Hrvatski povijesni forum je sastavni dio Hrvatskog povijesnog portala

Author Topic: Grupa logora Gospic, svibanj-kolovoz 1941.  (Read 5029 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
Grupa logora Gospic, svibanj-kolovoz 1941.
« on: November 14, 2010, 21:24:12 »

Molim vas koji znate dali je ikad napravljena ozbiljnija studija na temu broja ubijenih u "Jadovnu"!!
Ovo pitam u svjetlu gledanja dnevnika ovih dana,, pa zati kopanja po internetu,,, hmmm našo podatak od 300000 ljudi???  Nisam nikakav desničar al čini mi se pretjeranim brojem!!

Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
Re: Grupa logora Gospic, svibanj-kolovoz 1941.
« Reply #1 on: November 14, 2010, 21:24:35 »
Usporedio sam članke u wiki i Enciklopediji Jugoslavije. Veći dio onog na wiki je prepisan iz Enciklopedije J.
Meni i 35.000 zvuči pretjerano. To je otprilike pola (realistične procjene) broja žrtava Jasenovca, i otprilike podjednako broju žrtava u Sloveniji 1945. (prema realističnim procjenama). U tim odnosima 35.000 zvuči napuhano.
Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #2 on: November 14, 2010, 21:24:50 »
Čitao sam u arhivima nedavno brojna svjedočanstva o ubojstvima u Jadovnu i Slanom i toliko su užasna da ne prođe dan, a da ih se ne sjetim. O brojci ubijenih ne bih špekulirao, ali ne bi se iznenadio da je broj zaista 35 000, a možda i veći. Trebalo bi to malo "pročačkat"...
Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #3 on: November 14, 2010, 21:25:06 »
Malo sam prekopao podatke i savjetovao se s jednim priznatim povjesničarom i arhivistom (tj. moj kolega koji je s dotičnim dobar prijatelj), čije ime ne mogu objaviti bez dozvole, ali čovjek je doktor znanosti i znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest - toliko što se kredibiliteta tiče.

Evo što sam uspio kompilirati:
  • logor je radio relativno kratko, naime nakon Rimskih ugovora preuzeli su ga, i zatvorili, Talijani budući da je spadao u I. okupacijsku zonu;
  • prema popisu iz 1964. (bunkeriranom) za Jadovno i Slano dokumentirano je nešto više od 1000 žrtava;
  • prema aktualnom (i nezaključenom) popisu za Jadovno i Slano(!) pobrojano je poimence nešto više od 3000 žrtava.

Prema navedenom popis žrtava Jadovna i Slanog je 10% od onog u Enciklopediji Jugoslavije, Wikipedije i sl. Zvuči poznato zar ne (700000 u Jasenovcu i sl.)?
Dalje, logor je radio previše kratko i ubijalo se "obrtnički", tako da je s obzirom na te činjenice poprilično nemoguće da su uspjeli likvidirati 35000.
Po zatvaranju logora preživjeli su prebačeni u druge ustaške logore, uključivši i Jasenovac.
Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #4 on: November 14, 2010, 21:25:28 »
    Ma jednostavno se ne možeš obraniti od ovih današnjih revizionista. Jednoga podučiš povijesti, već ih je pet novih oko tebe. Bleiburg je očito u modi i bit će još jedno vrijeme.
Ipak ću ponoviti po stoti put-revizionisti, idite u arhive. Čitajte dokumente, svjedočanstva, gledajte fotke i filmove, pa ćete shvatiti da je za većinu stanovnika NDH "križni put" trajao pune četiri godine, a za poražene vojske niti par mjeseci po oslobođenju.Činjenice su nepobitne. Partizani su doista vodili herojsku borbu. Ustaše i drugi fašisti su ubijali kako i koga su htjeli. Tko bi normalan poželio biti Srbin ili Židov u vrijeme NDH? Nije to ugodno ni danas, kakva smo mi primitivna zemlja.
    Nadalje, osveta nacistima nije bila Titov izum već općeprihvaćena stvar u pobjedničkim zemljama, a posebno na istoku Europe. Proučite bombardiranja njemačkih gradova, smrt Mussolinija npr. U Francuskoj je 90% likvidacija kolaboracionista izvedeno bez suda. Ukupno je ubijeno ili suđeno preko 120 000 ljudi! Danas francuski revizionisti razdoblje francuske povijesti 1944-1945. zovu "drugim jakobinskom terorom", ali zar država Vichy nije najveća francuska sramota u povijesti? Zašto su Vichyjevci polagali zakletvu Hitleru, slali vojnike u Barbarossu, pobili Židove i Rome? Hoćemo li još malo i Dan D nazivati zločinom?
    Mislim da bi ustaškim žrtvama trebali pristupati daleko promišljenije, a osobito zbog mlađih generacija, koje moraju shvatiti da je NDH bila još veće ruglo od Vichyja. Boriti se protiv NDH bilo je itekako časno.
I još jednom najodgovornije tvrdim, broj žrtava, jednom kad bude znanstveno obrađen, obično se pokaže većim od prvotnih procjena. Ne znam da li vam je poznato, ali najnovija znanstvena procjena broja ubijenih u WWII je 72 milijuna i daleko nadmašuje početnih 50 "komunističkih" milijuna. Nisam se posebno bavio brojem žrtava u Jadovnom, ali ponavljam da su svjedočanstva koja sam pročitao o tom logoru prejeziva. Toliko jeziva da ih ne bih ni prepričao, a kamoli objavio.
Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #5 on: November 14, 2010, 21:26:20 »
Dio prepucavanja koja su uslijedila nije vrijedno kopirati sa starog na novi forum..
Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #6 on: November 14, 2010, 21:27:46 »
@veter: Sigurno nije 300.000, to nitko ne tvrdi. Vjerojatno si pogrešno čuo. Čak i u pretjeranim brojkama, koje su iznošene s velikosrpske strane u doba NDH, navodilo se, koliko se sjećam, za kompleks logora Gospić 120.000.

