrijskoj vojsci i najvisi cin je ostvario Leopold Kosanovic koji je 1854 sluzio u 8 Gir pukovniji s cinom bojnika.  Obzirom na nedostatak primarnih genealoskih izvora za to doba znam da je Demeter Kosanovic moj izravni predak u 7 ili 8 generaciji.
« Last Edit: June 10, 2012, 17:24:07 by bosancero »

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #9 on: July 16, 2012, 10:03:31 »
Ako nekoga zanima zapovjedna struktura Ogulinske pukovnije:
http://www.geni.com/projects/3-Ogulinska-narodna-granicarska-pjesacka-regimenta/12294