• Forum
  • Hrvatski povijesni portal
  • Facebook
  • YouTube povijesni kanal
  • eRepublik
 V 
Trazi:  
  • Pocetak
  • Pomoc
  • Trazi
  • Prijava
  • Register
Dobrodosli, Gost. Molimo prijavite se ili registrajte kako bi sudjelovali na povijesnom forumu.
Rujan 09, 2010, 22:51:37

Login with username, password and session length
Share
Hrvatski povijesni forum > Hrvatska povijest > Hrvatska u srednjem vijeku > Robovi u doba narodnih vladara i kasnije
0 Clanovi and 1 Guest are viewing this topic. « previous next »
Pages: [1] Dolje Print
Autor Tema: Robovi u doba narodnih vladara i kasnije  (Read 1816 times)
manaus
Newbie
*

Spol: Musko

Vidi profil
Robovi u doba narodnih vladara i kasnije
« on: Lipanj 07, 2009, 11:51:50 »

Nedavno me članak prof. Klinčića o Dalm. gradovima u Srednjem vijeku, podsjetio na gadnu "ostavštinu" gospodarskog uređenja starih Rimljana u našim prostorima, posebno u trgovini robovima u Dalmaciji o čemu sam ranije čitao u Povijesti Splita od Grge Novaka. Tema koja se nečuje gotovo nikad a ove riječi zvuče pomalo SF:  Trgovina robljem bila je slobodna. Trgovali su i sami svećenici; robovi su se kupovali u prisutnosti svećenika, redovnika a i nadbiskupa; kupovale su se cijele porodice.
Koliko razumjem tadašnje odnose, postati robom moglo se najlakše na način da dođete u financijske probleme tj. dugove koje nemožete nikako vratatiti, što bi nakraju rezultiralo gubitkom slobode. Naravno i djeca robova su imala isti nezavidan status kao i njihovi roditelji.
U samoj Splitskoj komuni ropstvo nije ukinuto (ili recimo eliminirano)  potpuno 1373, već se Splitsko Veliko vijeće potrudilo zaštiti svoje stanovništvo braneći trgovinu robljem, ali to isto stanovništvo je moglo kupovati robove vanka teritorija Splitske komune dovoditi ih i koristiti za svoju potrebu kako žele. Prema Novaku moguće je da su robovi sve do sredine 15 stoljeća obrađivali polja i drugo u Splitskoj komuni?!  Shocked Huh

Koliko rašireno ropstvo  je u ostalim prostorima što obuhvaćaju ondašnju Hrvatsku u periodu 925 do 1526  i kada i tko ga je ukinuo? Huh Huh

::::::Banana  državljanin::::::
e.c.
Newbie
*

Vidi profil
Re: Robovi u doba narodnih vladara i kasnije
« Reply #1 on: Lipanj 08, 2009, 23:38:31 »

Negdje u 15. stoljeću je formalno ukinuto.
Hajdarovic
Administrator
Sr. Member

Vidi profil WWW
« Reply #2 on: Lipanj 15, 2009, 12:07:22 »

Nešto pretražujem u školskoj knjižnici pa sam naletio da je u Dubrovniku ukinuta trgovina robljem 1416. godine. Zanimljivo je ipak sto je predvidena kazna za prodavace "serva" ali i pise da nije predvidena kazna za Dubrovcane koji kupe "serva".

Ucenici mi prodalil ovu igru, a ja ih mlatim u ovoj! Za ljubitelje online ratovanja preporucujem ovu igru!
Dinko
Suradnici HPP-a
Hero Member

Vidi profil
« Reply #3 on: Lipanj 15, 2009, 12:09:17 »

Pa i senjski uskoci su ostvarivali dodatnu zaradu prodajom roblja - ekipe koju bi zarobili za upada u turski/mletački teritorij.

"True patriotism sometimes requires of men to act exactly contrary, at one period, to that which it does at another, and the motive which impels them — the desire to do right — is precisely the same."
- Robert E. Lee
rojnik
Gost
« Reply #4 on: Travanj 29, 2010, 11:19:17 »

Može li mi netko objasniti koja je razlika između roba i kmeta?

Gore je na vrhu opisano što je rob. Kmet bi bio domaći čovjek, seljak. Ali koja je razlika, u suštini su se kmetovi isto narobovali.
Pages: [1] Gore Print
« previous next »
Jump to: