Povijesne teme > Aktualne teme

Uhicenje Boljkovca

(1/2) > >>

Hajdarovic:
Evo da malo zapaprim ;)

Izdvojeni tekstovi i linkovi:

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/jutros-priveden-josip-boljkovac-zbog-ratnog-zlocina-iz-1945/580556.aspx

--- Quote ---PRVI hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac priveden je jutros zbog ratnog zločina iz svibnja 1945. godine. Boljkovac je uhićen rano jutros u Karlovcu pod sumnjom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovišta u Dugoj Resi.

Istražna sutkinja Županijskog suda u Zagrebu nakon saslušanja Boljkovcu je odredila jednomjesečni pritvor zbog "osobito teških okolnosti kaznenog djela". Kako je kazao njegov odvjetnik Anto Nobilo nakon izlaska iz suda, pritvor je predložen zbog načina izvršenja i značaja djela za koje ga terete.
--- End quote ---


Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/karamarko-ubijanjem-civila-kompromitirali-su-antifasisticku-borbu/580888.aspx

--- Quote ---"Oni koji su poslije rata ubijali nenaoružane zarobljenike i civile kompromitirali su antifašističku borbu. Takva procesuiranja samo mogu vratiti dignitet antifašističkoj borbi", izjavio je Karamarko.
--- End quote ---


Izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/157573/Uhicenje-Boljkovca-samo-je-zakasnjela-predstava.html

--- Quote ---'Slučaj Boljkovac je jedna zakašnjela predstava, jer je većina počinitelja najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata već davno umrla. Nekolicina živih danas ima 90 i više godina pa je kasno da im se sudi, jer je upitno hoće li i razumjeti što se uopće događa', smatra Andrija Hebrang, inicijator osnivanja Ureda za otkrivanje grobova žrtava komunizma
--- End quote ---


Izvor: http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/n/a/2011/11/02/international/i061838D40.DTL

--- Quote ---A U.S.-based Jewish rights group expressed "alarm and shock" at the arrest of Boljkovac. Tens of thousands of Jews, Serbs and Gypsies, or Roma people, perished in the Ustasha-run concentration camps in Croatia during the war.

"In view of Croatia's consistent failure to prosecute criminals of the Nazi-allied Ustasha regime in its midst, its action against a fighter who opposed the evil Ustasha forces is hypocritical and unacceptable," said Elan Steinberg, vice president of the American Gathering of Holocaust Survivors and their Descendants.

"The cruelties of the Ustasha were so brutal that even elements within the Nazi hierarchy expressed shock," his statement to The Associated Press said. "Shame on Croatia for not seriously addressing these crimes."
--- End quote ---


Komentari?

Dinko:
Ne mogu vjerovati! Ja se SLAŽEM S HEBRANGOM!!!  :o

Jedino mi je promašaj, kad su već dovukli one minđe specnazovske, što nisu i Jackbauera pustili da ga malo muči i iznudi neko priznanje.

Warlock:
Nije me već dugo bilo, al da se malo na ovo osvrnem. Prvo ovo je dokaz da smo sve samo ne pravna država, jer da ima kod nas demokracije i odvojenog sudstva i da procesuiramo zločine bez obzira na boju, okus i miris, onda bi mu sudili kad smo postali neovisni, kad smo se busali u prsa i veličali svojom nacijom, a ne bi tog istog čovjeka postavili za ministra unutarnjih poslova. Isto tako, nitko nikada nije rekao niti potezao pitanje tko je bio i što je radio neposredno nakon rata otac prvog nam predsjednika. Tema koju su zakopali kad su je i otkopali. Vrlo smo licemjerni i uvijek vadimo prljavi veš kad nam to dozvoljavaju makinacije glasačkim tijelom (ovcama, jer večina Hrvata to je), a ne da stvarno riješimo probleme. Da završim jednom rečenicom jednog čovjeka koji je sudjelovao u tom velikom ratu na ovim prostorima: "Za pobjedu nad tako velikom silom treba nam svima dati ordene, a za stvari koje smo radili neposredno nakon rata metak u čelo". Mislim da to najbolje ocrtava stvari koje su se dešavale u onom vremenu, vremenu osvete, zbog zločina, ideologija, nacionalizma i xy drugih stvari koje su se ispreplitale i lomeile na leđima malog, običnog čovjeka.

manaus:
Ne treba sudit nikome iznad 90-te, ali onda bi to bilo pogodovanje jel?
Ja smatram da ovakav stres može čovjeka u tim godinama ubit svakog časa.
Neželim da se to dogodi. Mislim da su i sve (saborske) stranke deklarirane protiv smrtne kazne.
Možda su ga čak izabrali jer je nemoćan i senilan, a tek onda je sve ovo gadljivo!

Hajdarovic:

--- Quote ---Hrvatski antifašisti istaknuli su kako upravo Boljkovčevo uhićenje predstavlja kulminaciju te desne ofenzive, prema njihovu mišljenju, nije samo negiranje Narodno-oslobodilačke antifašističke borbe u Hrvatskoj, njego je i rukavica bačena u lice današnjoj Europi, oslonjenoj na antifašističke temelje.
--- End quote ---


http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/158420/Hrvatska-tolerira-i-sponzorira-rehabilitaciju-ustastva.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version