@dinko: izvini, ali ovakvi navodi "rekao mi je netko tko ne želi reći svoje ime" ne vrijede ništa. Zašto bi se jedan znanstvenik bojao svoja saznanja iznijeti? Koji je to popis za Jadovno i Slano? Postoji popis od oko 10.500 ljudi, vidi dalje, koji je radio čovjek koji se time bavi 40 godina.

Kopiram iz svoje arhive: To se pitanje bilo spomenulo u jednoj diskusiji na portalu pollitika.com, kad sam spomenuo Iliju Jakovljevića. Riječ je o njegovim zapisima "Konc logor na Savi", tiskano tek 1999.. u izdanju "Kondor", Zagreb, o boravku u Staroj Gradiški. Preporučam za čitanje! Dijelovi o Jadovnom.

Za boravka u logoru 1941.-1942. je čuo iz prve ruke o ubijanjima na Velebitu, a knjigu završava u rujnu 1944., pred odlazak u partizane; svakako je još ponešto imao prilike čuti u međuvremenu. Da budem korektan: Riječ je o ukupnim žrtvama grupe logora Gospić. U Gospiću su neki ljudi bili pobijeni, ali većina je prosljeđena na Jadovono na Velebitu, te Slano i Metajnu na Pagu, gdje su pobijeni. Jakovljević govori o osobi nazvanoj "Uzvišeni", ustaškom povjereniku koji je i sam zaglavio u Staroj Gradiški u to doba. (Nemam sad pri ruci o kome se točno radilo - ima jedna rad objavljen 2002. u Časopisu za suvremenu povijest gdje se navodi.) Za masakre na Velebitu Jakovljević je čuo i prije nego je doveden u logor.

O "Uzvišenom": »Proslavio se u Lici, a nešto i u Bosni. Njegovo su djelo i logori u Gospiću, na Pagu, u Jastrebarskom i u Koprivnici. Ime mu je povezano i s Jadovnom – računa se da je nekoliko desetaka tisuća ljudi otpravio na drugi svijet.« (str. 53)

"Uzvišeni" govori: »Likvidaciju su obavili cigani. Oni su kopali i zajednički grob. Nakon toga smo se riješili i te gamadi. Žao mi je što sam, osim cigana, morao likvidirati i nekoliko naših koji su u tome poslu sudjelovali. Radili su na svoju ruku, a ustaška vlast ne može preuzeti odgovornost za njihovu samovolju. Šteta ih je, ali domovina traži žrtve od svojih najboljih sinova.« (cit. na str. 54) »Pazite, doktore, ja govorim s vama u povjerenju. Ne postoje nikakvi tragovi mojega rada. I u Lici i na Pagu ja sam radio vrlo oprezno. Jame su duboke i sve su zasute živim vapnom. Ono vrlo brzo rastvara.« (cit. na str.55) »Tako, na primjer, u Velebitu se minira neka udubina i zatočenici se u nju natjeraju. Za časak se proizvede ekspozija  svi su zatrpani. To brzo ide.« (cit. na str. 182)

