Hrvatska povijest > Hrvatska u Drugom svjetskom ratu

Bitka za Odzak 1945

<< < (5/6) > >>

Hajdarovic:

--- Quote from: kiseli1 on August 01, 2009, 13:51:01 ---za operacije "ciscenja" zaostalih neprijateljskih formacija poslije 15 svibnja 1945, je  bio zaduzen KNOJ , a ne JA.  likvidaciju cetnika na zelengori 12 i 13 svibnja 1945, su radile jedinice KNOJ-a

--- End quote ---

Hajdarovic:

--- Quote from: Zoran Oštrić on October 21, 2009, 23:39:20 ---Čitao sam u ova dva mjeseca nešto od literature, koju sam ranije bio naveo, ali  nisam imao vremena, da to sredim u neki produktivni zapis na forumu. S vremenom, nadam se, moči ću napraviti pregledi rad za sajt.

Nego, dobio sam danas vrlo zanimljiv komentar na mojem blogu, nažalost od neregistriranog korisnika, pa je još program "odsjekao" dio, jer je poruka bila predugačka. Ostavio sam mu poruku, nadam se, da će se javiti.

21.10.2009 19:29:24 | Neregistrirani korisnik [Amor veritas]

Smatram da što se tiče teme Odžaka niste u potpunosti neke stvari shvatili... Prvo u Odžaku uopće ne postoji organizirana Ustaška postrojba, sve su to do samog kraja rata bili seoske straže i bolje naoružani oružnici, da bi se u vrhuncu samog rata (početak 45.) počeli dobrovoljci sa raznih frontova vraćati kući u obranu domova.Među tim dobrovoljcima ima i pripadnika njemačke vojske, ustaša, a čak (navodim primjer iz svoje obitelji, pripadnika partizana koji su došavši doma prešli milom ili silom u hrv.vojsku radi obrane doma). Postojala je Novačka satnija od možda par stotina momaka. Proglašavati kako se često događa Odžački kraj ustaškim je najobičnija glupost. Pitao sam svog pradjeda kojemu je 88.god. dali je znao nešto o ustaškoj ideologiji, pozdravu za dom spremni itd. on mi se samo n

Ja sam na brzinu odgovorio da mi se zaista čini da tu ima sanimljivih situacija, koje se ne uklapaju u bilo koju ideologiju, npr. spominje se, do sad nisam vidio u literaturi potpunije razjašnjenje,k da su lokalne postrojbe pod zapovjedništvom Petra Rajkovačića sve do kraja 1944. nosile na kapi znak "V", a ne "U", nisu izgleda bili pod zapovjedništvom Zagreba, nego su bili dobro organizirana lokalna milicija. Tu onda može na terenu svašta biti, krvavih pokolja ali i neke vrste pakta sa lokalnim Srbima, organiziranih u četnike kao sličnu miliciju. Česteo se spominju u literaturi žalbe na muslimane koji su postepeno izdali Hrvate i prešli partizanima, itd..

Dakako, do 1990. bila je jedostavna crno-bijela shema: s jedne strane besprjekorni borci za slobode bez mane i mrlje, s druge sami krvavi fanatici i koljači - a u nizu uglavnom propagandnih tekstova u posljednja dva desetljeća, isto to samo s obrnutim ulogama. Pa imamo naslov "Berlin pao, Odžak nije", pa "U Odžaku se branila hrvatska država" (s granicama na Drini), itd.. Izgleda da tu ima za historijsko istraživanje, suzdržavajući se od apriornih vrednovanja tko je dobar a tko zao,  zanimljivih "sivih zona".

--- End quote ---

Hajdarovic:

--- Quote from: Antonio iz Posavine :) on October 22, 2009, 18:42:43 ---Ispričavam se ali nije mi sve stalo u komentaru kod zorana... inače sam napisao malo poduže. E ajmo tamo di je prekinuta poruka početi... Ah da kada sam pradjeda pitao u vezi ideologije i ustaštva samo se nasmijao i rekao da bi ginuo i pod fenjerom da mu samo obitelj ne diraju i da su tako mislili gotovo svi iz njegovog kraja. To su bili neuki ljudi većina seljaci teško da bi se mogli na onom području intezivnije baiti nekakvim rasnim zakonima ili neznam kakvim glupostima koji su pod pritiskom nacista doneseni u ndh.

