Author Topic: Josip Broz Tito, heroj ili zlocinac?  (Read 2676 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
Josip Broz Tito, heroj ili zlocinac?
« on: May 04, 2012, 12:35:28 »
Povodom datuma... i uzburkalih emocija...

Josip Broz Tito, heroj ili zločinac?

Franjo Tuđman o Josipu Brozu Titu

Tito, Tudjman i kralj Tomislav LNH
Audaces fortuna iuvat!

Offline kiseli1

• Sr. Member
Re: Josip Broz Tito, heroj ili zlocinac?
« Reply #1 on: May 04, 2012, 14:28:42 »
Da li nakon svih ovih godina postoji mogucnost da ne bude crno-bijelo (ili-ili) ?
On je bio rasni politicar, vanredan drzavnik, (jer jugoslavensko krdo je trebalo drzati na uzdi), karizmaticna licnost, ali nije bio nepotista; nije ostavio iza sebe dinastiju, nije "otkupljivao" drzavne vile, i nije bio nicija imitacija ( kao recimo Franjo, koji se setao u uniformam sa narodnim vezom i cinovima, i koji je tako htio da bude on..) :)

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #2 on: May 04, 2012, 15:24:38 »
I heroj, i zločinac.

Kiseli, još je premalo vremena prošlo. Još 10-15 godina.
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

Offline bosancero

• Jr. Member
  • **
« Reply #3 on: May 04, 2012, 16:59:21 »
A koji politicar nije i heroj i zlocinac. Treba 40 i nesto godina vladati i broditi po nemirnim morima svjetske politike. Ono sto su Titove osnovne karakteristike su mudrost i promisljenost i povlacenje pravih poteza u pravo vrijeme. On za zivota nije imao neku ozbiljnu oporbu koju ne bi mogao rijesiti relativno brzo i bezbolno. Najveca zamjerka je da je za sobom ostavio mediokritete i polupismene politicare koji nisu bili ni do gleznja Titu i koji nisu znali usmjeriti brod kompleksne federacije s velikim razlikama od etnickih do ekonomskih u mirne vode tranzicije. Ne zaboravimo da je iza sebe ostavio potpuno nekompetentne politicare.

Offline Hajdarovic

• Marsal od Portala
  • Hero Member
    • Hrvatski povijesni portal
« Reply #4 on: May 04, 2012, 20:05:02 »
Da li nakon svih ovih godina postoji mogucnost da ne bude crno-bijelo (ili-ili) ?
On je bio rasni politicar, vanredan drzavnik, (jer jugoslavensko krdo je trebalo drzati na uzdi), karizmaticna licnost, ali nije bio nepotista; nije ostavio iza sebe dinastiju, nije "otkupljivao" drzavne vile, i nije bio nicija imitacija ( kao recimo Franjo, koji se setao u uniformam sa narodnim vezom i cinovima, i koji je tako htio da bude on..) :)

Odlican komentar!
Audaces fortuna iuvat!

Offline kiseli1

• Sr. Member
« Reply #5 on: May 04, 2012, 20:29:25 »

Offline Zoran Ostric

• Suradnici portala i foruma
  • Jr. Member
« Reply #6 on: May 05, 2012, 04:53:26 »
Pobjednik.  8)

El Bahattee

• Guest
« Reply #7 on: May 05, 2012, 11:55:01 »

;D ;D ;D  ;D aj sad ako smiješ ponovi ;D ;D ;D :D :D

Offline kiseli1

• Sr. Member
« Reply #8 on: May 05, 2012, 12:47:11 »
To Tito nije nikada rekao, posebno ne 1971 godine.Vjerojatno jedna od Despotovih izmisljotina :)

Ovo sam pisao na srpskom forumu, pa necu prevadjati , i pisati i glagoljicom :)

Srpska istoriografija je od glorifikacije “najveceg sina naših naroda” preko noci prešla na demonizaciju “kumrovackog dželata”.
 Revizija proslosti koja treba da posluzi za opravdanje trenutacnog politickog momentuma.Posto je taj momentum sve grozniji i grozniji , i Srbija nije nista drugo nego "banana republic", onda Tito , kao simbol Jugoslavije, i njenih prednosti (koje je tesko priznati samom sebi nakon besmislenih ratova devedestih) je odlicna meta za danasnje "politicare" , kao simbol negativnosti i uzrok za danasnju situaciju (tesko je priznati vlastite greske)