Jakovljević o "Uzvišenom": »Volio je mjesto mržnje i osvetljivosti isticati druge, više motive svoje djelatnosti. Tražio ih je, a vjerovao je da ih je i našao, u čišćenu hrvatske zemlje od Srba i hrvatske privrede od Židova. Priznavao je da akcija nije popularna. Živci današnjega hrvatskog čovjeka ne mogu to podnijeti. Hrvatsko je seljaštvo otrovano. Radić je čitavo desetljeće trubio o čovječnosti. (...) Naša će nas djeca možda i proklinjati, ali će nas unuci blagosiljati. Ostavit ćemo im mnogo slobodna prostora. Hrvatska Hrvatima.« (str. 57-58)

Jakovljević navodi da je otprije znao za Jadovno:»Za Jadovno sam ipak znao. Tamo u bezdanu nestadoše tisuće nesretnika. Gledao sam slike ličkih ustaša, kako naoružani kao razbojnici stoje među snopljem lješina. Ta čuo sam i za ekshumaciju na Pagu. Znanci su mi pripovijedali o mrtvacima u raspadanju. Uzvišeni se jako varao. Ostali su i odviše brojni tragovi njegovih pothvata.« (str. 57) »Glupi su isto toliko koliko su opaki.« (str. 59)

U završnom dijelu knjige, daje Jakovljević brojku žrtava: »Kroz štokaus u Gospiću prošlo je do 23. kolovoza 1941., kad je bio ukinut tamošnji logor, oko 28.700 ljudi. Teško da se spasila koja stotina. Ostali su poubijani.« (str. 328)

Ne mora, naravno, značiti da je brojka koju navodi sasvim pouzdana. Ante Zemljar u knjizi "Haron i sudbine", Beograd: Četvrti jul 1988., procjenjuje broj žrtava na 15 do 25.000. Mirko Peršen, u drugom izdanju svoje knjige "Ustaški logori", Zagreb 1990., str. 328-329, slaže se s tom brojkom. (Obojica su zaslužni za dokazivanje lažnosti velikosrpskih napuhavanja brojki.) Peršen je izrazio skepsu prema procjeni koju je tada bio iznio dr. Đuro Zatezalo (do 43.000 žrtava).

Zatezalo je 2007. u izdanju Muzeja žrtava genocida u Beogradu objavio cva toma: "Jadovno, kompleks ustaških logora 1941" i "Jadovno, zbornik dokumenata". Navodi poimenični spisak 10.502 žrtve, a ukupan broj žrtava (na osnovu željezničkih arhiva i tovarnih listova o transportu ljudi u logor) procjenjuje na oko 42.000 (ukupno je u Gospić dopremljeno 42.264 lica, sve to od početka lipnja do 21. kolovoza 1941.) Zorica Stipetić prihvaća tu brojku, dok Slavko Goldstain smatra da je pretjerana.

Glede ekshumacije na Pagu, koju Jakovljević spominje: talijanska vojska, koja je u kolovozu 1941.. ponovo zaposjela Pag (pa su ustaše napustili te logore i preživjele prebacili u Jasenovac), izvršila je ekshumaciju i spaljivanje leševa, jer su se bojali zaraze. Sačuvan je izvještaj o tome talijanskog sanitetskog poručnika, od 22. rujna 1941.. Ukupno su iskopali i spalili 791 tijelo (407 muškaraca, 293 žene i 91 dijete).  Poručnik dodaje kako mu je lice koje mu je služilo kao vodič kazalo da je najveći broj deportiranih u Slani bio bačen u more vezan uz veliko kamenje, a da su mnogi sami sebi oduzeli život skočivši u vodu. (Dokument naveden u spomenutoj Peršenovoj knjizi, str. 100-101, te također u navedenom zborniku koji je objavio Zatezalo. Također ima drugih njemačkih i talijanskih dokumenata.)

.
Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #7 on: November 14, 2010, 21:28:12 »

@dinko: izvini, ali ovakvi navodi "rekao mi je netko tko ne želi reći svoje ime" ne vrijede ništa. Zašto bi se jedan znanstvenik bojao svoja saznanja iznijeti? Koji je to popis za Jadovno i Slano? Postoji popis od oko 10.500 ljudi, vidi dalje, koji je radio čovjek koji se time bavi 40 godina.