Marčinko hmm to je kao i onaj iz našega kraja Zoran Dujak :) pitaju pet ljudi, uzmu dvi knjige i misle da su riješili temu, ali nije tako. Za znak viktorija pradjed se ne sjeća, zna samo da su pola njih imali u početku uniforme a pola su bili u civilu, oznake su bile razne, kao i uniforme,
bilo je njemackih, ustaskih, domobranskih ovisno odakle se tko vraćao ili bježao kući.

Moj djed je nosio tipičnu domobransku oznaku na kapi. A nije uopće bio regrutirani vojnik, čak je bio i prestar jer je 45. imao 23 godine. A vojni rok se služio naravno ranije.

Postojao je dvostruki lanac zapovijedanja, tj Ivan Čalušić rođak mog pradjeda bio je najpoštovaniji čovjek, školovan i mislim čak da je imao čin u kraljevoj vojsci, a Petar je bio nesposoban, i općenito dida bi rekao kokošar. On bi bio takav i da nije bilo rata. Petar je imao i brata mislim Ivo koji je imao istu narav. Oni su možda osnovali nešto što su komunisti prozvali kasnije ustašama, ali to su bili većinom momci koji su se prozvali Baje. Strastveni borci za ustaštvo hmm mislim da se Rajkovačić kao i svi borio za spašavanje golih života.

Za njegove neke ekscese sam čuo iz pradidovih priča, ali to su većinom bile s povodom tj odmazde (al zločin je opet zločin).

Ivan Čalušić je pošteđivao i humano se odnosio prema partizanima, ima par svjedočanstava mislim u knjizi o tome.

A Marčinko ima pravo kad kaže da se u Odžaku branila granica Hrvatske na Drini, jer tada je i bila granica na Drini, ja bi rekao povijesna ali vi se nemorate složiti sa mnom.

Ja nisam povjesničar nego se bavim drugom humanističkom i filozofsko teološkom granom, ali ovo i mene sve zanima, pogotovo jer vučem duboke korijene iz tog kraja.

Što se tiče partizanskih žrtava ne bih rekao da ih je poginulo kako bi većina Odžačana volila 20-30 tisuća, mislim da je realno da se taj broj kreće između 5 do 8 tisuća. Na Kadru brdu pokraj Odžaka jedan cijeli bataljun su Odžački bojovnici dočekali i sjurili u Savu, mislim da je to bila neka Vojvođanska proleterska... dida mi kaže da se rijetko koji spasio jedino plivanjem prema suprotnoj Slavonskoj obali.

Za četnike se smatralo da su odmetnici... ovi domaći nisu prestavljali neku opasnost, ali kada su se jednom u napadu na moje selo Potočani udružili s Muslimanima razbijeni su. Tu je ubijen i njihov zapovjednik. Imao je dugu kosu, skroz do remena, koju je i unutra stavljao. Jedan bojovnik mu je nakon bitke već mrtvom odsjekao glavu i stavio je na kočiju ili automobil...

Muslimani su danas u Odžaku negdje 5000, prije rata ih je bilo 6200. Tako da ih je možda 45. bilo oko rekao bih 4000. Uglavnom nakon te bitke i njihovog savezništva s četnicima, branitelji im nisu vjerovali i svi su skoro napustili grad. To nam se kasnije osvetilo jer je 16. muslimanska
najviše prednjačila poslije rata u zločinima.

Broj ubijenih nemogu reći jeli oko 10 000, možda ako se uzme u obzir broj izbjeglica iz okolnih hrv. mjesta, modriča, derventa, šamac, gradačac, brčko, orašje, usora itd. Ali navest ću dva najveća primjera zločina Burić štalu oko 800 zapaljenih ranjenika, i selo Pećnik u kojem poslije rata nije bilo muškarca starijeg od 16 god. A u selu je bilo 300 udovica.

I nikako se neslažem sa izjavama da se barata o brojci oko 10 000 ustaša u Odžaku, da ih je toliko bilo izdržali bi do kubanske krize  ;D
Žao mi je ako sam možda previše podataka nabacao, znam još toga još i nije samo iz priča sa jedne strane, i iz par knjiga, već sam kao srednjoškolac naveliko istraživao svoj kraj po tom pitanju i prikupljao svjedočanstva i materijale. ;)

Bit će mi drago ako mi odgovorite sa vašim sugestijama i pitanjima.