Dugo je Tito u dekretiranom komunistickom pamcenju bio olicenje antifašizma,antistaljinizma i internacionalizma, pa je uz demonizaciju njegove licnosti rušen i okvir njegove ranije harizmatizacije. Antistaljinizam je u politickoj preradi istorije postao neaktuelan cim je oslabila pretnja od SSSR-a, ali je stanje sa antifašizmom bilo složenije. U Evropi je antifašizam još uvek kljucna moralna idejnopoliticka vertikala, pa je na ovom planu demonizacija Tita bila složenija. Poslekomunisticka istoriografija konstruisala je nove antifašisticke subjekte (cetnike i domobrane) i “trezvene patriote” (kvislinge). Socijalisticka prošlost još uvek je živa, ali sada ne kao uzor, vec kao negativna slika koja ne treba da išcezne, vec da stoji kao opomena i primer slabljenja i razdrobljavanja nacionalnog jedinstva.Personifikacija te negativne slike je Tito, više kod srpskih nego kod hrvatskih istoricara. Kod savremene srpske inteligencije može se uociti nekoliko talasa manje ili više iskonstruisanih žrtava kao osecajne osnove novih istoriografskih jednostranosti: Titove žrtve su cetnici,kvislinzi, Srbi pali na Sremskom frontu i u odmazdi oslobodilaca 1944-45, zatim informbirovci, rankovicevci 1966. i liberali 1972. Ovom sledu dodaju se i Miloševiceve žrtve iz 1990-ih. U Hrvatskoj su rehabilitovani domobrani, delom i ustaše, zatim žrtve Blajburga iz
 1945. i žrtve "hrvatskog proljeca 1971". Oživljavanje tabuizirane istorije, utemeljeno novom žrtvenom svešcu, neretko završava u ekstremima. Apsolutna moralna superiornost žrtava komunistickih režima svuda je metapoliticko jezgro novog prevladavanja prošlosti. Otuda i
 inflacija disidenata i fiktivnih žrtava komunizma. Disidentski diskurs se u višepartijskom režimu "re-institucionalizirao" u "antikomunizam bez objekta" “ili antikomunizmu bez komunizma” (Mocnik 2003). Antikomunizam je postao zbirna kvalifikacija vrlo rastegljivog
 obima (od boljševika do mondijalista), koja se u zavisnosti od prilike mogla razlicito akcentovati. Izgleda da je u tom maglovitom govoru mržnje Tito bio jedan od retkih postojanih sadržaja. Dovoljno je bilo sebe prikazati disidentom ili žrtvom Titovog režima, pa je “stradanje” stvaralo beskonkurentski politicki kapital “starog borca”. Ipak su od Titovih
 žrtava samo nacionalisti postali heroji, dok su informbirovci (realno najveci stradalnici) vec sa slomom lagera postali bezopasne i neaktuelne žrtve koje se nisu mogle preobraziti u dželate,zato što u opštoj antikomunistickoj klimi kao levicari nisu mogli svoje stradanje moralizovati.

Tito je bio harizmaticna licnost i vanredan politicar u svetskim razmerima. Kao takav, on je "licnost" , koja je u zadanim okolnostima donosila odluke, koje na duge , ili kratke pruge su mogle da budu dobre, ili lose. Mnoge nase privatne odluke, izgledaju dobro na kratke pruge, a posljedice tih odluka mogu biti jako lose u nekoj bliskoj , ili daljoj buducnosti.
 Ako zelimo da sudimo o Titu, onda bi bilo normalno da ga gledamo u retrospektivi njegovog dugog politickog zivota, i da ga podelimo u dva aspekta;

1. domaca politika
 2. vanjska politika

Domaci aspekt;

1. Tito i KPJ (SKJ)
 2. Sistem radnickog samoupravljanja i razliciti (moguci) putevi razvoja nakon toga i politicke posledice istoga
 3. Tito i nacionalno pitanje
 4. Tito i Armija
 5. Relacije crkva-drzava u Titovoj Jugoslaviji

Internacionalni aspekt;
 1. Tito i relacije sa Moskvom
 2. Tito i istocna Evropa (odnosi sa komunistickim partijama)
 3. Titov impakt na Balkan
 4. Titov impakt na jugoslovensko-albanske odnose
 5. Tito i Eurokomunizam (zapdne zemlje)
 6. Tito i pokret nesvrstanih