Slažem se, no htio bih s čovjekom osobno popričati prije nego što mu navođenjem imena nanesem možebitnu štetu. Shvati to kao "predujam" s ciljem izbjegavanja pokvarenog telefona. Čim uspijem porazgovarati s dotičnim gospodinom navest ću i njegovo ime.

Ostatak je zanimljiv. Hvala na konkretnom i poučnom prilogu (eh, da ih je barem više  :-[ )
Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #8 on: November 14, 2010, 21:28:52 »
Zaista je nevjerojatna ta znanost koja od 800. žrtava može napraviti 10 000. ili 20 000. tisuća.Još je nevjerojatnija tendencia onih koji podražavaju i dan danas metodologiu te "znanosti" nastavljajući ondje gdje su "znastvenici" toga tipa stali sredinom 1980-ih.

Citiranje raznih udbaških i partizanskih zlikovaca,te ovih nešto modernijih dušobrižnika hrvatske nacionalne duše s onu stranu Dunava kao autoriteta za zločine koje se eventualno počinili pripadnici strane protiv koje su ideoložki i vojno bili ili jesu suprotstavljeni je u najmanju ruku bezsmisleno utoliko ukoliko je i licumjerno.

Kao primjer može poslužiti MIlko Riffer koji u knjizi "Grad mrtvih-Jasenovac 1943." jasno iznosi svoje impresije i zapažanja,te opisuje doživljaje proživljene kroz boravak u sabirnom logoru Jasenovac.Taj prieratni komunist,pisar Sabirnog logora III. te konačno logoraški grupnik koji je proveo tri godine u Sabirnom logoru III.,a koji je osudjen prema Zakonskoj odredbi broj CCCXXXI-Z P-1942.od 2.listopada 1941.,jasno pri kraju svoje knjige iznosi navod kako pri odlazku iz logora,krajem 1943. godine,u logoru ostavlja oko 3000. logoraša.Najveći broj smaknutih koji taj autor spominje je 1500. pojedinaca,a koji su smaknuti u Gradini od strane nekoliko desetaka Cigana.Spominje nadalje još dvie veće egzekucie,no sa ukupnim brojem stradalih manjim od gore spomenutog slučaja.U svim su slučajevima Cigani bili krvnici.

Iako dotični na jednom miestu u svojoj knjizi jasno iznosi motivaciu pisanja memoara,citiram:"...Ah kako je teško nemoćan ležati u smradu bolnice logora u Jasenovcu!Kako je neizrecivo teško šutjeti i u sebi skandirati svečanu zakletvu osvete!.....",zapise bez obzira na njihovu neobjekitvnost,treba uvažavati upravo stoga jer dolaze iz pera osobe koja je proživjela izkustvo Sabirnog logora III.

Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #9 on: November 14, 2010, 21:29:13 »
Drago mi je da je otvoren "topic" o kompleksu ustaških logora Jadovno iz 1941. i istovremeno žao što za topic do danas nisam znao.
U diskusiji sam pročitao korektne, kao i one manje korektne priloge.
Kompleks se sastojao od kaznionice u Gospiću, sabirališta na željezničkoj stanici, sabirališta na Ovčari (bivše Maksimovića štale), logora Stupačinovo sa jamom Badanj u blizini, logora Slana i Metajna na otoku Pagu kao i od 32 (do danas) evidentirane kraške jame.
Prof.dr. Đuro Zatezalo, kao direktor historijskog arhiva u Karlovcu, veliki je dio svog radnog vijeka posvetio istraživanju kompleksa Jadovna i mada je svoje dvotomno djelo završio još 1991., publicirao ga je tek 2007. godine.
Pošto se radi o iskusnom arhivisti i povjesničaru njegovo djelo bi trebalo uzimati kao relevantno i referentno.
Pored njegovog rada, o Jadovnu  su još pisali Franjo Zdunić Lav http://www.jadovno.com/knjige-feljtoni/articles/franjo-zdunic-lav.html  i prof. Ante Zemljar.
Značajan je i feljton "Pakao u kamenoj pustinji" Mihael Sobolevski - Borislav Ostojić
http://www.jadovno.com/html/pakao-u-kamenoj-pustinji.htm kao i djelo Pavla Babca "Velebitsko podgorje 1941.-1945.". http://www.jadovno.com/html/velebitsko-podgorje-1941-1945.htm .