Hvala


--- End quote ---

Hajdarovic:

--- Quote from: Ivan Bajlo on August 19, 2010, 09:09:56 ---
--- Quote from: Zoran Oštrić on July 23, 2009, 22:35:27 ---Na sreću, stavljena je na svemrežje i jedna prilično objektivno pisana studija, koja naravno upravo zbog toga nije naročito popularna:
Stjepan Marčetić: Odžačka Posavina - travanj, svibanj 1945. (Rat poslije rata) (To je na posavina.info)

To je "pregledni rad", pisan 2008, na osnovu dostupne literature. Marčetić zaključuje:
--- Quote ---možemo (se) nadati da će se (...) pojaviti ljudi, istraživači, povjesničari, koji će znanstvenom metodom rada doći do brojnih za nas još nepoznatih činjenica i događaja.
--- End quote ---
Iako kaže da treba "govoriti objektivno i bez upliva emocija" (ja bih dodao, i ideologija), ni on tome posve ne izmiče.

--- End quote ---


Zorane, to je tebi objektivan rad???  ::)

Da se kulturno izrazim: ala ga sere.  :P

Na osnovi literature koju posjedujem započeo sam članak na svom sajtu (mrežnom čvorištu ili koji se sad već naziv aktualan), na engleskom naravno, ne da mi se trošiti vrijeme na domaću publiku.
http://www.vojska.net/eng/world-war-2/operation/vlaska-mala-1945/

Po Marčetić to je bila tabu tema u Jugi!? Ja sam do sada iskopao 5 knjiga koje pokrivaju tu temu, vjerovatno ih ima još, samo do većine svojih ne mogu ni doć jer bi me zatrpale ako bi išao izvlačiti one na dnu. Ukratko ne samo da se pisalo, manje više objektivno poput Đonlagića ili Milosavljevića već se i "hvalislalo o likvidaciji 11 iljada najokorijelih ustaških koljača koji su se borili do poslednjeg" i o osvajanju "ustaškog alkazara"!!? (ovo zadnje sam se dobro namučio dok nisam skužio na što ciljaju :-[ )

Zanimljivo da većina partizanskih izvora brojku branitelja ipak gura prema dolje ispod 4000 umjesto na više kako je to običaj iako u biti nemaju pojma o snazi neprijatelja, jedan od glavnih razloga tolikih neuspjelih napada. U Đonlagićevoj knjizi navodi da je 16. brigada dobila informaciju da je samo 400 ustaša pa se očekivalo da će jedna brigada biti dovoljna. 25. srpska divizija je vršila čišćenje terena i samo jedna njezina brigada je išla u smjeru Vlaške Male i uspjela je u prvih par dana skupiti 2178 zarobljenika, uglavnom domobrana i četnika, pa nije ni očekivala ozbiljan otpor.

Marčetić navodi (tj. izvrće tekst iz Đonlagićeve knjige) da su partizani u napadu upotrijebili goleme snage 25. i 18. diviziju, dijelove 16. srpske, 16. muslimansku i 19. srpsku brigadu... laiku ovo zvuči impresivno, ali tko je malo istražio NOVJ skužit će da je ovo hrpa gluposti, 18. divizija je slovenska i nikad Posavine vidjela nije, 16. i 19. srpska brigada su dio 25. divizije, kao i 18. srpska brigada koja je Marčetiću nekako postala 18. divizija znači u napadu su bili dijelovi samo jedne divizije i 16. muslimanska brigada koja se uključila naknadno i to na vlastitu inicijativu nakon što je obavila prethodne zadatke.

U opisu ustaškog protunapada Marčetić prešućuje da je 25. srpska divizija povučena i poslana na zapad u sklopu Unske operativne grupe radi napredovanja prema Zagrebu i Karlovcu, na bojištu je ostavljena samo 16. muslimanska brigada koja je već pretpjela znatne gubitke pa nije ni pokušala braniti Odžak već se povukla na mostobran kod Modriče da čeka ostatak 27. divizije. Izgubljeni topovi su pripadali 18. srpskoj brigadi koja ih je izgubila par dana ranije kada su isti dovučeni na močvarno zemljište s ciljem gađanja bunkera iz neposredne blizine i više ih se nije moglo izvući.

