Author Topic: Bitka za Berlin 1945.  (Read 1999 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ghost

• Jr. Member
  • **
Bitka za Berlin 1945.
« on: June 16, 2012, 13:44:48 »
Zašto Berlin nije bolje branjen a ne samo s 80 tisuća ljudi i to s hrpom stranaca i djecom? Zašto nisu povučene njemačke snage iz drugih dijelova Europe da pojačaju obranu prijestolnice?

Offline kiseli1

• Sr. Member
Re: Bitka za Berlin 1945.
« Reply #1 on: June 16, 2012, 16:25:12 »
zato sto nisu postojale druge snage, izuzev u Adolfovoj masti.Samo zahvaljujuci onom izdrkanom patiljku Goebelsu, i njegovom streljanju staraca i djece se agonija bespotrebno nastavila

Offline ghost

• Jr. Member
  • **
« Reply #2 on: June 17, 2012, 13:15:22 »
Pa Wehrmacht je imao više od milijun pripadnika od Norveške do Hrvatske u travnju 1945. Zašto neke te snage nisu bile preugrupirane i povučene u Njemačku?
Znam da je Adolf bio zagovornik obrane svakog dijelića teritorija ali bilo bi bolje da su se povukli. Možda bi se preokrenuo tijek rata.

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #3 on: June 17, 2012, 13:30:11 »
Pa Wehrmacht je imao više od milijun pripadnika od Norveške do Hrvatske u travnju 1945. Zašto neke te snage nisu bile preugrupirane i povučene u Njemačku?
Znam da je Adolf bio zagovornik obrane svakog dijelića teritorija ali bilo bi bolje da su se povukli. Možda bi se preokrenuo tijek rata.

Kako bi ih ti povukao i pregrupirao? Kojim željezničkim pravcima? Kojim cestama? Kojim gorivom? U travnju 45 su u OKW i OKH mogli samo sjest' i plakat', a zadnji rok za zamašna povlačenja bio je prosinac 44 kad je Gröfaz odlučio baciti zadnje rezerve svega u "odlučnu" bitku u Ardenima, unatoč Guderianovom, više nego žestokom, protivljenju.
Sve i da su ozbiljno skraćene linije na Balkanu, u Norveškoj, Kurlandiji itd. rat bi, možda, potrajao koji tjedan duže.
Što se tiče preokreta tijeka rata, dogodio se u srpnju 1943. u širem zahvatu Kurska, i bio je ireverzibilan.
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline ghost

• Jr. Member
  • **
« Reply #4 on: June 18, 2012, 14:25:44 »
Pod ovim preokret rata mislim da rastne sukobe doatašnjih samo formalnih saveznika sssr-a i sad-a. Odmah nakon rata je sve to eruptiralo ratom u koreji npr. a moglo je u u eu 1945. da su doživjeli koji poraz. Tako bi Reich mogao opstati kao zaseban entitet.

Offline kiseli1

• Sr. Member
« Reply #5 on: June 18, 2012, 15:14:40 »
Pod ovim preokret rata mislim da rastne sukobe doatašnjih samo formalnih saveznika sssr-a i sad-a. Odmah nakon rata je sve to eruptiralo ratom u koreji npr. a moglo je u u eu 1945. da su doživjeli koji poraz. Tako bi Reich mogao opstati kao zaseban entitet.

Rat u Koreji je poceo 1950, a hladni rat je poceo u Trstu 1945.Svi saveznici su formalni (dokle sluze svrsi).Umjesto Reicha su mogli napraviti veliko parkiraliste za automobile; cijela Evropa bi mogla parkirati tamo 

Offline ghost

• Jr. Member
  • **
« Reply #6 on: June 20, 2012, 11:31:59 »
Čitao sam da su neki čelnici Reicha razmišljali da će 1945. doći do sukoba između zapadnih i istočnih saveznika što bi dovelo do opstanka Reicha u manjim granicama. Tako bi npr. Reich bio na strani SAD-a u sukobu protiv SSSR-a. Isto vrijedi i za NDH.

Offline kiseli1

• Sr. Member
« Reply #7 on: June 20, 2012, 16:37:35 »
Čitao sam da su neki čelnici Reicha razmišljali da će 1945. doći do sukoba između zapadnih i istočnih saveznika što bi dovelo do opstanka Reicha u manjim granicama. Tako bi npr. Reich bio na strani SAD-a u sukobu protiv SSSR-a. Isto vrijedi i za NDH.

To je hitlerovo "wishful thinking", koje je on mogao plasirati, eventualno 1943; nakon toga, industrijski indeksi, razmena valute, nedostatak linije snabdevanja, nemogucnost nadoknade gubitaka u zivoj sili, politicka realnost, su bili protiv njega. Politika sve ili nista, i "trebas me" ,nema veze sa realnoscu

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #8 on: June 20, 2012, 22:27:41 »
Problem je i u tome što su nakon 22.6.1941. britanske vlasti okrenule ploču koja je svirala od boljševičkog preuzimanja Rusije, te su od Sovjeta počeli raditi ružičastu sliku, jer nije baš bilo zgodno da široke mase mrze, ili barem ne vole, saveznika. U tome su bili toliko dobri da su početkom Hladnog rata imali problema s ponovnim puštanjem strane "A".
Na drugoj strani bare je FDR bio vrlo benevolentan spram Kobe, bilo zbog naivnosti, bilo zbog "baš mke briga stava" (ja bih to stavio u 60:40 omjer).
Osim toga, zapadnjaci su trebali SSSR za rat protiv Nipona (u to vrijeme Amerikanci još uvijek nemaju A-bombu), tako da (uzevši u obzir i ovo što je kiseli napisao) objektivno nije bilo šanse za njihov sukob u tom vremenskom prozoru.
« Last Edit: June 20, 2012, 22:29:15 by Dinko »
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline ghost

• Jr. Member
  • **
« Reply #9 on: June 21, 2012, 00:45:41 »
Da, imate pravo. Ali poznavajući Hitlera čak da su mu Ameri predložili prekid sukoba i savezništvo protiv SSSR-a on bi to bez ustručavanja odbio.