Najnovija knjiga, koja piše o stradanju 570 Srba Bilogore i Grubišnog Polja na Jadovnu je ona dr Milana Bastašića: http://www.jadovno.com/html/bilogora_i_grubisno_polje_1941_1991_milan_bastasic.htm
Posebno su zanimljivi nedavno dobijeni (do sada neobjavljeni) dokumenti iz Ratnog muzeja u Rimu.
Nedavno osnovano Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava komleksa ustaških logora Jadovno iz 1941., radi na sakupljanju građe pa ću Vam biti zahvalan za svaki vaš prilog.
Odnedavno, Jadovno  ima svoj "Dan sjećanja na Jadovno 1941." 24. jun je određen pošto je toga dana 1941. počeo sa "radom" logor na Pagu, a onaj na Velebitu dostigao svoje konačne granice.

Već ove godine, u subotu 26. juna 2010. sa početkom u 12 sati, održati će se komemoracija pored  devastiranog spomenika kod Šaranove jame kao i u uvali Paška Slana na otoku Pagu. Nadamo se da ćemo otkriti i dvije obnovljene spomen ploče.

Na sajtu udurženja možete naći i imenični popis 10502 žrtve od ukupno 40123 pobijene u 132 dana postojanja logora. http://www.jadovno.com/imenicki-popis-pretraga.html .

Normalnom ljudskom umu je nepojmljiva mogućnost  tolikog pogubljenja u kratkom roku. Upravo iz tog razloga su ustaše odabrale kao "zgodno" mjesto za likvidacije, kraške jame bezdanke, Velebitski kanal i dio kanala u Paškim vratima. Na tim mjestima su likvidacije rađene bez potrebe da se kopa i zakopava, daleko od očiju javnosti, bez vođenja evidencije, sa jasnom namjerom da se mjesta zločina i broj žrtava teško istraži. Očito je da su u svom naumu dijelom i uspjeli.
Poratna nametnuta šutnja im je išla u prilog.
Pošto se ipak istina ne može sakriti, na žalost teka sada je Jadovno kao preteča Jasenovca aktualizirano.
Pošto je potomcima žrtava sasvim neprihvatljivo da kosti njihovih predaka leže po Velebitskim jamama i u kamenjaru otoka Paga, jer ta mjesta sigurno ne možemo nazvati grobnicama, zalažemo se za skoru ekshumaciju, identifikaciju, dostojnu sahranu i dostojno obilježavanje stratišta.
Ako ne znate, sve spomen ploče su u proteklom ratu uništene, putevi do stratišta na Velebitu zarasli, putokazi uklonjeni.
Nedavno smo, teškom mukom našli na Velebitu mjesto logora Jadovno gdje leži miniran spomenik preko koga je nabacano drveće. Humke sa leševima zatočenika koji su tu likvidirani krajem avgusta 1941. još uvijek su vidljive.
Predstoji veliki posao da se žrtvama, našim precima dostojno i odgovorno odužimo.
Još jednom napominjem da ću Vam biti zahvalan, za bilo kakav doprinos na putu ka našem plemenitom cilju.

Audaces fortuna iuvat!

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
« Reply #10 on: November 14, 2010, 21:29:46 »
U diskusiji sam pročitao korektne, kao i one manje korektne priloge.

Nažalost, iako je niz zamjerki i zahtijeva koje Udruženje zastupa (da se obnove spomen obilježja isl.), kad govorimo o "manje korektnim" prilozima, moram reći da je sajt http://www.jadovno.com svojim sadržajem u službi rutinske srpske nacionalističke propagande. Donose se prilozi o 1995. kao neposrednom produžetku ustaškog genocida nad Srbima (a da naravno nigdje nećemo naći spominjanje činjenice o 300.000 Hrvata koji su bili protjerani 1991.), rutinski se kao svima poznata činjenica ponavlja "nekoliko stotina tisuća pobijenih Srba u Jasenovcu" (i broj koji se navodi za Jadovno odnosno kompleks logora Gospić je vjerojatno pretjeran), reportaža o obilježavanju dana proboja logoraša iz Jasenovca, usprkos tome što je sudjelovao cjelokupni hrvatski državni vrh, akcenat stavlja na to kako nije u redu da je trava uredno podšišana (reportaža prenesena iz novina u Banjaluci, u kojoj, onako usput, danas živi - koliko ono Hrvata i Bošnjaka u odnosu na broj iz 1991?) , isl. Šteta.