Marčetić se ponovno glupira što li znači 630 izbačenih iz stroja iako u Đonlagićevoj knjizi uredno piše broj poginulih i ranjenih u brigadama 27. divizije, ali ta brojka mu je očito premala. Visoki broj poginulih koji puno ne zabrinjava partizanske zapovjednike se može objasniti i jednim podatkom iz knjige o 18. srpskoj brigadi, a ta je da je stotinjak zarobljenih četnika odmah stupio u redove brigade i ubačen je u borbu, slične navode mogu se naći i za puno drugih brigada zadnjih tjedana rata više nije bilo nikakvih popuna brigada jer je sve bilo iscrpljeno (jedan bataljun 4. splitske brigade zadnjih mjeseci je imao zadatak dovoditi Šiptare s Kosova za popunu 8. korpusa) pa se primalo domobrane, razne milicije i četnike, iako je odavno istekla amenstija od Tita, iste se naravno odmah slalo u frontalne napade kako bi se "iskupili" najčešće svojim životima. Jedna od stvarno skrivenih tajni su Disciplinski (kažnjenički) bataljuni JA sastavljeni od prebjega koje se zadnih mjeseci slalo u besmislene napade dok svi ne izginu, tako je npr. nadrapalo puno Slovenaca koji su bili unovačeni u Njemačku vojsku, zarobljeni od strane Saveznika pa su se naivno javili da se bore u Jugi i završili jurišajući bez podrške na švabske bunkere oko Rijeke.
http://www.vojska.net/hrv/zivotopis/r/rant/janko/

Marčetić zatim se pita kolika je brojčana snaga partizana iako Đonlagić lijepo piše da 27. divizija se vrtila na oko 3000 boraca, a zadnjih mjeseci se popunjavala prebjezima iz domobranstva, milicije, zelenokadrovcima, četnicima, 13. SS divizije te ljudstvom iz Srbije i Albancima s Kosova - znači kupus na desetu ;D - za 53. stanje je vjerovatno još gore, obje divizije, podređene 3. korpusu, ostale su u Bosni sa zadatkom čišćenja terena i eliminacije četničke grupacije Draže Mihailovića dok je glavnina vojske upućena na zapad, a manji dio je prebačen na granicu s Grčkom. Čišćenje terena će se nastaviti još godinama, ako je netko čitao Špegeljevu biografiju znat će da je dotični još mjesecima naganjao bradonje po istočnoj Bosni, a zadnji su likvidirani početkom 50-tih.

Marčetić zatim citira Marčinka «Od engleskih ''karavela'' što god to bilo??? Ja sam našao samo ovo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sud_Aviation_Caravelle

Ukratko Marčetić je iskasapio Đonlagićevu knjigu o 27. diviziji (ne kužim di koristi Proletere) kako bi potvrdio svoje navode i izmislio nepostojeće činjenice valjda u nadi da nitko drugi neće moći provjeriti ili je u pitanju još jedan u nizu političkih pamfleta s obzirom da se dotični bacio u politiku na listi HDZ 1990.
http://www.hdz1990-bd.org/smarcetic.html

Šeta jer bez ovih gluposti i sa malo dodatnog istraživanja moglo se složiti vrlo kvalitetan materijal.


Što se same bitke tiče očito da je u pitanju bila borba brojčano sličnih protivnika zbog čega se cijela stvar toliko i razvukla (istovremeno se uništavala četnička grupacija oko Draže Mihailovića koja je bila puno važniji zadatak) sve dok se branitelje nije dovoljno iscrpilio i slomilo u čemu je zrakoplovstvo imalo značajnu ulogu.

--- End quote ---

Hajdarovic:

--- Quote from: Zoran Oštrić on August 19, 2010, 13:08:48 ---
--- Quote from: Ivan Bajlo on August 19, 2010, 09:09:56 ---Zorane, to je tebi objektivan rad???  ::)

Da se kulturno izrazim: ala ga sere.  :P

--- End quote ---
Hvala na prilogu! Drago da si se javio. Znam da se na tebe može osloniti kad je riječ o detaljima vojske i bitaka!  ;)

Ja sam se zainteresirao za tu temu preko neke novije hagiografske literature koja mi je došla u ruke, pa je ovaj rad izgledao korektan.  Ne kažem, da bih za njega stavio ruku u vatru.  ;D

Za "web site" ja koristim izraz "mrežno središte". Neki recimo koriste hibrid "web središte".

--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version