Isto vazi i za hrvatsku povijesnu akribiju

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #9 on: May 05, 2012, 16:00:45 »
Pa sve i da je to rekao, to ne bi značilo ama baš ništa drugo osim činjenice da [je] dobro pozna[vao]je svoj narod.
Jer državu - nemamo. E sad, smatra li tkogod da mahanje šarenim krpicama (iliti zastavama) i intoniranje himne na loptoudaračkim veseljima za široke narodne mase čini državu, neka uživa u ovome što imamo. Druga opcija je otići u poneku prav[n]u državu vidjeti iz prve ruke što to zapravo jest.
Treća, skoknuti do kvartovske knjižnice, učlaniti se i pročitati ponešto prije negoli se upusti u lupetanje pod umjetničkim imenom neke sasma druge osobe.
"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee

El Bahattee

• Guest
« Reply #10 on: May 05, 2012, 16:19:51 »

sve u Jugoslaviji bilo krasno živjeli smo perfektno, :o tekli su med i mlijeko ::) ,kao da je bajka,kao pod nekim opijatom,neprihvaća nitko kritiku,ako sam Hrvat jel ok da imam svoju državu..kao svaki slobodan narod,dali ovak sanjaju o bivšem vremenu Ukrajina,Litva,Poljska,ili možda susjedne nam zemlje o Austro-Ugarskoj,ili čak Bosna o Turskom carstvu ;D ;D ;D ;D ;D (neda baka vjera joj je čvrsta da joj unuče ostane bez krsta) 8) 8) 8)
« Last Edit: May 05, 2012, 16:29:50 by El Bahattee »

Offline kiseli1

• Sr. Member
« Reply #11 on: May 05, 2012, 17:22:25 »
sve u Jugoslaviji bilo krasno živjeli smo perfektno

Jbt, ja cu izgleda morati poceti preispitivati svoju memoriju.Svi me ubjedjuju da sam zivio u nekoj groznoj drzavi, i kako mi je bilo uzasno tesko;
Zivio sam u Zagrebu, zavrsio Prvu Gimnaziju u njenoj staroj zgradi, istrazivao ulaz  u zagrebacke katakombe koji vodi iz nje; Provodio vrijeme u bircuzu zvanom 'Pljesivica", preko puta gimnazije, isao u Trst sa svojim razrenim kolegama sa autobusom, koji je vozio u ponoc; slavio Bozic i ponocku u katedrali; gledao pune izloge, isao na skijanje u Zakopane, ili na Sljeme, ili na piancavallo, ili na bovec; ljetovao gdje sam htio
U osnovnoj skoli (Drziceva) sam dobivao mlijecni obrok (pola litre mlijeka i briosu; oni ucenici koji nisu mogli da plate, imali su besplatno)
Koju majcinu ti i tebi slicni hocete da kazete?Da nisam znao da sam Hrvat? Da nisam bio slobodan? Bio sam; vise nego danas.Lijepu nasu sam pjevao i ucio u osnovnoj skoli
Ja ne trebam "lidere" ; ja nemam zelju da budem clan krda, ili copora; ja ne trebam nekog dileju da mi tumaci bilo sta; ja sam intelektualac, koji sam treniran da mislim svojom glavom, da govori slobodno
« Last Edit: May 05, 2012, 17:26:33 by kiseli1 »

El Bahattee

• Guest
« Reply #12 on: May 05, 2012, 17:36:07 »
...imam ja i svoju priču..od moje bake brat svećenik nije htjeo prekinuti misu kad je UDBA upala u crkvu jer je po katoličkom zakonu ne
smije se prekinuti misa,svećenik Ilija držao je se zakona crkve,UDBA ga je odvela u podrum jedne kuće mučila cjele noći i zvjerski ubila, ovo je fotografija slikana jutro nakon zvijerske noći ...mrtvo tjelo... samo to..ubijen zašto???baka je dobila ovu fotografiju od jednog bivšeg Udbaša početkom 90-ih ovo je jedina njegova slika koju ima

ovo je znači neka druga Jugoslavija drugačija od one u kojoj ste vi živjeli
« Last Edit: May 05, 2012, 17:38:12 by El Bahattee »

Offline Dinko

• Major od Portala
  • Sr. Member
« Reply #13 on: May 05, 2012, 18:13:03 »
svećenik nije htjeo prekinuti misu kad je UDBA upala u crkvu jer je po katoličkom zakonu ne
smije se prekinuti misa

Na koje se crkveno pravo pozivaš (od tri postojeća)? Koji akt?
I ništa manje važno, koje se godine to odigralo i gdje (barem opća lokacija, npr. južna Dalmacija, Hercegovina, Zagorje...)?
- Robert E. Lee

El Bahattee

• Guest
« Reply #14 on: May 05, 2012, 18:24:37 »
Hercegovina 1946 ...uostalom nije to jedini zločin Jugoslavije nad Hercegovcima(svećenicima)