Inače, svi su se pomamili oko istraživanja kraških jama i drugih mjesta pokolja iz 1941.-1945., jedan mučan posao, koji tadašnje vlasti 1945. i kasnije nisu obavile za žrtve ustaških (ali i četničkih) zločina, i to se zlorabi u propagandi s obje strane - ustašoidni poricatelji zločina u Jasenovcu i drugdje tvrde da nije dokazano da je bilo više od par stotina mrtvih, jer eto nisu sve kosti uredno izvađene i pregledane, četnikoidi tvrde, kako to nije napravljeno s nemjerom da se ustaški zločini zataškaju. A meni izgleda sasvim razumljivo da su nakon sveg onog klanja ljudi željeli odahnuti, a ne godinama kopati po leševima. Što je sasvim razumljivo. Zemaljski ostaci nisu od bitnog značaja ni po kršćanskoj vjeri.
Audaces fortuna iuvat!

Offline Zoran Ostric

• Komesar
  • Jr. Member
« Reply #11 on: January 16, 2011, 13:34:14 »
O žrtvama drugoga svjetskog rata i danas se neumorno polemizira okolo po netu, uglavnom uz čvrsto ukopane pozicije i žestoke strasti. A nažalost i neki znanstvenici tome pridonose.

Tema Grupe logora Gospić (odnosno Gospić-Velebit-Pag) spomenuta je u diskusiji na forum hr, topic "Hrvatska u Drugom svijetskom ratu". Tu sam dao poveznicu na ovaj topic, te još neke novije podatke, stvari objavljene tijekom 2010.

Gore sam citirao Iliju Jakovljevića koji spominje "Uzvišenog", nisam u tom trenutku imao na pameti o kome se radi. Riječ je o Stjepanu Rubiniću. Jedan noviji rad: Davor Kovačić: "Vlado Singer, Stjepan Rubinić – od visokih policijskih dužnosnika Nezavisne Države Hrvatske do zatočenika koncentracijskih logora" O Grupi logora Gospić vidi str. 9-12. Autor procjenjuje broj žrtava na 24.000.

Pristup Đure Zatezala kritizirao je nedavno (24. lipnja 2010) Zvonimir Despot: "Mitomanija Đure Zatezala oko Jadovnog". On smatra da je brojka od 40.000 žrtava koju Zatezalo navodi jako pretjerana, ali ne dovodi u pitanje da to jest bio logor smrti, te citira procjenu od 24.000 žrtava kao vjerodostojnu (što mu pak neki vatreniji u komentarima zamjeraju). Ta razlika ne izgleda dovoljna da opravda naslov "mitomanija" i optužbe kako Zatezalo danas "truje odnose Hrvata i Srba" - ali, to su dnevne novine.  :( (Međutim, i sam sam gore iznio zamjerku na mitomanske sadržaje na sajtu jadovno.com.)

Sam Đuro Zatezalo se javio u komentarima, navodi ranije procjene uglednih povjesničara koje su i više od njegove. Nažalost, Despotov pamfletistički pristup, koji je prihvatio posljednjih godina valjda iz komercijalnih razloga (i ovdje smo polemizirali), vidljiv je u tome kako piše da se Zatezalo 1991. "gubi svaki trag" (tj: pobjegao u Beograd), dok on navodi, da cijelo vrijeme živi u Karlovcu, te je 1990-ih bio član saborskih komisija za zločine rata i poraća ("Vukojevićeva komisija") i za Bleiburg! Notorno je, da su ga tada s "druge strane" optuživali kao notornogu ustašu.

Offline kiseli1

• Full Member
« Reply #12 on: January 17, 2011, 21:19:36 »
Prema Rubinićevim izjavama koje je zabilježio starogradški zatočenik, književnik Ilija Jakovljević, Župsko redarstvo u Gospiću vodilo je točnu evidenciju o pristiglim zatočenicima, a ukupno ih je od 18. lipnja do 23. kolovoza 1941. bilo zaprimljeno oko 28.700. Budući da je potkraj kolovoza 1941. oko 3.500 zatočenika iz Gospića otpremljeno u druge logore (Jastrebarsko, Jasenovac, Loborgrad), a nekoliko stotina pušteno je na slobodu. Iz toga proizlazi da je u logorskom sustavu Gospić – Velebit – Pag ubijeno oko 24.000 zatočenika.

