Imam pitanje za maturante koji su najbolje informirani o uvjetima upisa na fakultete. Na koji se fakultetima uopće traži povijest kao dodatni predmet na maturi??? Koliko sam ja čula, niti na jednom! Dakle, ako je to točno, profesori povijesti u srednjim školama mogu s pravom biti zabrinuti za budućnost svoje struke. Zašto bi npr. netko tko želi upisati pravo, a traži se kao dodatni predmet Politika i gospodarstvo ILI Povijest, učio četverogodišnji predmet ( po bar dva udžbenika za svaku godinu) kad može daleko lakše proći s Politikom? Ne razumijem logiku upisne politike na Filozofski u Zagrebu - povijest. Uopće se ne traži povijest na maturi. Jesam li ja možda pogrešno informirana? Inače, ne čini mi se posebno težak test na maturi iz povijesti. Čitala sam komentare na temi foruma POVIJEST NA MATURI i slažem se s komentarima učenika koji su polagali povijest na probnoj maturi. Nije težak ali ipak se ne može tek tako izaći na ispit. Ipak je to 4 godine gradiva, nekoliko udžbenika..... Najbolje se mogu spremiti oni koji su se svake godine natjecali ali zar nije to ipak premali broj učenika?
Povijest se trazi kao izborni predmet: (izuzete su kombinacije sa povijescu kao jednopredmetnim ili dvopredmetnim studijem jer je na tim smjerovima naravno povijest obvezna; izuzetak je ffzg koji zaista ne trazi povijest nego bilo koji izborni predmet i boduje ga samo s 5%)
Filozofski fakultet u Osijeku - smjer hrvatski jezik i književnost (jednopredmetni); mađarski i hrvatski; hrvatski i njemački; engleski i hrvatski;
Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu - Filozofsko - teološki studij
Sveučilište J.J Strossmayera u Osijeku - smjer kulturalni menadžment; medijska kultura; knjižničarstvo
Katolički bogoslovni fakultet u Splitu - Filozofsko - teološki studij; Teološko-kathetski studij
PMF u Zagrebu - Geografija smjer istraživački
Zatim na mnogim fakultetima se zaista moze birati izmedju PiG ili Povijesti - poput Pravnog, Novinarstva i sl. no to sto za PiG treba pripremati iz samo dvije knjige ne cini je nimalo laksom jer ce se ispitivati same sitnice, a uz to potrebno je i poznavanje ustava tako da sumnjam da je PiG imalo laksa od povijesti.
Samo bih se jos osvrnula na ffzg jer sam i ja zbilja razocarana njihovom "politikom". Oni su uvrstili test intelektualnih sposobnosti koji se vrednuje s 30% i ne bih zeljela ispasti neka luđakinja koja trazi urote ali nekako vidim tu dovoljno prostora i za namještanje rezultata (popularne plave kuverte).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sto se tice polaganja ispita iz povijesti ove godine bila sam jedna od onih koji su ga polagali i polozila sam ga sa 5 (77 %)
Iskreno iako sam oblik pitanja nalikuje onima s natjecanja, meni sam ispit nije bio posebno tezak te sam ga mogla jos i bolje napisati da sam bila samo malo pazljivija, no ne valja zaliti s obzirom na druge i ovo je dobar rezultat

.