ako uzmes  u obzir , da sustav tih logora postoje od svibnja 1941 (ili cak od travnja), veci broj ubijenih od navedenog je vjerojatan

Offline Zoran Ostric

• Komesar
  • Jr. Member
Boris Tadić u Jadovnu
« Reply #13 on: June 26, 2011, 18:23:32 »
Pojavili su se napisi u novinama posljednjih nekoliko dana da je Boris Tadić "opalio šamar" prijatelju Ivi Josipoviću time, što je odbio poziv na proslavu Dana dražvnosti. Međutim, kako se i moglo vidjeti, Tadić nije bio pozvan, kao ni predstavnici BiH i Crne Gore, iako je bila u igri opcija da ih se pozove. Nakon uobičajenih diplomattskih konzultacija, od toga se odustalo. Pozvani su samo predstavnici Mađarske i Slovenije, koji su i došli.

Danas je Boris Tadić prisustvovao komemoraciji žrtvama ustaškoga genocida 1941. u Jadovnu na Velebitu. S time je osobno povezan, jer su tu ubijeni i njegov djed i brat njegovog djeda. Ivo Josipović je kao svoju izaslanicu poslao Vesnu Pusić.

U javnim nastupima to često nije jasno, pa treba spomenuti da se radi o "Grupi logora Gospić". Ljudi, masovno i prisilno odvedeni (velika većina Srbi, nemali broj Židovi), bili su prevoženi u tranzitni logor u Gospiću, a zatim radi likvidacije dalje na Velebit i na Pag, te još neka mjesta u blizini (Maksimovića štale, Stupaničevo). Na Pagu su bili logori Slana i Metajna, a mnoge su žrtve bile ubijane na brodovima i bacane u more. Na Velebitu, Jadovno je bilo središnje mjesto tranzita, a leševi su bacani u desetine jama.

Spomenuo sam ranije da se na mrežnom sjedištu jadovno.com inzistira se na brojci od 40.000 žrtava (čak se točno navodi 40.123), i ta se brojka često prenosi. Vjerojatno je pretjerana, iako znatno manje nego brojke koje su se desetljećima spominjale za Jasenovac. Poimenični spisak navodi 10.502 žrtve, a hrvatski povjesničari slažu se da je ukupni broj između 15.000 i 25.000 (Zvonimir Despot navodi procjenu od 24.000 kao vjerodostojnu). Da podsjetimo - u tri mjeseca, i velikom većinom prije početka ustanka na području NDH.

Nažalost, iako donosi neke točne podatke, spomenuti sajt velikim je dijelom u službi srpske šovinističke propagande. Najnovije je "udvaranje" Talijanima, gdje se teror koji su partizani činili nad talijanskim stanovništvom 1943.-1945. prikazuje kao jednostavni nastavak terora koji su ustaše činili nad Srbima i Židovima (a fašistički teror, kao i četnički, naravno se ne spominje). Iako knjiga koju je objavila novinarka RAI-a Mira Mihajlović vjerojatno sadrži neke nove činjenice na osnovu talijanskih arhiva, šteta što je sve predočeno posve u službi propagande.

Shvatljiva reakcija je negirati sve. Teško je biti objektivan, priznati činjenice kakve jesu, pamtiti svoje žrtve ali i priznati zločine koje su "naši" počinili.

Offline kiseli1

• Full Member
« Reply #14 on: June 27, 2011, 11:59:44 »
Danas je Boris Tadić prisustvovao komemoraciji žrtvama ustaškoga genocida 1941. u Jadovnu na Velebitu. S time je osobno povezan, jer su tu ubijeni i njegov djed i brat njegovog djeda. Ivo Josipović je kao svoju izaslanicu poslao Vesnu Pusić.

Tadicev otac Ljubomir je Crnogorac (okolica Pljevlja), a mati iz Bijeljine.Borina sluzbena biografija tvrdi da su mu 6 clanova porodice sa materine strane(djeda ukljucivo) ubili u Jasenovcu.Jadovno do sada nije spominjao.Izgleda da je vrlo vazno za politicku biografiju imati  u porodici neku zrtvu (Bleiburg,Jasenovac....itd.)
« Last Edit: June 27, 2011, 12:18:08 by kiseli1 »

Povijesni portal - Povijesni Forum - Impresum - Oglašavanje